Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak by Maďarsku odobrali predsedníctvo EÚ, nahralo by to Orbánovi

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Ak by Maďarsku odobrali predsedníctvo v Rade Európskej únie, hralo by to do karát premiéra Viktora Orbána, ktorý vo svojej krajine vybudoval prakticky samovládu. Uvádza sa to v komentári agentúry Bloomberg, na ktorý v utorok upozornil server mandiner.hu.

Ak bude EÚ pokračovať v začatej ceste a bude napríklad trvať na uznesení, v ktorom je Maďarsko označené za nespôsobilé na predsedníctvo Únie, zahrá to do karát populistom, ktorí takto ľahko nájdu obvinenia voči Bruselu, uvádza autor analýzy Bloombergu Andreas Kluth.

 Archívne video:Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav 

Orbánov trapas v priamom prenose, moldavská prezidentka odmietla jeho pozdrav (Zdroj: Facebook/Violetta Sachon)

Správnou cestou by podľa neho boli transparentné a demokratické protesty, domnieva sa autor, ktorý v tejto súvislosti pripomenul víkendové protesty za slobodu v Poľsku. Ústrednou postavou udalostí vo Varšave je Donald Tusk, ktorého sa vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) snaží vykresliť ako agenta Kremľa.

"Je otázne, čo sa dá robiť, keď politici poháňaní autoritárskymi túžbami ničia demokratické normy. Maďarský príklad však neposkytuje riešenie, pretože počas 13-ročnej Orbánovej vlády sa totiž nevyvinul v spoločnosti takmer žiadny odpor," poznamenal Kluth.

Europoslancov znepokojuje stav hodnôt EÚ v Maďarsku

Európsky parlament (EP) 1. júna vyjadril vážne obavy v súvislosti s vývojom v Maďarsku vzhľadom na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Europoslancov znepokojuje stav hodnôt EÚ v Maďarsku, ktorý sa zhoršuje v dôsledku "úmyselného a systematického úsilia vlády" aj napriek tomu, že EP aktivoval mechanizmus podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

Ide najmä o prijímanie zákonov bez dostatočnej parlamentnej kontroly a verejných konzultácií, zneužívania stavu ohrozenia, ochrany oznamovateľov s cieľom oslabiť práva LGBTIQ+ osôb a slobody prejavu a porušovania sociálnych a pracovných práv učiteľov.

Viac o téme: PredsedníctvoMaďarskoViktor OrbánSamovláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu