Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty druhý (29. mája 2023)

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Gavriil Grigorov)

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o vypovedaní Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). V pondelok o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 459

 Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 459 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:21 Pri útoku na dočasnú ruskú základňu neďaleko Mariupolu zahynulo 100 vojakov. Približne 100 ruských vojakov bolo zabitých a viac ako 400 zranených pri útoku na bývalé zdravotnícke zariadenie neďaleko Mariupolu, uviedol 29. mája exilový poradca primátora mesta Petro Andriushchenko.

20:33 Uzbekistan v pondelok oznámil, že jeden z jeho občanov padol v bojoch na Ukrajine, kde bojoval na strane ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Táto stredoázijská krajina zároveň zverejnila video, v ktorom svojich občanov vystríhala pred tým, aby sa pridávali k ruskými ozbrojeným silám bojujúcim na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:47 Ukrajinský parlament schválil v pondelok balík sankcií voči Iránu, ktorý podľa Kyjeva a jeho západných spojencov dodáva Rusku bojové drony. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. Nové sankčné opatrenia voči Teheránu majú byť v platnosti 50 rokov a zahŕňajú zákaz obchodovania s "vojenským tovarom a tovarom dvojakého použitia" a tiež "pozastavenie ekonomických a finančných záväzkov" voči iránskej islamskej republike.

19:07 Dvaja ľudia zahynuli pri ostreľovaní Toretska v Doneckej oblasti, hlási šéf Doneckej oblastnej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko.

18:23 Náčelník hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov v pondelok prisľúbil odplatu za najnovšiu vlnu masívnych ruských raketových útokov a útokov dronmi na Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny.

18:03 Prípadná mierová dohoda medzi Moskvou a Kyjevom by mala podľa slov ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka obsahovať nielen plnú územnú obnovu Ukrajiny, ale aj vytvorenie demilitarizovanej zóny v Rusku s hĺbkou 100 až 120 kilometrov pozdĺž ukrajinských hraníc. Informuje o tom TASR. "Kľúčovou témou povojnového usporiadania by malo byť vytvorenie záruk, ktoré v budúcnosti zabránia zopakovaniu agresie," napísal Podoľak v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

17:59 Ukrajinská vicepremiérka Oľha Stefanišynová a budúca veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Mathernová v pondelok na konferencii Globsec v Bratislave zdôraznili pokrok Ukrajiny v oblasti súdnictva a boja proti korupcii a upozornili na možné prekážky v ceste tejto krajiny za členstvom v EÚ. Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka (PS) vyjadril presvedčenie, že členstvo Ukrajiny v EÚ by bolo prínosom pre SR aj EÚ.

17:52 Ukrajinský parlament v pondelok schválil návrh zákona, ktorým sa oslavy Dňa víťazstva presúvajú na 8. mája. Ten istý zákon stanovuje, že 9. mája bude Ukrajina sláviť Deň Európy, informovala britská stanica BBC.

17:38 Počas ranného raketového útoku sa v kyjevskom bombovom kryte konala svadba.

16:37 Krajiny Slavkovského formátu (S3) sa zhodujú v podpore Ukrajiny aj jej európskej perspektívy. Je tiež podľa nich potrebné pokračovať v integračnom procese krajín západného Balkánu do Európskej únie. Po stretnutí so šéfom rakúskej diplomacie Alexandrom Schallenbergom a ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským to vyhlásil slovenský šéf diplomacie Miroslav Wlachovský.

15:53 Dánsko plánuje v priebehu tohto a budúceho roku zvýšiť svoje výdavky na vojenskú pomoc Ukrajine o 17,9 miliardy dánskych korún (2,42 miliardy eur). V pondelok to oznámila tamojšia premiérka Mette Frederiksenová, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

15:41 Návrh zákona na vypovedanie zmluvy CFE poslal Putin do Štátnej dumy ešte 10. mája. V dôvodovej správe sa uvádza, že od začiatku 90. rokov "zmluva zastarala pod vplyvom rozsiahlych vojenských a politických zmien, predovšetkým tých, ktoré súvisia s rozširovaním NATO". Poslanci Štátnej dumy jednomyseľne podporili návrh prezidenta 16. mája a Rada federácie schválila vypovedanie zmluvy 24. mája.

15:35 Ukrajinská metropola Kyjev bola v pondelok - len šesť hodín po nočných náletoch - opäť vystavená raketovým útokom. Podľa predbežných informácií bolo mesto napadnuté strelami "balistického typu", uviedli miestne úrady. Kyjev podľa britskej stanice BBC dodal, že išlo o 16. útok na Kyjev od začiatku mája.

15:30 Rusko zrejme využije všetky prostriedky, aby zabránilo schváleniu obrannej dohody medzi Českou republikou a USA. V pondelok to na parlamentnej konferencii o vnútornej bezpečnosti povedal riaditeľ Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe správ stanice ČT24 a servera iDNES.cz. "Dá sa predpokladať, že Rusi využijú všetky prostriedky vrátane tvrdých dezinformácií, a to aj osobného až intímneho charakteru či piatej kolóny u nás, aby schváleniu tejto zmluvy zabránili," povedal Koudelka.

14:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonát s kambodžským premiérom Hun Senom a "poďakoval sa mu za zásadový postoj k podpore ukrajinskej nezávislosti a územnej celistvosti". Zelenskyj dodal, že Kambodža cvičí ukrajinských špecialistov v odmínovaní, keďže patrí v tejto oblasti k najlepším na svete.

14:16 Následky raketového útoku okupantov v Dnepropetrovskej oblasti. Jedna osoba zomrela a deväť bolo zranených. Medzi nimi aj 11-ročné dieťa.

14:00 Vojna medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou je podľa náčelníka generálneho štábu Karola Řehku možná. Ak by vypukla, Česko by bolo od prvej chvíle jej účastníkom, povedal Řehka na dnešnej konferencii na tému Vnútorná bezpečnosť a odolnosť štátu v snemovni. Zásadným na zabránenie takémuto scenáru je podľa neho príprava a odstrašenie.

13:50 Ruské ministerstvo vnútra vydalo v pondelok zatykač na amerického senátora Lindseyho Grahama po jeho výrokoch o bojoch na Ukrajine. V upravenom videu z piatkového stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym v Kyjeve Graham poukázal na umieranie Rusov a vojenskú pomoc Spojených štátov pre Ukrajinu označil "za najlepšie minuté peniaze".

13:22  Ruská invázna armáda dnes po dlhšom čase výlučne nočných vzdušných útokov udrela na Kyjev vo dne, keď bola väčšina ľudí v práci a na ulici, uviedla správa ukrajinskej metropoly na platforme telegram. Kyjev sa pritom stal terčom útokov už v noci na dnes; po niekoľkých hodinách sa potom mestom znovu rozozneli sirény a boli ohlásené explózie. Ukrajinská protivzdušná obrana ale podľa predbežných informácií zničila všetky ruské strely mieriace na mesto, uviedla kyjevská správa. Médiá informujú o dopadoch trosiek rakiet a jednom zranenom. Podobné informácie strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

12:05 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev bolo v pondelok o 11.10 h miestneho času (10.10 h SEČ) počuť najmenej desať výbuchov. Kyjev v noci na pondelok čelil už druhú noc po sebe leteckým útokom. Informovala o tom agentúra AFP.

12:00 Viaceré obce v Belgorodskej oblasti ostreľujú ukrajinské ozbrojené sily, uviedol dnes dopoludnia na platforme telegram Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruského regiónu, ktorý susedí s Ukrajinou. Tá sa už rok a štvrť bráni ruskej vojenskej agresii. Podľa Gladkova sa terčom .

11:43 Vo väčšine regiónov Ukrajiny platí letecký poplach.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu