Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Revolúcia v potravinárskom priemysle: Umelé sladidlo čaká zrejme šokujúci osud, bežne sa používalo desaťročia

(Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a jej oddelenie pre výskum rakoviny pravdepodobne v najbližších dňoch vyhlási umelé sladidlo, aspartam, ako karcinogénne. Výsledky tejto štúdie môžu znamenať revolúciu v potravinárskom priemysle, najmä z dôvodu, že spomínané sladidlo sa nachádza v tisíckach produktov, ktoré bežne ľudia konzumujú.

Aspartam, umelé sladidlo, ktoré je 200-krát sladšie ako bežný kryštálový cukor sa nachádza v diétnych nápojoch, v nízkokalorických koreninách, v dezertoch ale aj v žuvačkách bez cukru. Zistenia Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny a výsledky štúdie vrátane prijateľného denného príjmu a hodnotenia expozície by sme mali spoznať už 14.júla, kedy ich WHO zverejní v prestížnej publikácii Lancet Oncology medical journal.

Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala s ministrami o prevencii násilia na ženách (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Národný onkologický ústav v Amerike definuje karcinogén ako akúkoľvek látku, ktorá spôsobuje rakovinu. Karcinogény sa môžu vyskytovať v prírode, no môžu byť vyprodukované aj ľudskou činnosťou. Tieto látky potom spôsobujú mutáciu buniek DNA a rakovinu. Do dnešného dňa bolo takto kategorizovaných takmer 500 látok, vrátane azbestu, spracovaného mäsa ale aj ultrafialové lúče, informuje CBS News. Národný inštitút pre výskum ľudského genómu však zdôrazňuje, že „vystavenie karcinogénu nemusí nutne znamenať, že dostanete rakovinu. Či sa u osoby vystavenej karcinogénu nakoniec vyvinie rakovina, ovplyvňuje množstvo faktorov."

 

Aspartam vstúpil na trh ako nízkokalorické sladidlo v roku 1981. Odvtedy sa stal kľúčovou zložkou potravín a nápojov v Severnej Amerike, neskôr aj v celom svete. Bol schválený americkým Úradom pre potraviny a liečivá na použitie v potravinárskych výrobkoch, pričom agentúra dospela k záveru, že prídavná látka je „bezpečná pre všeobecnú populáciu“. Je jedným z najviac študovaných prídavných látok v potravinách pre ľudí. V minulosti skúmali jeho toxické účinky, napríklad na reprodukčný, nervový systém ale aj metabolizmus. Niektoré z výsledkov štúdií preukázali súvislosť medzi konzumáciou a zvýšeným rizikom vzniku cukrovky II. typu, iné preukázali poruchy nálady, duševný stres alebo vznik depresie.

Viac o téme: CukrovkaRakovinaWHODiétne nápojeAspartam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu