Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristosedemdesiaty (6. júna 2023)

Jadrová elektráreň v Záporoží. Zobraziť galériu (6)
Jadrová elektráreň v Záporoží. (Zdroj: Twitter/Mark Nelson)

MOSKVA - Proukrajinská skupina Ruský dobrovoľnícky zbor (RDK) v pondelok zverejnila videá s tvrdením, že obsadila obec Novaja Tavolžanka pri hranici s Ukrajinou. Ruské úrady mali obec opustiť už pred príchodom skupiny. Po útoku na Kachovskú priehradu, monitoruje ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, prevádzkovateľ jadrových elektrární, v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) aj oblasť jadrovej elektrárne v Záporoží.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 467

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 467 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

21:55 V zatopenej zoologickej záhrade v NovaKakhovka zahynulo približne 300 zvierat.  Informoval o tom areál Kazkova Dibrova na svojej facebookovej stránke.

21:45 Rusko z utorňajšieho útoku na Kachovskú priehradu obvinilo Ukrajinu a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby tento zločin odsúdilo, informujú agentúry AFP a DPA. "Žiadame medzinárodné spoločenstvo, aby slovne odsúdilo trestné činy ukrajinských úradov, ktoré sú viac a viac neľudské a predstavujú vážnu hrozbu pre regionálnu a globálnu bezpečnosť," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

21:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že útok na Kachovskú priehradu na juhu Ukrajiny neovplyvní plány Kyjeva na protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územie, informuje agentúra AFP.

"Tento výbuch na priehrade neovplyvnil schopnosť Ukrajiny zbaviť svoje vlastné územia okupácie," uviedol Zelenskyj v aplikácii Telegram. Dodal, že hovoril s hlavnými veliteľmi a armáda je v stave najvyššej pripravenosti.

21:20 Biely dom v utorok oznámil, že výbuch, ktorý zničil Kachovskú priehradu na Ukrajine, si pravdepodobne vyžiada množstvo životov. Dodal, že konkrétny dôkaz o páchateľovi ešte stále nie je k dispozícii, informuje správa agentúry AFP.

21:00 Ukrajina má v úmysle podať žalobu na Medzinárodný trestný súd v Haagu proti Rusku v súvislosti so zničením vodnej elektrárne Kachovka, uviedol prezident Zelenskyj.

20:35 Najmenej 16 000 ľudí prišlo o domovy po zničení vodnej nádrže Kakhovka, uviedol šéf OSN António Guterres.

20:10 Tisíce zvierat v Chersonskej oblasti v súčasnosti trpia záplavami v dôsledku výbuchu priehrady Kakhovka. Prebieha evakuácia.

19:40 Mesto Oleshky je takmer úplne zaplavené.

19:20 Čiastočné zničenie Kachovskej priehrady je "ďalším zničujúcim dôsledkom" vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres, informuje agentúra AFP. "Dnešná tragédia je ďalším príkladom hroznej ceny, ktorú si vojna vyberá na ľuďoch," uviedol Guterres v sídle OSN v New Yorku.

19:03 Najvyšší lídri Rady Európy (RE) v utorok odsúdili zničenie priehrady Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca. Minister zahraničných vecí Lotyšska a predseda Výboru ministrov Rady Európy Edgars Rinkevičs, predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox a generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová v spoločnom vyhlásení v mene 46-člennej organizácie dôrazne odsúdili zničenie priehrady na Dnepri. 

"Takýto neuvážený čin viedol k vysídleniu mnohých civilistov, ohrozil ich živobytie a vytvoril riziko ďalšej nezmyselnej humanitárnej krízy. Veľmi nás znepokojujú aj potenciálne nebezpečné dôsledky na životné prostredie, energetickú bezpečnosť a jadrovú bezpečnosť, ktoré môžu presahovať hranice Ukrajiny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

19:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok kriticky reagovali na zničenie Kachovskej priehrady na Ukrajine, vyjadrili sa na Twitteri.

18:45 Ruské útoky na ukrajinskú kritickú civilnú infraštruktúru dosiahli v utorok nový vrchol zničením Kachovskej priehrady a vodnej elektrárne. Európska únia tento útok dôrazne odsudzuje, uviedli v spoločnom vyhlásené šéf európskej diplomacie Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

18:10 Fínsko vyhostí deväť ruských diplomatov z veľvyslanectva v Helsinkách, ktorých podozrieva z práce pre ruské tajné služby. Oznámila to v utorok kancelária fínskeho prezidenta Sauliho Niinista, informuje správa agentúry Reuters.

17:50 Prezident Zelenskyj sa stretol s kardinálom Matteom Zuppim, osobitným zástupcom pápeža Františka, šéfa vatikánskej sprostredkovateľskej misie na ukončenie vojny na Ukrajine.

17:10 Desiatky ruských vojakov prišlo o život pri odrážaní dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy. Oznámil to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Moskva pritom len zriedkavo priznáva straty na Ukrajine, informuje správa agentúry AFP. "Ukrajinský režim spustil v priebehu troch dní dlho dlho sľubovaný protiútok v rôznych častiach frontu... Celkovo zomrelo (na ruskej strane) 71 vojakov a 210 ich bolo zranených," uviedol Šojgu.

16:55 Prímerie vo vojne na Ukrajine k mieru nepovedie. Povedal to v utorok v Kyjeve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj osobitnému vyslancovi Vatikánu pre vojnu na Ukrajine kardinálovi Mattovi Zuppimu, informujú gentúry AFP a ANSA. "Nepriateľ využije výhodu plynúcu z prerušenia (bojov), aby posilnil svoje spôsobilosti a ďalej útočil s cieľom dopustiť sa novej vlny zločinov a hrôz," uviedol Zelenskyj.

16:45 Ak chceme žiť v slobodnej demokratickej spoločnosti, potom nemáme inú možnosť, ako naďalej podporovať Ukrajinu. Uviedol to prezident ČR Petr Pavel v utorok na summite Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hrade

Summit prezidentov krajín Bukureštskej deviatky
Zobraziť galériu (6)
Summit prezidentov krajín Bukureštskej deviatky  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

16:40 Saldo ukradol prilbu nejakému okupantovi a hovorí, že „Necítiť prítomnosť vody. Teraz som prešiel mestom Nova Kakhovka a mestami, ktoré sú na ľavom brehu. Ľudia sú pokojní, pracujú. Pár blokov odtiaľto sa vôbec nezdá, že by tam bolo veľa vody," povedal Saldo. .

16:16 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) odsúdil v utorok Rusko za to, že riadne nevyšetrilo otravu opozičného lídra Alexeja Navaľného z roku 2020, ktorú Západ považuje za pokus o atentát, informuje agentúra AFP. ESĽP uviedol, že Rusko najmä "nepreskúmalo tvrdenia o možnom politickom motíve pokusu o vraždu, ako aj o prípadnom zapojení štátnych agentov".

15:45 Svet musí reagovať na zničenie ukrajinskej priehrady Nova Kachovka na rieke Dneper v Chersonskej oblasti. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom z útoku obvinil Rusko, informuje agentúra AFP. "Svet musí reagovať," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že Rusko je zodpovedné za výbuch stavby, ktorý nastal v noci o 02.50 h miestneho času (01.50 SELČ)."Toto je len jeden ruský teroristický čin. Je to len jeden ruský vojnový zločin," napísal Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

15:25 Lídri krajín Bukureštskej deviatky (B9) potvrdili neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Považujú to za jedinú cestu, ako v Európe obnoviť mier a poriadok založený na pravidlách. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia prezidentov B9, prijatého na utorkovom summite tohto zoskupenia v Bratislave, informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

15:00 Takto teraz vyzerá štvrť Cherson Korabel.

14:35 Ruský útok na Kachovku vyhlásil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraschenko, za teroristický čin, ktorý bude mať dlhodobé negatívne dopady na celý svet. "Juh Ukrajiny je jednou z hlavných globálnych poľnohospodárskych oblastí. Zničenie priehrady zaplaví krajinu, zničí zavlažovací systém - bude sa pestovať a vyvážať menej potravín, čím sa prehĺbi globálna potravinová kríza," ozrejmil s tým, že Rusko bude môcť ,ako jeden z popredných vývozcov potravín, pokračovať vo vydieraní sveta potravinovým terorizmom.

"Mohlo by to mať zničujúce účinky pre ukrajinskú ekonomiku...Severokrymský kanál vyschne a Krym zostane bez pitnej vody. To znamená, že keď sa Krym opäť pripojí k Ukrajine, bude to zóna podobná Donbasu. Teroristický štát pácha genocídu priamo pred našimi očami. Svet musí vyhlásiť za teroristický štát..", vyjadril sa Geraschenko. 

14:15 Kyjev požiadal v utorok o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v reakcii na čiastočné zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, informuje správa agentúry AFP.

"Ukrajina vyzýva na mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN a predkladá otázku tohto ruského teroristického činu (aj) Rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," uviedol vo vyhlásení ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

14:00 V zaplavenej oblasti v Chersonskej oblasti hrozí zvýšené nebezpečenstvo od výbušných predmetov, varovalo ukrajinské ministerstvo obrany.

13:54 Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti nezabráni ukrajinským ozbrojeným silám v opätovnom dobytí Ruskom okupovaných území Ukrajiny, uviedla v utorok vo vyhlásení ukrajinská armáda. Ukrajina disponuje "všetkými potrebnými plavidlami a pontónovými mostmi na prekonanie vodných prekážok," uvádza sa vo vyhlásení oddelenia armády pre strategickú komunikáciu.

13:34 Úrad vlády (ÚV) SR odsudzuje zničenie priehrady Nova Kachovka na Ukrajine. Je za to podľa neho najpravdepodobnejšie zodpovedné Rusko. ÚV SR o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že situácia môže byť zneužitá "dezinformačnými aktérmi".

"Predstaviteľ miestnej ruskej okupačnej správy tvrdí, že sa vôbec nič nestalo. Realita a fotografie rozsiahlych území zaplavených vodou hovoria niečo iné. V takýchto situáciách je dôležité čerpať informácie z overených zdrojov. Dá sa totiž predpokladať, že aj aktuálna situácia bude zneužitá dezinformačnými aktérmi," povedal. 

 

‼ ZNIČENIE PRIEHRADY NOVÁ KACHOVKA OHROZUJE TISÍCE ĽUDÍ NA UKRAJINE Dnes v skorých ranných hodinách vysoko...

Posted by Úrad vlády Slovenskej republiky on Tuesday, June 6, 2023

13:20 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v príspevku na Twitteri odsúdila útok na ukrajinskú priehradu Nova Kachovka v ukrajinskej Chersonskej oblasti. "Zničenie priehrady Nova Kachovka je hrozným činom s rozsiahlymi a priamymi následkami pre obyvateľstvo a životné prostredie. Je to ďalší príklad brutality ruskej agresie proti Ukrajine," napísala Čaputová. 

13:01 Radiačná bezpečnosť v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne nie je ohrozená. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. "Dnešné udalosti na Kachovskej vodnej elektrárni aktuálne nepredstavujú bezprostredné riziko ohrozenia radiačnej bezpečnosti a v súčasnosti to nie sú dôvody na únik rádioaktívnych látok do životného prostredia," uvádza sav správe. Radiačná situácia na území Slovenskej republiky je v týchto chvíľach štandardná. Neboli namerané žiadne odchýlky. 

 

ℹ Udalosti na Kachovskej vodnej elektrárni aktuálne nepredstavujú bezprostredné riziko ohrozenia radiačnej...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Tuesday, June 6, 2023

12:54 Kremeľ v utorok vyhlásil, že útok na Kachovskú priehradu v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bol "úmyselnou sabotážou" Kyjeva, ktorý vraj chcel týmto spôsobom odrezať od dodávok vody anektovaný Krymský polostrov. "Už teraz môžeme jednoznačne vyhlásiť, že to bola úmyselná sabotáž zo strany Kyjeva," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Jedným z cieľom bolo pripraviť Krym o vodu," dodal.

12:41 Ukrajina v utorok uviedla, že po zničení Kachovskej priehrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja. "V dôsledku explózie sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja," uviedla ukrajinská prezidentská poradkyňa pre oblasť komunikácie Daria Zarivnová na sociálnych sieťach. 

12:38 Zničenie priehrady Nova Kachovka je otrasný čin, ktorý ukazuje brutalitu Ruska vo vojne na Ukrajine, uviedol v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hrade. Šéf NATO upozornil, že zničenie priehrady ohrozuje tisícky civilistov a spôsobí závažné poškodenie životného prostredia.

12:36 Ruský útok na priehradu Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa zaradil medzi množstvo zločinov páchaných na Ukrajine ruskými vojakmi, ktorí namiesto vojenských cieľov útočia na civilistov, uviedol v utorok nemecký kancelár Olaf Scholz. "Toto je niečo, čo patrí k zločinom, ktoré spáchali ruskí vojaci na Ukrajine a je súčasťou spôsobu vedenia vojny, v rámci ktorého sa útočí na civilné ciele - mestá, dediny, nemocnice, školy," podotkol Scholz.

12:16 Ukrajina označila v utorok na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu Rusko za "teroristický štát" a obvinila ho zo zničenia priehrady Nova Kachovka na rieke Dneper. "Rusko dnes vyhodilo do vzduchu veľkú priehradu v Novej Kachovke, čím vyvolalo rozsiahle evakuácie civilistov a veľké ekologické škody," povedal predstaviteľ Ukrajiny pri ICC Anton Korynevyč. Zároveň poukázal na to, že zo strany Moskvy ide o ďalší akt v rámci vlny ničenia, ktorá trvá už roky.

11:52 Ruskom okupované mesto Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti je po poškodení tamojšej priehrady "zaplavené", uviedli v utorok ruské tlačové agentúry. 

11:40 V Česku sa v najbližšom čase začnú opravovať ukrajinské tanky T-64, ktoré po desiatkach rokov v skladoch zamieria na bojisko. Zmluvu na ich opravu a modernizáciu uzavrel český štátny Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ) s ukrajinským koncernom Ukroboronprom vo februári. V utorok to uviedlo české ministerstvo obrany

11:26 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok na vojenskej základni v tadžickom Dušanbe upozornil, že stíhačky F-16 sú schopné niesť jadrové zbrane a ich dodanie Ukrajine by ešte viac eskalovalo konflikt.

"Musíme mať na pamäti, že jedna z modifikácií F-16 môže niesť jadrové zbrane," povedal Lavrov v príhovore podľa prepisu na stránke svojho ministerstva. Na adresu USA dodal, že "ak tomu nerozumejú, potom sú ako vojenskí stratégovia a plánovači bezcenní."

11:10 Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, prevádzkovateľ tamojších jadrových elektrární, monitoruje situáciu v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE).

11:00 Situáciu v Novej Kachovke a Záporožskej jadrovej elektrárni analyzoval Mark Nelson, odborník na jadrové inžinierstvo a absolvent americkej univerzity v Cambridge. "Záporožská jadrová elektráreň, ktorá je najväčšia v Európe, čerpá vodu na chladenie z dnes už zničenej nádrže. Keď sú jadrové reaktory v prevádzke, produkujú obrovské množstvo tepla. Medzi nimi prechádza veľké množstvo vody, ktorá pomáha udržiavať správnu teplotu", stručne popisuje procesy prebiehajúce v jadrovej elektrárni Nelson.

"Všetkých šesť reaktorov v Záporoží je vypnutých a studených. Na ich chladenie nie je potrebná prakticky žiadna voda. Ide o vývojovú situáciu, ale neexistuje žiadne vážne riziko jadrovej havárie," uviedol Nelson na Twitteri.

10:50 Voda z Kachovskej priehrady sa používala na chladenie  jadrovej elektrárne. Tá je dnes v rukách Rusov. Ako varoval šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, činy Rusov "predstavujú hrozbu pre Záporožskú jadrovú elektráreň".

10:36 Česko pošle Ukrajine v súvislosti so zničením Kachovskej priehrady desať miliónov korún (približne 425.000 eur). Mimoriadnu finančnú pomoc schválil v utorok minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Na sociálnej sieti Twitter uviedol, že útok na priehradu je porovnateľný s použitím zbrane hromadného ničenia. 

10:34 Vodná elektráreň nachádzajúca sa pri poškodenej priehrade Nova Kachovka na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bola úplne zničená, vyplýva z utorkových vyjadrení ruských i ukrajinských predstaviteľov. Je "zrejmé", že oprava zničenej vodnej elektrárne nie je možná, povedal Moskvou dosadený primátor Novej Kachovky Vladimir Leontiev pre štátnu televíziu.

10:11 Takto vyzerá Centrum Nova Kachovka aktuálne.

10:05 Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere 

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

10:01 Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok uviedol, že je "šokovaný" útokom na priehradu Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti a prisľúbil, že voči Rusku bude vyvodená zodpovednosť za "vojnový zločin" ničenia civilnej infraštruktúry.

"Som šokovaný bezprecedentným útokom na priehradu Nova Kachovka. Ničenie civilnej infraštruktúry sa jasne kvalifikuje ako vojnový zločin - a budeme za to brať Rusko a jeho predstaviteľov na zodpovednosť," napísal Michel na sociálnych sieťach. 

9:37 Ukrajina v utorok obvinila Moskvu zo zničenia priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť ukrajinskú ofenzívu, pričom upozornila, že následky tohto kroku "sú už teraz katastrofálne". "Cieľ teroristov je zjavný - vytvoriť prekážky pre ofenzívne akcie ozbrojených síl," uviedol ukrajinský prezidentský poradca Myhajlo Podoľak.

9:05 Viacero dedín zostalo "úplne alebo čiastočne" zaplavených po poškodení Ruskom okupovanej priehrady Nova Kachovka v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Evakuácie civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper sa už začali, uviedli v utorok tamojšie ukrajinské úrady.

"V kritickej zóne na pravom brehu v Chersonskej oblasti je približne 16.000 ľudí," spresnil na sociálnych sieťach ukrajinský gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin. Ako dodal, k záplavám v dôsledku poškodenia priehrady došlo v ôsmich oblastiach pozdĺž Dnepra a upozornil, že hladina vody môže do piatich hodín dosiahnuť kritickú úroveň.

9:03 Prezident Zelenskyj sa vyjadril k udalostiam z dnešného rána: "Ruskí teroristi. Zničenie priehrady vodnej elektrárne Kachovka len potvrdzuje pre celý svet, že ich treba vyhnať zo všetkých kútov ukrajinskej zeme. Nemal by im zostať ani meter, pretože každý meter využívajú na teror. Len víťazstvo Ukrajiny vráti bezpečnosť. A toto víťazstvo príde. Teroristi nebudú schopní zastaviť Ukrajinu vodou, raketami ani ničím iným. Všetky služby fungujú. Zvolal som Radu národnej bezpečnosti a obrany. Prosím, šírte len oficiálne a overené informácie." 

8:59 Za "divoké fantázie" označil v utorok šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin tvrdenia Ruska, že postupujúcim ukrajinským jednotkám spôsobilo obrovské straty. Informuje o tom správa agentúry AFP. Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že odrazilo ukrajinskú ofenzívu, pričom zahynulo 1500 ukrajinských vojakov a bolo zničených viac než 100 obrnených vozidiel.

8:47 Zničenie Kachovskej priehrady ruskými silami ohrozuje Záporožskú jadrovú elektráreň, situácia je tam však pod kontrolou, napísala dnes ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne. Ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruský koncern Rosatom uviedla, že Záporožská jadrová elektráreň v ohrození nie je. V chladiacom systéme najväčšej jadrovej elektrárne v Európe sa používa voda z Kachovskej priehrady.

8:22 V Novej Kachovke hladina vody naďalej stúpa, záplavová zóna sa rozširuje, informujú ruské médiá. Voda dosiahla administratívnu budovu mestskej časti Novokahovskij a naďalej stúpa. 

7:55 Moskvou dosadené miestne úrady v utorok potvrdili, že časť priehrady Nova Kachovka bola "čiastočne zničená". Informuje o tom správa agentúry AFP. "Vodná elektráreň Kachovka. Ďalší vojnový zločin, ktorý vykonali ruskí teroristi. Prezident zvolal Národnú bezpečnostnú radu," uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na platforme Telegram.

7:35 Po výbuchu vodnej elektrárni Kachovskaja bolo zničených 11 z 28 výpustí, 80 obcí je ohrozených záplavami. Prezident Zelenskyj zvolal mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti Ukrajiny. 

7:05 V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa začala evakuácia obyvateľov po zničení Kachovskej priehrady. Kritickú úroveň má voda podľa tunajších ukrajinských vojenských činiteľov dosiahnuť v priebehu piatich hodín. Informuje o tom ruskojazyčná verzia BBC. Ruskom dosadení činitelia v oblasti, ktorá je čiastočne okupovaná, tvrdia, že evakuácia zatiaľ nie je potrebná.

6:34 Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že ruské sily spôsobili výbuch na veľkej priehrade v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. Moskvou dosadený predstaviteľ tohto mesta v časti Chersonskej oblasti okupovanej Ruskom správu poprel. Informácie sú z tlačovej agentúry Reuters.

6:10 Mesto Charkov a Charkovská oblasť na severovýchode Ukrajiny sa stali v pondelok neskoro večer terčom ruského raketového útoku, oznámil gubernátor oblasti Oleh Synehubov. Citovali ho portály britskej televízie Sky News a americkej televízie CNN.

6:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok ocenil ukrajinských vojakov za ich postup pri zničenom meste Bachmut na východe. Rusko v tento deň zverejnilo tvrdenie, že v nedeľu odrazilo rozsiahly útok ukrajinskej armády na piatich miestach frontu na juhu Doneckej oblasti. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Proukrajinskí partizáni tvrdia, že obsadili pohraničnú ruskú obec

Pohraničná oblasť v Rusku je v posledných týždňoch terčom množstva útokov, z ktorých Moskva obviňuje Ukrajinu. Kyjev popiera, že stojí za útokmi, ale k zodpovednosti za ne sa hlásia dve ruské protikremeľské skupiny - Légia Sloboda Rusku (LSR) a Ruský dobrovoľnícky zbor.

Na videu zverejnenom v pondelok skupinou RDK vidieť najmenej štyroch bojovníkov na ceste neďaleko južného okraja obce Novaja Tavolžanka, približne 1,5 kilometra od ukrajinskej Charkovskej oblasti.

Dvaja proukrajinskí bojovníci pozerajú do kamery: jeden drží modrú vlajku RDK a ďalší tvrdí, že v obci zostala už len ich skupina. "Keďže guvernér (Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov) nemá toto územie pod kontrolou, budeme sa rozprávať s jeho šéfmi, ktorí sú v Moskve," dodali muži.

Ďalšie video zachytáva vojaka, ako sa pohybuje po pustej ulici. Portál Sky News pripomenul, že nemôže videá nezávisle overiť.

Tieto správy prišli deň po tom, čo sa veliteľ RDK Denis Nikitin objavil vo videu a predniesol spoločné vyhlásenie RDK a Légie Sloboda Rusku. Obe partizánskej skupiny v ňom ruskému gubernátorovi Gladkovovi navrhli rozhovory a prípadne odovzdanie dvoch zajatých ruských vojakov, ale Gladkov ich ponuku odmietol.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu