Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Českej republike pribúdajú poruchy na plynových kotloch: Odborníci za tým vidia plyn z Nórska!

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Servisné spoločnosti v Českej republike začali v poslednej dobe evidovať viac prípadov zanesenia plynových kotlov nečistotami. Zmena v dovoze plynu sa tak môže prejaviť na horšej výhrevnosti kotlov, prípadne na ich poškodení. Zákazníkom preto odporúčajú častejšie čistenie a v prípade potreby sa obrátiť na distribútora.

Sťažnosti zaznamenalo už aj české Ministerstvo priemyslu a obchodu. Minister Jozef Síkela za stranu STAN pre CNN Prima News tieto informácie potvrdil. Odborníci z českého Plynárenského zväzu uvádzajú, že problém je v dodávke zemného plynu, ktorý je v zlej kvalite. Za problémami by tak mohol stáť nórsky plyn, ktorým sa distribútori snažia nahradiť plyn ruský. Ten však obsahuje približne 2,5 miligramu sulfánu (sirovodíka) na kubický meter. Ruský obsahoval 0,1 miligramu. V medených trubkách potom vytvára reakciu a môže zaniesť plynovú armatúru. Pomôcť by mohli filtre, ktoré by mali tieto nečistoty zachytiť.

Dotácie cien dreva či uhlia rezort hospodárstva podľa Hirmana nepripravuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Distribútori však tvrdia, že neevidujú prekročenie platných noriem a pri kontrolách neboli odhalené žiadne anomálie. Spoločnosť Net4gas, ktorá zabezpečuje prepravu zemného plynu cez Českú republiku rieši túto záležitosť spolu s Českým plynárenským zväzom a Energetickým regulačným úradom.

Odborníci zatiaľ pripomínajú pravidelné ročné kontroly. Pri pravidelných kontrolách by sa podobným problémom dalo predísť včas. Zákazníkom zároveň odporúčajú aby sa obrátili na svojho distribútora, keďže výrobcovia kotlov to nepovažujú za záručnú opravu. Plyn v Českej republike pochádza aktuálne výhradne z Nórska a LNG terminálov.

Viac o téme: PlynVojnaRuskoNórskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu