Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty (27. februára 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zbavil funkcie vysokopostaveného vojenského veliteľa Eduarda Moskaljova, ktorý sa podieľal na vedení boja proti ruskej armáde na východe Ukrajiny. Dôvod podľa agentúry Reuters neuviedol. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 367

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 367 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:45 Americká ministerka financií Janet Yellenová v pondelok neohlásene pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby prejavila krajine bojujúcej proti ruskej agresii ekonomickú podporu. Rokovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i ďalšími kľúčovými vládnymi predstaviteľmi. TASR informácie prevzala z agentúry Reuters a televízie CNN.

19:57 Poľsko v pondelok oznámilo, že spoločne s Európskou komisiou (EK) vyvíja iniciatívu zameranú na vypátranie ukrajinských detí, ktoré počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu uniesli na územie Ruska. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Poľský minister pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk uviedol, že cieľom iniciatívy je vypátrať nezvestné deti a zaistiť, aby bola voči osobám zodpovedným za ich únosy vyvodená zodpovednosť. "Miesto pobytu týchto detí nie je známe. Odhady sa líšia, avšak aj tie najzdržanlivejšie hovoria o prinajmenšom šiestich tisícoch zdokumentovaných prípadoch únosu detí," povedal.

16:00 Európa sa postupne dostáva do vojny. Krajiny posielajú tanky a hovorí sa už o vyslaní bojových lietadiel. Ak všetko bude takto ďalej pokračovať, nájdu sa takí, ktorí by poslali aj vojakov, varoval v pondelok v úvode jarnej schôdze maďarského parlamentu predseda vlády Viktor Orbán. S odvolaním sa na priamy prenos servera portfolio.hu o tom informuje spravodajca TASR.

13:45 Kremeľ tvrdí, že "v súčasnosti" nie sú vytvorené podmienky na mierové riešenie konfliktu na Ukrajine. Vyjadril sa tak v pondelok v reakcii na návrh Číny na politické riešenie tamojšej situácie. "Plánu našich čínskych priateľov sme venovali značnú pozornosť... zatiaľ však nevidíme (naplnenú) žiadnu z podmienok, ktoré sú nevyhnutné na to, aby celý tento príbeh smeroval k mieru," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:40 Bill Ackman, americký miliardár s ukrajinskými koreňmi, vyčlení zo svojho fondu 3,25 milióna dolárov na nákup sanitiek pre Ukrajinu, píše agentúra Reuters.

13:30  Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer vystúpil v pondelok v Berlíne na podujatí prestížnej nemeckej Nadácie Konrada Adenauera (KAS). Politickí predstavitelia, diplomati, zahraničnopolitickí experti a zástupcovia akademickej sféry diskutovali o budúcnosti slobodnej Ukrajiny a o jej mieste v Európe po skončení ruskej agresie. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ).

12:50 Výdobytky ľudských práv dosiahnuté v posledných desaťročiach sú teraz obmedzované alebo dokonca úplne rušené. Na úvod zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) to dnes povedal vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, ktorý ako príklad uviedol "nezmyselnú" ruskú inváziu na Ukrajinu. Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa agresia vyvolaná Moskvou rozpútala dokonca najväčšie porušovanie ľudských práv, aké dnes poznáme."Veľká časť pokroku, ktorý sa dosiahol za niekoľko desaťročí, je v niektorých častiach obmedzená a dokonca zvrátená," povedal Türk na zasadnutí v Ženeve, ktorého sa zúčastňuje viac ako 100 ministrov a hláv štátov. Vyzval krajiny, aby sa snažili prekonať svoje rozdiely a vytvorili "nový celosvetový konsenzus v oblasti ľudských práv".

11:55 Čína udržiava kontakt so všetkými stranami konfliktu na Ukrajine, vrátane vlády v Kyjeve, povedala dnes hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia. Uviedla to v reakcii na vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že by privítal rokovania s Pekingom po tom, ako Čína v piatok predstavila svoj plán na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. Podľa hovorkyne je "pozícia Číny ku kríze na Ukrajine nemenná a veľmi jasná". "Jej jadrom je výzva na mier a snaha o dialóg a snaha o politické riešenie krízy. Vždy sme udržiavali kontakt s dotknutými stranami, vrátane Ukrajiny," dodala hovorkyňa.

11:00 Oblasť Zakarpatska na západnej Ukrajine v noci na dnes postihlo zemetrasenie o sile 3,3 stupňa. Škody vo vojnou skúšanej krajine nespôsobilo, v budovách sa však chveli dvere a okenné tabuľky. Informovalo o tom ukrajinské seizmologické centrum HCSK.

10:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal tri výnosy o implementácii rozhodnutia Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) o sankciách voči občanom Ruskej federácie. Sankcie boli uvalené na viacerých ruských športovcov, ako aj na dve dcéry a niekoľko spoločností zakladateľa polovojenskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

10:27 Rusko je podľa pondelkovej správy britského ministerstva obrany znepokojené explóziami, ku ktorým v poslednom období došlo v objektoch využívaných na vojenské účely v obsadenom ukrajinskom meste Mariupol. Od 21. februára tam proruskí predstavitelia podľa Londýna hlásili najmenej 14 výbuchov.  "Napriek tomu, že Mariupol bol začiatkom vojny značne zničený, pre Rusko je stále dôležitý, pretože ide o druhé najväčšie mesto, ktoré Rusi v roku 2022 dobyli a stále ho ovládajú. Leží navyše na kľúčovej logistickej trase," uviedlo ministerstvo v Londýne.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu