Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vývoj ceny nafty prekvapuje: Podľa predpokladov mala prekročiť 2 eurá! Cenový debakel sa však nekoná

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Ceny nafty sa nevyvíjajú tak, ako to analytici či rafinérie očakávali a na trhu dochádza k prekvapivým zvratom. Posledný rok sa niesol v duchu zdražovania pohonných hmôt a nostradámovských predpovedí ich vývoja. Portál Dáta bez pátosu upozorňuje, že aktuálny vývoj nekopíruje predpovede analytikov a ceny sa možno budú vyvíjať lepšie, ako sme doteraz očakávali.

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ešte v decembri mal byť podľa šéfa Slovnaftu zásadným problémom nedostatok nafty. „Od januára bude veľký problém s nedostatkom dieselu, bude trvať niekoľko mesiacov, možno aj roky, kým sa všetko dostane na normálnu úroveň. Európa bude čeliť nedostatku dieselu a čiastočne bude problém aj nahradiť ruskú ropu inou ropou,“ konštatoval Oszkár Világi.

Vývoj ceny nafty prekvapuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Dnešná realita však ukazuje, že ropa Brent má stabilnú cenu v rozpätí 75-85 dolárov a koncové ceny palív dlhodobo klesajú. K poklesu dochádza aj napriek tomu, že sa do ich ceny ešte plne nepremietli poklesy cien ropy, ale aj plynu a elektriny, ktoré sú pri výrobe pohonných hmôt potrebné.

Očakávali nárast cien nafty, dnes sa však drží pod cenou benzínu

Rovnako v októbri 2022 sme taktiež mohli počuť pesimistické scenáre významných analytikov. „Nevylučujeme, že ceny benzínov sa prehupnú cez euro 80. A výrazné zdraženie by sa mohlo týkať nafty, tá by mohla ísť cez euro 90 a možno ešte aj vyššie,“ tvrdil Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. Obával sa zároveň zmeny v technológiách firiem, ktoré mali znamenať kúrenie naftou namiesto plynu. „Pánis podotkol, že podstatnú časť nafty sme dovážali práve z Ruska a Bieloruska. Ak sa dodávky od decembra vypnú, trh bude našponovaný,“ priblížil portál.

Vývoj ceny nafty prekvapuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Portál vysvetľuje, že dnes je nafta, ktorej sa oproti benzínu predáva trikrát viac o 7 centov nižšie, ako ku koncu roku 2022 a aktuálny týždeň sa pri nafte začal s cenou 1,55 €/l. Cena benzínu oproti koncu roka naopak o 7 centov vzrástla, a tak sa plynulo dostal nad úroveň ceny nafty až na hodnotu 1,57 €/l. „Dnes k 25. 2.: embargá začali platiť, nervozita bola značná, ale situácia je, zdá sa vyriešená: tradične, trhom,“ tvrdí portál.

 

MÉDIA PLNÉ KATASTROFICKÝCH SCENÁROV Majiteľom/predstaviteľom rafinériek drukovali aj analytici:...

Posted by Dáta bez pátosu on Saturday, February 25, 2023

 

Viac o téme: RopaNaftaBenzínDáta bez pátosuPHMEmbargo na ruskú ropuEmbargo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu