Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty prvý (9. februára 2023)

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské sily znovu získali iniciatívu na Ukrajine a začali ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej aktuálnej správe o stave bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 350

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 350 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:05 Belgický kráľ Filip a premiér federálnej vlády Alexander De Croo prijali vo štvrtok popoludní v Kráľovskom paláci ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uviedla to agentúra Belga, informuje spravodajca TASR. Zelenskyj tým ukončil svoju krátku návštevu Bruselu, kde sa predtým zúčastnil na mimoriadnom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu a stretol sa aj s lídrami 27-člennej EÚ na zasadnutí Európskej rady.

20:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas summitu Európskej únie vo štvrtok v Bruseli pozval predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána do Kyjeva. S odvolaním sa na internetové vydanie denníka Népszava o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:38 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vo štvrtok vyhlásil, že po interných auditoch dostalo vlani pokuty alebo pokarhania za nešpecifikované "porušenia" 621 predstaviteľov ozbrojených síl a jeho rezortu. V tejto súvislosti deklaroval "nulovú toleranciu" voči korupcii. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

20:12 V rámci snahy zbaviť sa ruských a sovietskych názvov a symbolov vo štvrtok v Kyjeve demontovali pamätník generála Nikolaja Vatutina. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Deň pred tým bol odstránený pamätník sovietskeho pilota Valerija Čkalova. Sochu generálna Vatutina, ktorý bol považovaný za jedného z najlepších sovietskych veliteľov celej druhej svetovej vojny, previezli do kyjevského Múzea letectva.

18:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas osobného stretnutia so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou. Predseda vlády SR mu odpovedal, Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

18:30 Mnoho európskych krajín je pripravených posielať Ukrajine ťažkú vojenskú techniku a všetko, čo majú k dispozícii. Po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, to povedal český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR.

18:09 Viac ako 600 úradníkov ozbrojených síl ministerstva obrany bolopo interných auditoch v roku 2022 stíhaných. Podľa ministra obrany Reznikova dostalo pokutu 497 funkcionárov a 124 čelilo disciplinárnej zodpovednosti. Reznikov nešpecifikoval, za aké porušenia boli braní na zodpovednosť. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

16:49 Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vo štvrtok povedal, že Moskva zvýši výrobu tankov v reakcii na dodávky zbraní, ktoré Ukrajine poskytujú západné krajiny. Vyjadril sa tak počas návštevy továrne na výrobu tankov v sibírskom meste Omsk. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice CNN.

16:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu (EP) požiadal o ďalšiu vojenskú podporu a zdôraznil, že vo vojne Ukrajiny proti Rusku ide o spoločný boj proti "protieurópskej sile". K jeho vystúpeniu sa vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

16:01 Americká spoločnosť SpaceX prijala opatrenia, ktorými Ukrajine obmedzuje možnosti využívať jej satelitné internetové služby na vojenské účely. Toto opatrenie prišlo po správach, že ukrajinská armáda takto údajne ovládala svoje drony. Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC.

15:32 Rusko sa vojnou na Ukrajine snaží zničiť slobodu Európy. Týmito slovami začal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svoj prejav na spoločnej tlačovej besede s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorá sa konala počas summitu EÚ v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

15:07 Spojené štáty a Británia uvalili sankcie na sedem občanov Ruskej federácie, ktorí podľa nich stoja za radom kybernetických útokov. Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

15:00 Ukrajina zachytila plány ruských spravodajských služieb zamerané na zničenie Moldavska. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k lídrom Európskej únie (EÚ) v Bruseli. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

14:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok na summite v Bruseli poďakoval lídrom Európskej únie za podporu Ukrajiny, ktorá už takmer rok bojuje proti ruskej agresii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Musím sa vám osobne poďakovať na neotrasiteľnú podporu našej krajiny a našich túžob - našich túžob žiť v zjednotenej, slobodnej Európe," povedal 27 lídrom EÚ na summite ako špeciálny hosť.

14:43 Ukrajinský stíhací pilot Vadym Vorošylov tvrdí, že na západnej stíhačke sa dokáže naučiť lietať do troch mesiacov. Tak by mohol pomôcť svojej krajine robiť svetu "ochranný štít" pred ruskou agresiou. Informácie priniesol vo štvrtok portál britského denníka The Guardian.

13:30 Zelenského prejav k poslancom Európskeho parlamentu.

12:40 Maďarský premiér Orbán prisľúbil, že Ukrajine poskytne humanitárnu a finančnú podporu.

12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti "protieurópskej sile". TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Európa navždy bude a zostane Európou, pokiaľ stojíme pri sebe a staráme sa o našu Európu, staráme sa o európsky spôsob života," povedal ukrajinský prezident. Rusko podľa neho chce tento spôsob života zničiť, Ukrajinci to však nedovolia, píše AFP.

11:30 Francúzsky prezident Macron povedal, že s prezidentom Zelenským v Paríži nerokoval o dodávke bojových stíhačiek do Kyjeva.

11:10 Európska únia a jej členské štáty vrátane Slovenska musia do najvyššej možnej miery pomôcť Ukrajine v jej úsilí brániť sa pred ruskou agresiou. Uviedol to slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok po príchode na mimoriadny summit EÚ v Bruseli, kde má spolu s viacerými lídrami krajín strednej a východnej Európy naplánované stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje spravodajca TASR.

10:37 Spojené štáty a NATO sú zjednotené v podpore pre Ukrajinu, ktorá sa bráni voči ruskej vojne. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu po rokovaní so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom vo Washingtone. Informujeme na základe Blinkenovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

10:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na mimoriadnom summite EÚ. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

10:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa postavil proti rokovaniam s Putinom o ukončení vojny a označil Rusko za teroristický štát.

9:45 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina prestala do boja na Ukrajine verbovať väzňov, oznámil vo štvrtok jej zakladateľ Jevgenij Prigožin. Informujeme podľa správy agentúry Reuters. "Nábor väzňov Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou bol úplne zastavený... Plníme si všetky naše povinnosti voči tým, ktorí pre nás teraz pracujú," reagoval Prigožin na žiadosť ruských médií o vyjadrenie.

9:25 Ruské sily znovu získali iniciatívu na Ukrajine a začali ďalšiu veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti, uviedol vo svojej aktuálnej správe o stave bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tempo ruských operácií pozdĺž línie Svätove-Kreminna v západnej Luhanskej oblasti sa za posledný týždeň výrazne zvýšilo a ruské zdroje podľa ISW informujú o tom, že ruské jednotky útočia na ukrajinské obranné línie a postupujú na hraniciach Charkovskej a Luhanskej oblasti, predovšetkým potom severozápadne od Svätove pri Kupjansku a západne od Kremičitany.

9:18 Ruské víťazstvo by bolo pre Ukrajinu "tragédiou" a predstavovalo by nebezpečenstvo pre krajiny NATO. Povedal to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stolteneberg. Informujeme o tom na základe tlačovej správy zverejnenej na webovej stránke NATO.

Stoltenberg spojencov vyzval, aby pokračovali v dodávkach zbraní pre Kyjev. "Bohužiaľ nepozorujeme žiadne náznaky, že sa Rusko pripravuje na mier," povedal. "Naopak, Moskva sa pripravuje na nové vojenské ofenzívy. Musíme tak Ukrajine aj naďalej poskytovať zbrane, ktoré potrebuje na to, aby získala naspäť svoje územie a prežila ako zvrchovaná krajina," uviedol.

8:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za slová podpory pre Ukrajinu, ktoré boli súčasťou jeho utorňajšieho prejavu o stave Únie. Informujeme na základe Zelenského vyjadrenia na Twitteri.

"Ďakujem prezidentovi Spojených štátov za slová podpory pre Ukrajinu počas prejavu k národu," napísal Zelenskyj. V mene Ukrajiny sa Spojeným štátom poďakoval za pomoc a solidaritu. "Naše hodnoty sú rovnaké, našim spoločným cieľom je víťazstvo. Ukrajina si slobodne zvolí svoju budúcnosť. Tak to je a tak to bude," napísal.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu