Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty štvrtý (23. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Ukrajina bude "odpovedať na každý úder", povedal v stredu jej prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo ruské útoky pripravili v Kyjevskej oblasti o život najmenej sedem ľudí a ďalšiu obeť si vyžiadali na v juhoukrajinskom meste Záporožie. Informuje o tom agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 392

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 392 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok večer stornoval informáciu, že ruské jednotky opustili mesto Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na ľavom brehu rieky Dneper. Informuje o tom TASR, čerpajúc zo správy britského denníka The Guardian. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že predchádzajúce oznámenie bolo "výsledkom nesprávneho použitia dostupných údajov". Presnejšie vysvetlenie nepodal.

20:00 Účastníkom summitu sa prihovoril prostredníctvom videoprenosu aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa poďakoval Slovensku a Poľsku za dodanie stíhačiek. Podľa Hegera je už v EÚ známe, že vo štvrtok štyri stíhačky typu MiG-29 odleteli zo Slovenska do Kyjeva, kde po ďalších úpravách budú nasadené na ochranu územia a civilných cieľov. Zároveň pripustil, že aj ďalšie krajiny sú ochotné poslať stíhačky na Ukrajinu.

19:58 Španielsko pošle Ukrajine do konca budúceho týždňa prvých šesť moderných tankov typu Leopard 2A4, a to hneď po ukončení palebných skúšok. Vo štvrtok to oznámilo španielske ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z televízie CNN. Šéfka španielskeho rezortu obrany Margarita Roblesová vo štvrtok navštívila zbrojovku v Seville, kde tanky testujú. Oznámila, že tam v najbližších dňoch privezú na skúšky ďalšie štyri tanky určené pre Ukrajinu.

19:30 Ruské okupačné orgány v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti vo štvrtok popreli tvrdenia ukrajinského generálneho štábu, že ruská armáda sa stiahla z mesta Nova Kachovka, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Oficiálne vyhlasujem, že všetky ruské jednotky v Novej Kachovke a rovnako aj na ďalších miestach dislokácie na ľavom brehu Dnepra ostávajú na svojich miestach," napísal na sociálnej sieti Telegram Moskvou dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo.

19:12 Fínsko dodá Ukrajine tri ďalšie špeciálne upravené odmínovacie tanky typu Leopard 2. Vo štvrtok to oznámil fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Tieto tanky sú vybavené guľometmi namiesto bežných kanónov a sú určené na zneškodňovanie mín a iných výbušnín. Fínsko poskytlo Ukrajine tri odmínovacie tanky už vo februári.

18:55 Ruské vojská sa stiahli z mesta Nova Kachovka na ľavom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu generálny štáb ukrajinskej armády, informuje TASR. "K 22. marcu všetky jednotky okupačnej armády, ktoré boli nasadené v meste Nova Kachovka v Chersonskej oblasti, z mesta odišli," cituje agentúra Reuters z vyhlásenia ukrajinského generálneho štábu. Ten ďalej uvádza, že ruskí vojaci pri odchode okradli miestnych obyvateľov o spotrebiče, oblečenie, cennosti či mobilné telefóny.

18:30 Ruskí lídri by mali byť súdení za inváziu na Ukrajinu, aj keď ich nemožno zatknúť a osobne predviesť pred súd. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP. "Myslím si, že by sa (tieto súdne konania) mali konať v neprítomnosti. Je dôležité vyslať signál pri medzinárodných zločinoch, aj keď páchatelia nie sú na lavici obžalovaných," uviedol Kostin pre Reuters v Haagu.

15:09 Belgicko vo štvrtok vyzvalo Juhoafrickú republiku (JAR), aby využila vzťahy s Ruskom a pomohla ukončiť vojnu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Belgický kráľ Filip s manželkou Matildou pricestovali v stredu na svoju prvú návštevu tejto krajiny. "Vzhľadom na vaše pevné historické spojenie s Ruskom by sme boli potešení, ak by ste zvážili využitie svojich komunikačných kanálov na presadenie cesty k mieru," uviedla belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová, ktorá kráľa sprevádza.

13:04 Bez súhlasu Maďarska nie je možné zmysluplne hovoriť o zbližovaní Ukrajiny s Európskou úniou a s NATO, vyhlásil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás. S odvolaním sa na server index.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

13:03 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok vyjadril odhodlanie aj naďalej podporovať Ukrajinu a pokračovať v úsilí na zabezpečenie vývozu obilia z tejto krajiny. TASR informuje na základe jeho vyjadrenia pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli.

12:03 Rusko chce tento rok vyrobiť 1500 tankov, ktoré chce použiť v bojoch na Ukrajine. V rozhovore zverejnenom vo štvrtok to povedal bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

12:02 Ukrajinská armáda čoskoro spustí protiofenzívu v okolí mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl generál Olexandr Syrskyj. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

11:03 Ruský minister obrany Sergej Šojgu odmietol počas televízneho rozhovoru odpovedať na otázku, kedy sa skončí vojna na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy televízie Sky News.

11:02 Pokus o zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) by Moskva považovala za vyhlásenie vojny Rusku. V stredu večer na to upozornil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

10:18 Na Ukrajine zahynul bývalý novozélandský vojak, ktorý vo svojej vlasti spoluzakladal charitu na pomoc vojnovým veteránom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP. Smrť Kanea Te Taia potvrdili ukrajinské úrady; novozélandské veľvyslanectvo v Poľsku sa teraz snaží zistiť ďalšie podrobnosti. Na Ukrajine vystupoval pod krycím menom Korytnačka.

10:17 Pozemný útok pri východoukrajinskom meste Bachmut sa spomaľuje, keďže čelí tvrdému odporu, domnievajú sa americkí a britskí vojenskí experti. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy denníka The Guardian.

9:34 V meste Kropyvnytskyi došlo k výbuchu plynu vo viacposchodovej budove.

9:33 Nočný útok ruského dronu na Kyjevskú oblasť si vyžiadal deväť obetí a ďalších deväť zranených, informoval dnes náčelník polície Kyjevskej oblasti Andrij Nebytov.

8:47 V centre Melitopolu vybuchlo improvizované výbušné zariadenie. Podľa predbežných údajov sa odpálil miestny policajt spolupracujúci s útočníkmi.

8:21 Situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) je aj naďalej nebezpečná. Upozornil na to v stredu generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po tom, čo bola elektráreň tento mesiac opäť dočasne odpojená od siete v dôsledku raketového útoku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

7:42 65 % Európanov podporuje vstup Ukrajiny do EÚ v najbližších rokoch, uvádza 5 Kanal s odvolaním sa na výsledky prieskumu eupinions. Najvyššiu podporu európskym ašpiráciám Ukrajiny vyjadrilo Poľsko - 81 % a Španielsko - 80 %.

7:11 Ukrajinské sily odrazili včera viac ako 80 ruských útokov. Ruské jednotky údajne sústreďujú svoje úsilie na vedenie ofenzívy smerom na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Mariinku a Šachtarsk v Doneckej oblasti, uviedol generálny štáb vo svojej aktualizácii.

6:11 Ruská armáda prišla od 24. februára 2022 o toľko tankov, že zrejme povoláva starodávne obrnené vozidlá, aby nahradila súčasné straty na bojisku. 

6:10 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre denník Guardian uviedol, že Rusko "oslovuje autoritárske režimy ako Irán alebo Severná Kórea a ďalšie, aby sa pokúsilo získať viac zbraní".

Ukrajina bude reagovať na "každý úder okupanta", tvrdí Zelenskyj 

 "Určite odpovieme na každý úder okupanta na naše mestá," vyhlásil Zelenskyj s tým, že "dnešné ruské úroky na Záporožie, nočné útoky na Kyjevskú oblasť... Všetky ruské útoky budú mať vojenskú, politickú i právnu odpoveď". Zelenskyj po stredajšej návšteve frontovej línie na východe krajiny hovoril v pravidelnom večernom videopríhovore o veľkom utrpení, zároveň však i o nádeji, píše agentúra DPA. "Je bolestivé vidieť mestá v Donbase, ktorým Rusko prinieslo strašné utrpenie a ruiny," povedal. V týchto mestách je každú hodinu letecký poplach, neustále sú vystavené hrozbe ostreľovania.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Instagram.com/Zelenskiy_official)

Napriek skaze a utrpeniu však v týchto oblastiach podľa Zelenského existuje nádej. "Možno ju cítiť," povedal. "Urobíme všetko pre to, aby modré a žlté farby mohli pokračovať vo svojom víťaznom ťažení a aby sa do celej našej krajiny vrátil normálny život — od Donecka až po hranice," dodal Zelenskyj s odvolaním sa na farby na ukrajinskej vlajke. Ukrajinský prezident navštívil v stredu pozície ukrajinskej armády blízko mesta Bachmut, ktoré sa nachádza na frontovej línii a už niekoľko týždňov sa oň vedú doposiaľ najťažšie boje od začiatku invázie. Podľa ukrajinských zdrojov prišlo v stredu v dôsledku ruských útokov v rôznych častiach Ukrajiny o život najmenej 14 ľudí. Tlačová služba ukrajinskej armády informovala aj o 24 zranených.

Zelenskyj navštívil aj Charkov, ocenil hrdinstvo tamojších obyvateľov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu - okrem fronty pri Bachmute - navštívil aj mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. Ocenil pritom hrdinstvo, s ktorým Charkovčania vzdorujú ruským útokom, informovala agentúra DPA. Zelenskyj odovzdal charkovskému primátorovi Ihorovi Terechovovi ocenenie "Mesto-hrdina Ukrajiny". Udelil tiež vyznamenania viacerým vojakom, ktorí sa zaslúžili o to, že toho druhé najväčšie mesto Ukrajiny po vlaňajšej ruskej invázii nepadlo do rúk agresora.

"Charkov je ozajstným mestom-hrdinom. Vďaka svojim občanom toto prekrásne mesto, po boku s ďalšími (ukrajinskými) mestami, bráni našu nezávislosť," citovali prezidentove slová ukrajinské médiá. Zelenskyj len niekoľko hodín predtým navštívil pozície ukrajinskej armády blízko mesta Bachmut, ktoré sa nachádza na frontovej línii v Doneckej oblasti a viac než pol roka sa oň vedú jedny z najťažších bojov od začiatku invázie. Prezident tam odovzdal vyznamenania vojakom a poďakoval sa im za ochranu ukrajinskej suverenity. Vypočul si tiež správy o aktuálnej operačnej situácii a priebehu nepriateľských akcií na fronte. Pamiatku padlých ukrajinských obrancov si uctil minútou ticha.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu