Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká ekologická katastrofa: Na dne Atlantiku skončila loď s azbestom a toxickým materiálom!

Brazílska lietadlová loď São Paulo je už na dne Atlantického oceánu.
Brazílska lietadlová loď São Paulo je už na dne Atlantického oceánu. (Zdroj: Twitter/The Story Teller)

LONDÝN – Brazília patrí medzi krajiny, ktoré sa snažia čo najviac propagovať ekológiu a životné prostredie. Napriek tomu, práve táto krajina sa postarala o veľkú ekologickú katastrofu. Domáca armáda sa pokúšala zbaviť starej bojovej lode. Vybrala si ale ten najhorší možný postup.

archívne video

Ekologická havária na rieke Slaná (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Brazília vyradila zo svojej armády starú lietadlovú loď São Paulo. Pôvodne sa mala rozobrať, no po nezhodách s Tureckom sa od toho upustilo. Ekologické organizácie z celého sveta sa mohli len nečinne prizerať, ako vyradený materiál skončil napokon na dne Atlantického oceánu. Britský The Guardian informuje, že podľa viacerých zdrojov z oblasti ekológie bola bývalá francúzska loď ešte pred odpálením plná azbestu a nebezpečného toxického materiálu.

Brazílske námorníctvo uviedlo, že odpálenie a následné potopenie lietadlovej lode bolo plánované a kontrolované počas celej doby procesu. "K potopeniu došlo v Atlantickom oceáne zhruba 350 kilometrov od brazílskeho pobrežia. Vrak lode klesol na dno, ktoré sa nachádza v hĺbke 5 kilometrov," doplnilo námorníctvo.   

Nebezpečný materiál?

Pred potopením sa mali brazílske úrady márne pokúšať nájsť prístav, kde by mohli starú loď odstaviť. Padlo teda rozhodnutie o potopení v najbezpečnejšej možnej oblasti. Ekológovia však začali hlásať, že loď je plná azbestu, ťažkých kovov a iného toxického materiálu, ktorý vyhubí morský život v širokom okolí. Bazilejská charitatívna organizácia BAN (Basel Action Network) vyzvala brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, aby tento plán zastavil. Ten ešte minulý mesiac prisľúbil, že sa pokúsi zvrátiť čoraz väčšie zásahy do životného prostredia.

Obvinenie 

Organizácia vydala v piatok 3. februára spoločné vyhlásenie s Greenpeace a Sea Shepherd, v ktorom obvinili Brazíliu z toho, že potopením lode porušila tri medzinárodné zmluvy o životnom prostredí. Navyše to mohlo spôsobiť nevyčísliteľné škody v morskom ekosystéme. "Mohli byť prijaté aj iné opatrenia, ktoré by boli ekologicky oveľa viac prijateľné. Som názoru, že v tomto prípade sa vôbec nebral ohľad na životné prostredie," povedal šéf Greenpeace pre Brazíliu Leandro Ramos. 

Brazílske úrady sa bránia tým, že bolo lepšie potopiť loď úmyselne, ako ponechať ju priridzenému rozkladu. Námorníctvo uviedlo, že miesto si vybralo s ohľadom na bezpečnosť plavby, životného prostredia a zmiernenie vplyvov na verejné zdravie, rybolov či prírodný ekosystém. Prípad sa dostal až pred súd, ktorý na poslednú chvíľu rozhodol, že plánované potopenie sa nezruší. Sudca ako dôvod uviedol, že neplánované potápanie vrakov, starých strojov a komponentov môže byť pre životné prostredie ešte viac nebezpečné. Napriek tomu situáciu označil za tragickú. 

Kupovali ju ako použitú 

Lietadlová loď São Paulo brazískeho námorníctva bola skonštruovaná koncom 50-tych rokov vo Francúzsku. Armáda ju využívala 37 rokov a bola dokonca súčasťou prvých jadrových testov v Tichomorí. Brazília ju kúpila v roku 2000 za 12 miliónov dolárov (cez 11 miliónov eur). O päť rokov na to vypukol na jej palube veľký požiar. 

Minulý rok Brazília povolila tureckej firme Sok Denizcilik rozobrať São Paulo na kovový šrot. V auguste však nastali komplikácie. Keď sa ju remorkér pokúšal odtiahnuť do Stredozemného mora, turecké úrady plán zablokovali. Loď sa teda vrátila do Brazílie, no žiadny prístav ju z hľadiska ochrany životného prostredia nechcel prijať. 

Viac o téme: EkológiaArmádaPotopenieLietadlová loďEkologická katastrofaBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu