Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty deviaty (29. november 2022)

Záporožská jadrová elektráreň Zobraziť galériu (3)
Záporožská jadrová elektráreň (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že Moskva zakázala vstup do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) ukrajinským technikom, ktorí odmietli podpísať zmluvy s ruským štátnym energetickým gigantom Rosatom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Naživo z Kyjeva

Súhrn vojny - Deň č. 278

Súhrn vojny - Deň č. 278 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 V Estónsku začali v utorok uvádzať do obehu dva milióny kusov dvojeurových mincí s motívom venovaným Ukrajine. Túto mincu je možné zakúpiť aj ako súčasť pamätnej karty, ktorá bola vydaná už v júli, pričom výťažok z jej predaja ide priamo na Ukrajinu.

21:57 Počas ruskej okupácie Charkovskej oblasti bol unesený a následne zabitý aj ukrajinský spisovateľ a básnik Volodymyr Vakulenko, ktorý bol autorom detských kníh. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica Sky News citujúca zo správ ukrajinských médií, píše TASR.

21:45 V dôsledku výpadkov  dodávok elektriny sa v Kyjeve šesťnásobne zvýšil počet ľudí, ktorí zahynuli pri dopravných nehodách. Uviedol to v utorok predstaviteľ kyjevskej polície Andrij Molokojedov. TASR o tom informuje na základe správy britskej stanice BBC.

19:46 Spojené štáty zvažujú, že poskytnú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby sa mohla lepšie chrániť pred útokmi Ruska. Uviedol to v utorok popredný predstaviteľ Pentagónu podľa televízie CNN, informuje TASR. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany USA v reakcii na otázku, či Washington zvažuje dodávku Patriotov na Ukrajinu, povedal, že zatiaľ sú "v hre" rôzne možnosti.

19:44 Nemecká vláda v utorok oznámila, že poskytne Ukrajine viac než 350 generátorov elektrickej energie, aby dokázala zvládnuť výpadky prúdu spôsobené ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:40 Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR v utorok podporila výcvik ukrajinských vojakov v Českej republike. Konať by sa mal do konca budúceho roka v piatich štvortýždňových turnusoch. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. "Prioritou je pomoc s výcvikom ukrajinských vojakov, a to v záujme úspešného boja proti ruskému agresorovi," uviedla v pléne česká ministerka obrany Jana Černochová.

18:55 Ministri zahraničných vecí krajín Severoatlantickej aliancie v utorok vyjadrili solidaritu s Ukrajinou v boji proti ruskej agresii a prisľúbili pomoc pri oprave ukrajinskej infraštruktúry zničenej pri ruských útokoch. TASR správu prevzala z televízie CNN.

"Odsudzujeme kruté činy Ruska namierené voči civilnému obyvateľstvu Ukrajiny, a tiež prípady porušovania ľudských práv, ako sú nútené deportácie, mučenie, barbarské zaobchádzanie so ženami, deťmi a zraniteľnými osobami," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov vydanom v prvý deň dvojdňového zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) v Bukurešti. Slovensko na ňom zastupuje šéf diplomacie Rastislav Káčer.

18:45 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v utorok v Londýne v prejave k poslancom oboch komôr britského parlamentu vyzvala Britániu, aby Ukrajine vo vojne s Ruskom pomohla nielen dosiahnuť víťazstvo, ale aj spravodlivosť. "Víťazstvo nie je to jediné, čo potrebujeme - potrebujeme spravodlivosť," povedala Zelenská v príhovore podľa televízie Sky News.

18:15 Ruské jednotky pokračujú v delostreleckých útokoch na osídlené oblasti v oslobodenej Chersonskej oblasti na Ukrajine, vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii predstaviteľ oblastnej samosprávy Serhij Chlaň, informuje TASR na základe správy americkej televízie CNN.

17:23 Ukrajina v utorok oznámila, že dostala od Francúzska salvové raketomety, ktoré majú dostrel zhruba 70 kilometrov. TASR správu prevzala z agentúry AFP, podľa ktorej sa tým rozšíril arzenál ukrajinských delostreleckých zbraní s dlhým dostrelom. "Na Ukrajinu dorazil (systém) LRU z Francúzska! Ukrajinská armáda je teraz ešte silnejšia," napísal na Twitteri ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

16:59 Izrael minulý týždeň navštívila vojenská delegácia z Ukrajiny, ktorá žiadala jeho predstaviteľov o pomoc pri budovaní systému včasného varovania pred raketovými útokmi. Izrael údajne sľúbil, že ho pre Ukrajinu vytvorí, napísal v utorok denník The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na spravodajstvo izraelskej televízie Rešet.

16:05 Severoatlantická aliancia musí Ukrajinu podporovať morálne, finančne i vojensky, aby mohla spravodlivo brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť voči ruskej agresii. Vyhlásil to pri príchode na dvojdňové rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bukurešti slovenský minister Rastislav Káčer, informuje TASR.

14:45 Ukrajina zvažuje vyhostenie všetkých ruských občanov, ktorí prišli na Krymský polostrov po tom, čo ho v roku 2014 anektovalo Rusko, uviedla stála predstaviteľka ukrajinského prezidenta pre Krym Tamila Taševová. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy denníka The Guardian.

14:42 Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann označil v utorok ruské raketové útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny za "vojnový zločin". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Systematické ničenie dodávok tepla a elektriny" pred začínajúcou zimou je podľa jeho slov "hrozný vojnový zločin". Vyjadril sa tak po zasadnutí ministrov spravodlivosti krajín G7 v Berlíne.

13:58 V štyroch ukrajinských oblastiach anektovaných Ruskom budú zriadené federálne súdy a tie budú "čo najskôr" zahrnuté do ruského justičného systému. V utorok to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala webová stránka americkej spravodajskej televie CNN.

13:23 Ukrajinskí vojaci dávajú svoje teplé vojenské kabáty obyvateľom Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, pretože už nastupuje zima. V utorok o tom informovala webová stránka britskej spravodajskej televízie Sky News.

13:10 Ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine zlyháva a chce "využiť zimu ako zbraň", povedal v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred stretnutím ministrov zahraničných vecí krajín Aliancie v Bukurešti. TASR správu prevzala z agentúry AFP a spravodajskej stanice Sky News.

12:52 Musíme odvrátiť humanitárnu katastrofu, ktorú sa Rusko pokúša vytvoriť svojimi brutálnymi útokmi na životne dôležitú infraštruktúru na Ukrajine, napísal slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer v utorok na Twitteri po prílete do rumunskej metropoly Bukurešť. Zúčastní sa tam na dvojdňových rokovaniach s kolegami z členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO).

12:24 Takmer celou Ukrajinou sa dnes popoludní miestneho času rozozneli sirény varujúce pred vzdušnými útokmi. Výnimkou bol ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. O niečo neskôr úrady vzdušný poplach vo väčšine regiónov odvolali. Zatiaľ nie sú hlásené nové ruské vzdušné údery. Ukrajinskí činitelia predtým varovali, že Rusko chystá novú vlnu raketových útokov predovšetkým proti energetickej infraštruktúre krajiny.

12:02 Prvá podpredsedníčka ukrajinskej vlády Julija Svyrydenková oznámila, že ruskí vojaci znásilnili len päťročné dievčatko a Ukrajinku vo veku 76 rokov. Pre portál britskej televízie Sky News Svyrydenková v utorok povedala, že sa dozvedela o rôznych prípadoch počas ruskej vojny na Ukrajine, keď sa ukrajinské dievčatá a ženy stali obeťami sexuálneho násilia.

12:01 Ľudia by počas tohtoročných Vianoc nemali zabúdať na tragédiu, ktorú Ukrajincom spôsobuje ruská invázia, uviedla prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4. TASR o tom informuje na základe správy agentúr DPA a PA Media.

12:00 Ruský veľvyslanec vo Vatikáne Alexander Avdejev protestoval proti výrokom pápeža Františka, ktorý v rozhovore s americkým jezuitským časopisom odsúdil krutosti ruských jednotiek na Ukrajine. Pápež, ktorý opakovane vyzýva na ukončenie tejto vojny a snaží sa sprostredkovať mierové rokovania, v rozhovore tiež povedal, že "asi najkrutejší sú Čečenci či Burjati". Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

11:13 Severoatlantická aliancia nepoľaví v podporovaní Ukrajiny, vyhlásil v utorok generálny tajomníka NATO Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval spojencov, aby Kyjevu prisľúbili viac pomoci v súvislosti s prichádzajúcou zimou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

11:02 Ukrajinské úrady v Chersone vyšetrujú miesta, kde údajne ruskí vojaci mučili obyvateľov. V utorok o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

10:24 Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenková informoval, že ruské sily zabili jednu osobu a zranili jednu osobu v Doneckej oblasti. Jedna osoba bola zranená aj v Charkovskej oblasti.

9:42 Ukrajina si už prevzala 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) od Slovenska. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti. Ako pripomenul, SR dostane ako náhradu od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2 A4 po generálke vrátane náhradných dielov, munície a výcviku.

9:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil, že jeho vláda obnoví každý objekt, ktorý zničili ruskí okupanti a varoval pred pokračujúcimi ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru. Povedal to vo svojom pravidelnom videoodkaze zverejnenom v noci na utorok. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

9:03 Podľa Generálneho štábu ukrajinských Ozbrojených síl ukrajinská armáda zasiahla tri ruské koncentrácie vojenskej techniky a personálu. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

8:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom minulého týždňa varoval, že ruské sily pripravujú ďalšie útoky. Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková v súvislosti s tým uviedla, že v pondelok začala službu v Čiernom mori ďalšia ruská loď schopná odpaľovať rakety. Podľa Humenjukovej to svedčí o prípravách na novú vlnu masívnych raketových úderov v priebehu nadchádzajúceho týždňa. K podobnému záveru dospeli podľa ISW aj niektorí ruskí vojenskí blogeri.

7:27 Rusko kvôli malým zásobám striel zrejme nebude schopné vystupňovať vzdušné útoky na ukrajinskú infraštruktúru, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Novú vlnu úderov ale podľa neho Moskva zrejme chystá už na budúce dni.

6:28 Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová v pondelok nariadila predstaviteľom svojho úradu predvolať ruského veľvyslanca v Ottave Olega Stepanova v súvislosti s "nenávistnými" príspevkami na sociálnej sieti Twitter proti komunite LGBTQ. Jeden z tvítov bol namierený proti kanadskej ministerke športu Pascale St-Ongeovej, ktorá sa otvorene hlási k lesbickej orientácii, informuje agentúra AFP.

6:15 Česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) sa zaoberá prípadom plachty s českou a ukrajinskou vlajkou spolu s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina vo vaku na mŕtvoly. Plachta bola koncom októbra vyvesená na budove českého ministerstva vnútra v Prahe, informuje v pondelok TASR na základe správy spravodajského webu Novinky.cz.

6:07 Ukrajina potrebuje transformátory a vylepšenú protivzdušnú obranu, aby mohla odvracať ruské nálety na svoju energetickú infraštruktúru, povedal v pondelok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v Kyjeve na schôdzke so siedmimi šéfmi diplomacie severských a pobaltských krajín. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters

6:00 Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová v pondelok nariadila predstaviteľom svojho úradu predvolať ruského veľvyslanca v Ottave Olega Stepanova v súvislosti s "nenávistnými" príspevkami na sociálnej sieti Twitter proti komunite LGBTQ. Jeden z tvítov bol namierený proti kanadskej ministerke športu Pascale St-Ongeovej, ktorá sa otvorene hlási k lesbickej orientácii, informuje agentúra AFP.

Museli sme sa deliť o jedlo i spacie vaky, tvrdí demobilizovaný študent

Študent, ktorého prepustili z radov proruských jednotiek na Ukrajine, tvrdí, že k dispozícii mal pušku zo sovietskej éry a po prvom vyslaní na front sa musel deliť o potraviny a spací vak, informuje TASR s odvolaním sa na pondelkovú správu agentúry Reuters.

"Keď boli ťažké časy, mali sme určitý počet ľudí a pre každého nebolo dosť spacích vakov; mohli ste sa zakryť len pršiplášťom. Dokázali sme dostať dvoch alebo troch ľudí do jedného spacieho vaku, aby sme sa zohriali," povedal Vladimir, ktorý podľa Reuters vyzeral byť mladší než 20 rokov. "Najprv sme nemali dosť jedla. Potom bolo so zásobami všetko v poriadku, boli postačujúce, ale najprv sme si ho museli medzi sebou deliť. Pomáhať si navzájom, to bola jediná cesta," uviedol ďalej reportérom.

Ako mnohí iní predtým, aj spomínaný študent uviedol, že mu ako zbraň dali opakovaciu pušku zo sovietskej éry typu Mosin, navrhnutú ešte v cárskom Rusku koncom 19. storočia a zmodernizovanú v 30. rokoch. Správy o mladých mužoch, ktorí sú vysielaní do bojov na Ukrajine s nevhodným vybavením a oblečením, vyvolali u ruskej verejnosti hlboké znepokojenie, konštatuje Reuters. Ruského prezidenta Vladimira Putina to prinútilo nariadiť lepšiu koordináciu medzi vládou, oblasťami a priemyslom, aby sa vyhovelo potrebám armády.

Putin nariadil "čiastočnú mobilizáciu" v Rusku v septembri, proruské úrady v ukrajinskom regióne Donbas však začali s povolávaním mužov v bojaschopnom veku už oveľa skôr. Vladimir podľa Reuters tvrdí, že bol do jednotiek odštiepeneckej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) povolaný už 23. februára, teda deň predtým, než Putin poslal svojich vojakov na Ukrajinu.

Vladimira demobilizovali v pondelok spolu s desiatkami ďalších mladých mužov počas ceremónie v meste Starobeševe v Doneckej oblasti v súlade s nedávnym nariadením Putina, že študenti by mali ukončiť vojenskú službu a vrátiť sa k štúdiu.

Rusi údajne zakázali vstup do ZAES zamestnancom, ktorí s nimi nepodpísali zmluvy

ZAES je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Rusi ju obsadili už v marci, napriek tomu ju však naďalej prevádzkovali ukrajinskí technici. "Podľa dostupných informácií zakázali okupanti od dnešného dňa vstup na územie záporožskej elektrárne... zamestnancom, ktorí odmietli podpísať zmluvu s Rosatomom," uviedol ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej zvodke. Rusko sa k informácii dosiaľ nevyjadrilo.

ZAES bola od marcového obsadenia Rusmi opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy, sa už celé mesiace navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Šéf ukrajinského štátneho energetického podniku Enerhoatom Petro Kotin v nedeľu naznačil, že by sa Rusi mohli pripravovať na opustenie tejto elektrárne. Moskva v pondelok tieto správy poprela.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu