Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Babiš sa ospravedlnil z rokovania Snemovne: Čakal totiž v rade na klenoty

Bývalý český premiér Andrej Babiš
Bývalý český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš sa v utorok pridal k stovkám ľudí, ktorí si na Pražský hrad prišli prezrieť vystavené korunovačné klenoty. Z utorkového rokovania Poslaneckej snemovne, na ktorom chce opozícia vysloviť vláde nedôveru, sa ospravedlnil. Informácie o Babišovom utorkovom programe si na českom webe Seznam Zprávy všimla pražská spravodajkyňa.

Babiš podľa svojich slov prišiel na hrad preto, aby zistil, ako dlho trvá vyčkať rad. Podľa neho nie je dobré, že sú české korunovačné klenoty sprístupnené len raz za niekoľko rokov. Ak by sa stal prezidentom, chcel by ich vraj vystavovať častejšie, prípadne zriadiť stálu expozíciu.

Nechceli spájať pútnické miesto s Babišovou kampaňou

Pôvodne chcel expremiér v utorok zamieriť do kostola Panny Márie Víťaznej na pražskej Malej Strane, kde je uložená soška Pražského Jezuliatka. Keď sa to však dozvedeli správcovia kostola, rozhodli sa ho zatvoriť. Nechceli, aby bolo pútnické miesto spájané s Babišovou predvolebnou kampaňou. Návštevu kostola podľa neho prekazili novinári svojou "antibabišovskou kampaňou". Do radu na korunovačné klenoty preto vraj prišiel inkognito. Na mieste sa však fotil s ľuďmi a odpovedal novinárom na otázky.

Odvolávanie vlády

V utorok čelí vláda Petra Fialu druhému odvolávaniu od svojho vzniku v novembri 2021. Schôdzu iniciovalo práve Babišovo opozičné hnutie ANO. Sám Babiš sa však na rozprave podľa predsedníčky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerovej nezúčastní a príde zrejme až na hlasovanie. Podľa Schillerovej nechce hnutie dávať koalícii príležitosť na kritiku, že schôdza je súčasťou Babišovej kampane pred druhým kolom prezidentských volieb.

Druhé kolo českých prezidentských volieb, v ktorom sa proti sebe postavia Petr Pavel a Andrej Babiš, sa uskutoční 27. a 28. januára.

Viac o téme: ČeskoKlenotyRokovanie Andrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu