Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V marci sa uskutoční svetový summit o demokracii: Podujatie má nadviazať na podujatie z roku 2021

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, File)

WASHINGTON - Biely dom v utorok oznámil, že na budúci rok v marci sa uskutoční medzinárodný summit o demokracii, ktorý zorganizuje administratíva amerického prezidenta Joea Bidena spoločne s Kostarikou, Holandskom, Južnou Kóreou a Zambiou. Informovala o tom agentúra AFP.

Summit má podľa vyhlásenia Bieleho domu ukázať schopnosť demokratických krajín zvládnuť "najpálčivejšie výzvy súčasného sveta". Podujatie nadväzuje na prvý virtuálny Summit pre demokraciu (S4D), ktorý sa konal v decembri 2021.

Pre Bidena je ústrednou témou ochrana demokracie pred autokraciami

Ako v tejto súvislosti pripomenula AFP, pre Bidena je ústrednou témou jeho administratívy ochrana demokracie pred autokraciami, akými sú Čína či Rusko. "Žijeme v časoch výziev zodpovedného a transparentného vládnutia," uvádza sa v spoločnom vyhlásení hostiteľských krajín. V tejto súvislosti pripomínajú prebiehajúce útočné vojny, klimatickú zmenu, nedôveru verejnosti voči autoritám či technologickú transformáciu. Uvádzajú, že je potrebné, aby demokraciu hájili jej šampióni, a to na všetkých úrovniach.

Viac o téme: SummitTermínDemokraciaUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu