Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Schôdza o vyslovení nedôvery Fialovej vláde bude pokračovať: Je presvedčený, že opozícia neuspeje

Petr Fiala Zobraziť galériu (3)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

PRAHA - Mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR venovaná prerokovaniu návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Petra Fialu (ODS) bude pokračovať v stredu od 09.00 h SEČ. Ako informoval spravodajský web ČT24, Fialova vláda čelí hlasovaniu, ktoré iniciovala opozičná strana ANO, už druhýkrát v tomto volebnom období.

Podľa šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerovej súčasná vláda nerieši skutočné problémy ľudí, je asociálna a neakcieschopná, uviedol spravodajský portál iDNES.cz. Poslanci sa v utorok k samotnému hlasovaniu ani nedostali. Veľkú časť utorkovej schôdze zabrali vystúpenia jednotlivých ministrov, ktorí využili svoje právo člena vlády a rekapitulovali svoje doterajšie výsledky i plány do budúcnosti.

Do následnej rozpravy sa prihlásili asi 60 poslancov, ktorí vo svojich príspevkoch analyzovali jednotlivé kroky vlády i to, či je prebiehajúca schôdza súčasťou kampane predsedu ANO Andreja Babiša pred druhým kolom prezidentských volieb. Poslanci ANO podobné špekulácie odmietali. Sťažovali sa však, že v rozprave nedostali dostatočný priestor, aby kládli ministrom svoje otázky.

Babiš na rokovaní chýbal

Samotný Babiš na rokovaní snemovne nebol, čo vyvolalo kritiku zo strany poslancov koaličných strán. Ako glosoval minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka, Babiš si "v pracovnom čase...odskočil vystáť rad na korunovačné klenoty (mimoriadne vystavené na Pražskom hrade)", aj keď ich zrejme v minulosti ako predseda vlády už videl. Fiala sa vo svojom vystúpení pred poslancami vyjadril  aj k Babišovmu výroku, že v prípade svojho víťazstva v boji o post prezidenta ČR by chcel na Pražskom hrade zorganizovať mierový summit kvôli Ukrajine.

Schôdza o vyslovení nedôvery
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Petr Fiala však upozornil, že k mieru môžu viesť len rokovania iniciované vládou v Kyjeve. "Ak sa niekto snaží ľuďom nahovoriť, že kvôli podpore spravodlivej obrany Ukrajiny alebo kvôli sankciám voči Rusku ničíme šancu na mier, že ťaháme našu krajinu do vojny, tak klame a predovšetkým chce Ukrajine vnútiť novú Mníchovskú dohodu. A takýto človek by sa mal hanbiť a uvedomiť si, čo Mníchov priniesol nielen našej krajine," zdôraznil český premiér.

Schôdza bude pokračovať v stredu ráno. Podľa portálu iDNES.cz je výsledok hlasovania o nedôvere známy už vopred: na vyslovenie nedôvery vláde je potrebných najmenej 101 hlasov poslancov, ktoré opozícia nemá - ANO ich má 72, opozičná SPD 20. Vládna koalícia disponuje 108 poslancami.

Fiala nevie, ako dlho bude Snemovňa rokovať, vláda ale podľa neho hlasovanie prežije

Petr Fiala je presvedčený, že opozícii sa nepodarí vysloviť jeho vláde nedôveru. Nedokáže však odhadnúť, ako dlho rokovanie potrvá. Opozícia mala podľa neho počítať s tým, že ministri budú argumentovať, povedal to v stredu po rokovaní vlády. Mimoriadna schôdza Poslaneckej snemovne sa začala v utorok.

"Nedokážem odhadnúť, ako dlho bude trvať rokovanie o dôvere vláde. Môžem len povedať, ako to dopadne. Vláda získa dôveru, pretože máme väčšinu v Poslaneckej snemovni, lebo tak rozhodli občania vo voľbách," povedal Fiala.Počas utorka sa v niekoľkohodinových vystúpeniach striedali jednotliví ministri, poslanci sa k slovu dostali až večer. "Členovia vlády sa snažia veľmi poctivo a vecne reagovať na rôzne obvinenia, nepochopenia a nepravdy a vysvetľovať to, čo vláda urobila, čo sa nám podarilo," zastával sa svojich kolegov predseda vlády.

Zabudnite na Babiša

Termín mimoriadnej schôdze podľa Fialu nie je náhodný. "Je to opäť pred voľbami, tak ako to bolo pred komunálnymi a senátnymi voľbami v septembri," pripomenul. V stredu pred poslancami vystúpil minister kultúry Martin Baxa. Pokus opozície zosadiť vládu označil za absurdné divadlo. "Nikdy som nechcel byť hercom v kampani poslanca Babiša," dodal. Práve z toho vláda obviňuje hnutie ANO, ktoré schôdzu zvolalo. Podľa poslancov hnutia to však nemá s Babišovou kampaňou pred druhým kolom prezidentských volieb nič spoločné. "Zabudnite na Babiša. Nechápem, prečo vám stále leží v žalúdku," odkázala koalícii poslankyňa ANO

Česká vláda rokovala v Kyjeve s ukrajinskou
Zobraziť galériu (3)
Česká vláda rokovala v Kyjeve s ukrajinskou  (Zdroj: Facebook/Petr Fiala)
.

Vládna koalícia disponuje väčšinou 108 poslancov

Opozícia chce vládnemu kabinetu vysloviť nedôveru, lebo podľa nej neplní programové vyhlásenie a sľuby, ktoré dal občanom. Predsedníčka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová predstavila "13 hriechov vlády" a označila ju za ekonomický armagedon. Podľa podpredsedu hnutia Karla Havlíčka je Fialov kabinet vrcholne nekompetentný. "Už to ani nemôže byť horšie," dodal. Do rozpravy je aktuálne prihlásených viac než 40 poslancov. Na vyslovenie nedôvery je potrebných najmenej 101 hlasov poslancov. Opozícia ich má len 92, z toho hnutie ANO 72 a hnutie SPD 20. Vládna koalícia disponuje väčšinou 108 poslancov.

Viac o téme: VládaČeskoNedôveraSchôdzaPeter Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu