Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Maďarský projekt je všetkým na smiech: Postavili most v korunách stromov, no stromy predtým vyrúbali!

Maďarský most korunami stromov postavený z fondov Európskej únie
Maďarský most korunami stromov postavený z fondov Európskej únie (Zdroj: Twitter/@hadhazyakos)

BUDAPEŠŤ - Za peniaze z Európskej únie postavili v maďarskej obci Nyírmártonfalva na východe krajiny most v korunách stromov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, no predtým ako postavili 50 metrov dlhý drevený chodník za 170 tisíc eur, vyrúbali v okolí celý les. Návštevníci sa smejú, že chodník stojí teraz uprostred púšte.

Starosta maďarskej obce sa však bráni so slovami, že „projekt nevyžadoval, aby okolo chodníka bol aj les“. Ten údajne museli vyrúbať, aby mali dostatok finančných prostriedkov na spolufinancovanie celej investície. Zároveň v maďarskej televízii sľúbili návštevníkom, že v okolí vysadia sadenice rýchlo rastúcich stromov. Podľa lesníkov ale tento ich zámer bude trvať prinajlepšom desiatky rokov, kým z malých stromčekov vyrastie les, informuje český idnes.cz.

Nemocnicu Bory otvorili, prvé pracoviská začnú fungovať v pondelok (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Návštevníci krútia hlavou nad bizarným nápadom a pod reportážou na maďarskej webstránke nešetria kritikou. „Tak toto je geniálne. Najskôr vyrúbeme les, aby sme vytvorili niečo z peňazí EÚ. Ak je niekto v Nyírmártonfalve normálny, tak Budapešť je potom ústav pre duševne chorých,“ napísal jeden z komentujúcich. Odborníci dokonca spochybňujú aj kvalitu stavby. Tvrdia, že borovicové drevo nie je nalakované a je vystavené poveternostným vplyvom bez potrebného náteru. V okolí stoja lavičky a prístrešky, z ktorých jeden je už bez strechy, ktorú uniesol vietor. A toalety, ktoré stoja neďaleko sú údajne dokončené iba z vonkajšej strany.

Starosta obce Mihály Filemon je z vládnucej strany Fidesz a túto dotáciu získal ešte ako súkromná osoba prostredníctvom programu pre rozvoj vidieka. Žiadosť podal ešte v roku 2018 a uspel s ňou pred dvomi rokmi. Patria mu aj pozemky, na ktorých most korunami stromov stojí. Maďarsko v súčasnosti čelí pozastaveniu čerpania fondov z Európskej únie kvôli korupciám a obavám, že vláda porušuje demokratické právo. Premiér Viktor Orbán však akékoľvek obvinenia odmieta.

Viac o téme: FondyMaďarskoChodník korunami stromovFondy Európskej únie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu