Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pri izraelskej paľbe na Západnom brehu zahynul Palestínčan

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Jeden Palestínčan prišiel o život a 11 ďalších utrpelo zranenia pri izraelskej paľbe na okupovanom západnom brehu Jordánu, uviedlo v utorok palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Oficiálna palestínska tlačová agentúra Wafa uviedla, že potýčky vypukli medzi izraelskými silami a obyvateľmi severného mesta Hebron ešte v pondelok vo večerných hodinách. Izraelská armáda informovala, že vojaci zastrelili jedného Palestínčana, ktorý na jej jednotky operujúce v Hebrone hádzal kamene a improvizované výbušné zariadenia. Palestínčania podľa vyjadrení armády na izraelských vojakov aj strieľali, pričom v dôsledku mechanických problémov tam uviazli dve armádne vozidlá.

Viacerí utrpeli zranenia

Palestínske ministerstvo zdravotníctva ďalej uviedlo, že deväť Palestínčanov utrpelo zranenia v dôsledku streľby, kým ďalší dvaja mali ťažkosti s dýchaním v dôsledku slzotvorného plynu. Napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi narastá už mesiace počas nočných izraelských razií na okupovanom Západnom brehu, ktoré vyvolala séria smrtiacich útokov proti Izraelčanom. Na jar pri nich zahynulo 19 ľudí, pripomína AP.

Tento rok si boje medzi Izraelom a Palestínčanmi v Predjordánsku a východnom Jeruzaleme vyžiadali životy najmenej 138 Palestínčanov. Ide tak o najsmrtiacejší rok od roku 2006.

Viac o téme: SmrťKonflikt IzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu