Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Orbán si pripomenul výročie: Fidesz pred rokom vo voľbách výrazne vyhral a jeho podpora neklesla

Maďarský premiér Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos, File)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády a predseda strany Fidesz Viktor Orbán si v pondelok na Facebooku pripomenul výročie vlaňajšieho výrazného víťazstva v parlamentných voľbách 2022. Podľa aktuálneho prieskumu inštitútu Nézőpont sa úroveň podpory Fideszu aj rok po voľbách takmer nezmenila a dosahuje 51 percent.

Orbán sa poďakoval za dôveru. "Pred rokom sme tento deň získali opäť dôveru. Pre nás je Maďarsko prvoradým!" dodal premiér v statuse na sociálnej sieti. Podľa výsledkov prieskumu Nézőpont, ktoré zverejnila v pondelok agentúra MTI, sa podpora bloku Fidesz-KDNP nezmenila ani rok po voľbách. Tento blok by podporilo 51 percent opýtaných, čo je takmer totožné s výsledkom parlamentných volieb z 3. apríla 2022.

 

Egy éve ezen a napon újra bizalmat kaptunk. Nekünk Magyarország az első! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Posted by Orbán Viktor on Sunday, April 2, 2023

Opozičné strany, ktoré do vlaňajších volieb išli v zoskupení V jednote za Maďarsko, však nateraz stratili desať percentuálnych bodov. Toto zoskupenie by podporilo iba 26 percent respondentov. Radikálne Hnutie Naša vlasť by podľa aktuálneho prieskumu volilo 12 percent Maďarov, čo je dvojnásobok pomeru hlasov získaných vo vlaňajších voľbách.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Vládny blok Fidesz-KDNP si v parlamentných voľbách 3. apríla 2022 už štvrtýkrát zabezpečil v 199-člennom zákonodarnom zbore dvojtretinovú väčšinu. Vďaka rekordnému počtu voličských hlasov získal Fidesz-KDNP 135 poslaneckých mandátov.

Viac o téme: VýročiePodporaVíťazstvoViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu