Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoosemdesiaty (16. júna 2023)

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - Rusko v piatok opäť raketami útočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to považuje za "odkaz" Moskvy pre lídrov afrických krajín, ktorí pricestovali na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 477

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 477 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:06 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa povedal, že ruské rakety, ktoré 16. júna zasiahli Kyjev, nepomáhajú mierovému úsiliu, napísala agentúra Ukrinform.

21:05 Ruské sily dnes bombardovali Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, pričom jedna osoba zahynula a ďalšia bola zranená, uviedol gubernátor oblasti Serhij Lysak.

21:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok počas stretnutia s delegáciou afrických lídrov vylúčil rokovania s Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

18:52 Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok potvrdil, že do Bieloruska bola dodaná prvá časť taktických jadrových hlavíc, ktoré majú byť rozmiestnené na bieloruskom území, informovala agentúra AFP.

17:23 Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok vo svojom vystúpení na ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásil, že prebiehajúca protiofenzíva ukrajinskej armády nemá šancu na úspech. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil za "hanbu pre ľudí židovskej viery" a opäť zopakoval svoje tvrdenie, že Ukrajina je v rukách neonacistov.

16:55 Súd v ruskom meste Rostov na Done odsúdil krymskotatárskeho aktivistu Ansara Osmanova na 20 rokov väzenia s prísnym režimom. Informovala o tom v piatok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že Osmanov dostal vyšší trest, ako požadovala prokuratúra, ktorá navrhovala 18 rokov väzenia.

16:11 Medzinárodné ekonomické fórum (PMEF-23), ktoré v piatok pokračovalo aj za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina, sprevádzajú bezprecedentné bezpečnostné opatrenia. Ich súčasťou bolo aj zablokovanie internetovej komunikácie prostredníctvom mobilných operátorov.

15:51 6 zranených pri ruskom ostreľovaní Chersonu. Dnes od 13.00 hod. miestneho času ruské jednotky ostreľovali obytné oblasti Chersonu, informovala oblastná prokuratúra v Telegrame. Hlásených bolo najmenej šesť zranených obyvateľov.

15:50 EÚ dúfa, že ruský útok na Kyjev z dnešného dňa africkým lídrom "jasne ukázal" zámery Moskvy. 

15:49 Nemecko "okamžite" poskytne Ukrajine ďalších 64 riadených striel pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, napísala dnes nemecká televízia n-tv s odvolaním sa na nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa.

15:26 Kabinet ministrov vyčlenil 560 miliónov hrivien (15 miliónov USD) na vyplatenie 5 000 hrivien (136 USD) každej obeti záplav spôsobených katastrofou priehrady Kachovka, informoval dnes premiér Denys Šmyhal.

14:31 Štyri osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia počas ruského ostreľovania zaplavených oblastí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

14:03 Ruské jednotky spustili raketový útok na Kyjevskú oblasť počas návštevy africkej delegácie zameranej na uľahčenie mierových rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom.

13:29 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyzdvihol vzťahy Ruska so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) počas stretnutia s vodcom na ropu bohatej krajiny šejkom Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom v Petrohrade. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Emiráty sú veľmi dobrým partnerom," povedal Putin v televíziou prenášaných komentároch na začiatku stretnutia, ktoré sa konalo na okraj hospodárskeho summitu v druhom najvýznamnejšom ruskom meste.

13:10 Africkí lídri sa počas ruského útoku na Kyjev ukryli do bombového krytu, uvádza agentúra Reuters.

12:45 Súkromný sektor v jednom z okresov Kyjevskej oblasti po raketovom útoku.

12:20 Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Prezident Putin bol a je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o možných scenároch riešenia ukrajinského problému," citovala agentúra Interfax Peskova.

12:02 Rusko v piatok opäť raketami útočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to považuje za "odkaz" Moskvy pre lídrov afrických krajín, ktorí pricestovali na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:58 Ruské muničné auto zničila mína.

11:43 Neexistuje bojové riešenie rusko-ukrajinského konfliktu, vyhlásil v piatok v Petrohrade ruským novinárom šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Zároveň vyzval obe strany, aby čo najskôr začali mierové rokovania. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

11:10 Nemecko dodá Ukrajine ďalších 64 rakiet zem-vzduch pre systém protivzdušnej obrany Patriot. Oznámil to v piatok šéf nemeckého rezortu obrany Boris Pistorius v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

10:57 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa pricestoval v piatok na Ukrajinu. V Kyjeve by sa mal stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

10:40 Ukrajina plánuje poslať "niekoľko desiatok" pilotov na výcvik na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby. Uviedol to v piatok hovorca vzdušných síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat. Spojenci Kyjeva v tomto období pripravujú spustenie výcvikového programu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a britského denníka The Guardian.

10:22 Ruskí vojaci, ktorí v bojoch na Ukrajine zničia tanky Leopard nemeckej výroby alebo obrnené vozidlá dodávané Spojenými štátmi, dostanú finančnú odmenu. Dnes o tom podľa agentúry Reuters informovalo ruské ministerstvo obrany. Ide podľa neho o súčasť širšieho systému odmien, v rámci ktorého príplatky počas invázie na Ukrajinu dostalo viac ako 10.000 vojakov.

10:18 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:28 Ukrajina zistila, kde sa nachádza 11 zajatých občanov, ktorých Rusko odovzdalo Maďarsku.

8:49 Čečenskí bojovníci boli nasadení v ruskej Belgorodskej oblasti na hraniciach s Ukrajinou, aby bránili útokom ukrajinských sabotážnych skupín. Oznámil to čečenský líder Ramzan Kadyrov, informuje TASR podľa správy televízie Sky News. Počas uplynulého mesiaca z Belgorodskej oblasti hlásili viacero cezhraničných prienikov proukrajinských partizánskych skupín, ktorých príslušníci sa označujú za oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina.

8:37 Po tom, čo okupanti vyhodili do vzduchu vodnú elektráreň Kakhovka, Ukrajine hrozí ekologická katastrofa. Voda v Dnepri po zničení vodnej elektrárne Kakhovka je znečistená 28-tisíckrát nad normu, tvrdí minister zdravotníctva Viktor Lyashko.

7:37 Ukrajinské sily pokračujú v protiofenzívnych operáciách minimálne v 3 smeroch. Podľa najnovšej aktualizácie Inštitútu pre štúdium vojny ukrajinské sily od 15. júna pokračujú v protiofenzívnych operáciách najmenej v troch smeroch.

6:33 Ukrajina tvrdí, že Rusko unáša 150 detí z okupovanej Luhanskej oblasti. 8. júna Rusko unieslo 150 detí z okupovanej Luhanskej oblasti a odviezlo ich do Ruska, informovalo 15. júna Národné centrum odporu Ukrajiny.

6:07 Ruské ostreľovanie Sumskej oblasti zranilo troch tínedžerov. Ruské sily zaútočili 15. júna na sedem komunít v severovýchodnej Sumskej oblasti na Ukrajine, pričom zranili troch tínedžerov, z ktorých jeden bol hospitalizovaný, uviedla vojenská správa Sumskej oblasti.

6:00 Španielsko presunie 20 APC, 4 tanky Leopard na Ukrajinu. Španielsko poskytne Ukrajine 20 obrnených osobných transportérov a štyri tanky Leopard 2A4, uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová 15. júna vo vyhlásení.

Rusko prehrá, ak ukrajinská protiofenzíva uspeje, myslí si Zelenskyj

"Náš hrdinný ľud, naši vojaci na frontovej línii narážajú na veľmi tvrdý odpor. Pretože pre Rusko prehra v tomto strete s Ukrajinou aktuálne znamená prehrať vojnu," povedal Zelenskyj v rozhovore poskytnutom v sídle prezidentského úradu v Kyjeve niekoľko dní po začatí ukrajinskej protiofenzívy. Jej úspech môže byť rozhodujúci nielen pre Zelenského nádej na oslobodenie okupovaných území krajiny, ale aj pre udržanie podpory spojencov, ktorú by mohli oslabiť ťažkosti na bojisku a komplikácie v ich domácej politike, poznamenala televízia. Kyjev zatiaľ ohlásil čiastkový postup, ale nie prelomenie ruských línií na juhu a východe krajiny.

Ruskej obrane podľa Zelenského tiež pomohli prieťahy v dodávkach západných zbraní, ako sú moderné stíhačky. Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a floridského guvernéra Rona DeSantisa, ktorí ako kandidáti na budúceho amerického prezidenta spochybňujú ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu, pozval na Ukrajinu. Varoval tiež, že prípadná porážka jeho krajiny by znamenala iba to, že v budúcnosti prepukne ešte väčší konflikt s Moskvou.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu