Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán pravdepodobne navštívi Kyjev: Maďarská diplomacia na tom pracuje

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Maďarská diplomacia pracuje na príprave cesty premiéra Viktora Orbána do Kyjeva. Pre server Telex.hu to oznámil vo štvrtok minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na otázku, prečo od vypuknutia vojny predseda vlády na rozdiel od iných vodcov európskych krajín nenavštívil Ukrajinu.

"Keď bude návšteva aktuálna, maďarský premiér vycestuje. Ministerstvo zahraničných vecí pracuje na prípravách cesty," povedal Szijjártó. Telex.hu pripomína, že od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine reprezentovala Maďarsko v Kyjeve na najvyššej úrovni prezidentka Katalin Nováková 26. novembra 2022. "Zodpovednosť Vladimíra Putina za túto vojnu je jasná. My Maďari od začiatku odmietame zbytočné krviprelievanie, bolesť a utrpenie," povedala vtedy maďarská prezidentka v Kyjeve.

Archívne video: Voľby v Maďarsku: Fidesz jasne znovu zvíťazil, opozícia priznala porážku

Voľby v Maďarsku: Fidesz jasne znovu zvíťazil, opozícia priznala porážku (Zdroj: Profimedia)

Ukrajinského prezidenta kritizuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas uplynulého roka opakovane posielal maďarskej vláde jasné odkazy. Orbán ukrajinského prezidenta doposiaľ oslovoval iba prostredníctvom provládnych médií. Aj svoj víťazný volebný prejav v apríli 2022 využil na to, aby prezidenta Ukrajiny kritizoval spolu s "byrokratmi z Bruselu, všetkými peniazmi a inštitúciami Sorosovho impéria a medzinárodnými mainstreamovými médiami".Orbán sa so Zelenským v širšom kruhu stretol 9. februára v Bruseli, keď ukrajinský prezident maďarského premiéra osobne pozval do Kyjeva.

Viac o téme: KyjevViktor OrbánPéter SzijjartóVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu