Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mandát Stoltenberga sa skončí na jeseň: Vo funkcii generálneho tajomníka NATO je deväť rokov

Jens Stoltenberg Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nepožiada o ďalšie predĺženie mandátu a je pripravený ukončiť ho koncom tohto roka, uviedla Severoatlantická obranná aliancia. Informuje o tom nedeľná správa DPA.

"Mandát generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga bol predĺžený trikrát a celkovo slúžil takmer deväť rokov," potvrdila v sobotu večer hovorkyňa NATO Oana Lungescuová na žiadosť agentúry DPA."Generálnemu tajomníkovi sa končí funkčné obdobie v októbri tohto roku a nemá v úmysle usilovať sa o ďalšie predĺženie svojho mandátu," dodala.

Stoltenbergov mandát bol predĺžený do 30. septembra 2023

Stoltenbergov mandát bol predĺžený do 30. septembra 2023 krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v marci minulého roka. Nedávno sa objavili špekulácie, že 63-ročný bývalý nórsky premiér by mohol vo funkcii zotrvať. Podľa diplomatických zdrojov by to mohlo vytvárať dojem, že NATO sa nedokáže dohodnúť na jeho nástupcovi.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Stoltenberg získal uznanie ako šikovný sprostredkovateľ medzi 30 členskými krajinami NATO, ktorých záujmy sa v niektorých otázkach výrazne rozchádzajú. Pripisuje sa mu najmä zásluha pri riešení sporu o výšku obranných výdavkov európskych spojencov, ktorý sa vystupňoval za vlády bývalého prezidenta USA. Donald Trump sa preto občas vyhrážal odchodom USA z aliancie.

Rozhodnúť sa má najneskôr na júlovom summite NATO

Ako jeho možní nástupcovia sa spomínajú taliansky expremiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis. Výber však často padne na niekoho, o kom sa predtým veľmi nehovorí. Rozhodnúť sa má najneskôr na júlovom summite NATO vo Vilniuse a rozhodnutie musí byť jednomyseľné. Stoltenberg je druhým najdlhšie slúžiacim generálnym tajomníkom NATO. Dlhšie vo funkcii bol iba Joseph Luns v rokoch 1971 až 1984. Predtým bol 19 rokov šéfom holandskej diplomacie, čo je historický rekord.

Viac o téme: JeseňNATOJens StoltenbergKoniec mandátu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu