Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

NATO hľadá superstar! Najsilnejší vojenský pakt môže viesť prezidentka Čaputová, prečo je medzi favoritmi?

Zuzana Čaputová (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí v sídle NATO v Bruseli. Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová (vľavo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí v sídle NATO v Bruseli. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

NEW YORK – Severoatlantickú alianciu čaká v tomto kritickom období neľahká úloha. Funkčné obdobie generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga sa pomaly končí a vo vzduchu visí otázka či svoj mandát predĺži, alebo ho nahradí niekto iný. Medzi možnými kandidátmi sa objavila aj prezidentka Slovenskej republiky. Aké sú šance Zuzany Čaputovej?

Organizácia Severoatlantickej zmluvy sa už takmer rok pokúša bez priameho vstupu pomáhať Ukrajine vo vojne proti Ruskej federácii. Ako informuje server Politico, Jens Stoltenberg ako súčasný generálny tajomník NATO sa tejto úlohy zhostil pomerne dobre. Ukrajina sa aj vďaka pomoci USA a jej partnerov dokáže naďalej brániť mohutnej Putinovej ofenzíve a navyše v niektorých častiach krajiny získala už úplnú kontrolu. 

Do týchto chvíľ sa ešte nevie, či Stoltenberg svoj mandát predĺži, alebo ho nahradí niekto iný. Či už to bude Stoltenberg, alebo jeho nástupca, nový generálny tajomník by mal jasne a dôrazne apelovať na partnerov, aby pokračovali v dodávkach zbraní pre Ukrajinu a spoločnými silami budovali obranu NATO. Možní kandidáti sú rozdelení do troch skupín.  

Viac o téme: KandidátiGenerálny tajomníkUSANATONew YorkJens StoltenbergZuzana ČaputováVoľba predsedu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu