Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec príjemného počasia! Európu zasiahnu nízke teploty, búrky aj krupobitia: Platí aj výstraha pred tornádom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Európsky kontinent sa v priebehu nasledujúcich dní až týždňov zmení na nepoznanie. Zmeny v počasí sú hlásené od dnešného dňa. Veľmi chladný front zasiahne najmä západnú, strednú a južnú Európu. Okrem množstva zrážok a výraznej zmeny teploty sa na niektorých miestach môžu objaviť aj životu nebezpečné sprievodné javy.

Dnes v noci prenikol do Európy studený fromt, ktorý sa bude pomaly presúvať smerom na východ. Okrem toho sa bude v oblasti Stredozemného mora tvoriť tlaková níž, ktorá prinesie ešte ďalšie zhoršenie. Ako informujú meteorológovia, v najbližších hodinách sa očakáva zlé počasie najmä v Alpách, kde má napadnúť od 30 do 60 cm snehu. V nižších polohách sa očakáva množstvo zrážok, platí to najmä pre Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko, ale aj Nemecko (60 l/m2). Sprievodným javom má byť silný vietor. 

Na Slovensku sa v najbližších dňoch očakáva príchod väčšieho počtu zrážok. Už dnes má na západe krajiny spadnúť 30 mm. Studený front nás neminie, aj v nižších polohách prichádza čas na vyťahovanie zimného oblečenia. 

Záplavy a výstraha pred tornádom 

Najhoršie je na tom momentálne Taliansko. V Stredomorí vyčíňali v noci búrky a blýskalo sa takmer stále. Podľa údajov meteorológov tu spadlo vyše 50-tisíc bleskov. Záplavy postihli mestá v Ligúrii a Lombardsku. Vo Veľkej Británii zúrila začiatkom týždňa búrka Claudio. Niektoré londýnske štvrte sú zostali pod vodou. 

Podobné javy sa dajú očakávať aj na neďalekej Malte. Zmena nastane už v sobotu nadránom. V oblasti platí dokonca výstraha pred možným vznikom tornád. Keďže krajina sa nachádza na ostrove, meteorológovia varujú aj pred nebezpečenstvom prívalových vĺn.

Alpy pod snehom 

V Karnských Alpách, ktoré ležia na hranici medzi Rakúskom a Talianskom, budú zrážky ešte výdatnejšie a môže napršať až 150 l/m2. Navyše bude fúkať aj veľmi silný vietor, ktorý môže spôsobovať chaos najmä na cestách.

Koniec príjemného počasia! Európu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najviac snehu sa počas dnešného dňa zhromaždí na hlavnom alpskom hrebeni, kde napadne 30 až 60 centimetrov čerstvého snehu. V nižších polohách už prší, pričom za celý deň môže spadnúť veľké množstvo zrážok. V oblasti je vyhlásené nebezpečenstvo pred záplavami.

 

Viac o téme: PočasieTornádoZrážkyOchladenieSilný vietorEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu