Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS EMA schválila vakcíny od Pfizeru a Moderny pre deti od šiestich mesiacov

Vakcína od spoločnosti Moderna
Vakcína od spoločnosti Moderna (Zdroj: SITA/AP/Jenny Kane)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v stredu proticovidové vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna určené pre deti od šiestich mesiacov. Informuje o tom agentúra AFP.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) odporučil použitie očkovacej látky Comirnaty (konzorcia Pfizer/BioNTech) pre deti vo veku od šiestich mesiacov do štyroch rokov a takisto vakcínu Spikevax (od Moderny) pre deti od šiestich mesiacov do piatich rokov veku. Vakcíny sa deťom budú vpichovať do ramena alebo stehna. Pôjde však o menšiu dávku, než sa podáva maloletým od piatich rokov. Vakcína Comirnaty sa bude môcť podávať ako prvotná očkovacia látka pozostávajúca z troch dávok, zatiaľ čo Spikevax bude pozostávať z dvoch dávok, približuje EMA.

EMA schválila aj vakcínu na omikronové varianty

Európska agentúra okrem toho schválila aj adaptovanú posilňovaciu vakcínu od Moderny zameranú konkrétne na vysoko nákazlivé omikronové varianty BA.4 a BA.5. Táto vakcína je určená pre dospelých a deti od 12 rokov, ktorí už majú za sebou prvotný vakcinačný cyklus voči ochoreniu COVID-19. Spomenuté omikronové varianty spôsobili v posledných mesiacoch značný nárast počtu infikovaných osôb v Európe a Spojených štátoch.

EMA v septembri varovala, že hoci je počet obetí koronavírusu v súčasnosti na nízkej úrovni, pandémia sa ešte neskončila. Vyzvala preto jednotlivé krajiny, aby posilnili programy na podávanie podporných dávok vakcín ešte pred príchodom zimy, keď sa očakáva zvýšenie počtu infikovaných. Odporúčaniami EMA sa bude zaoberať Európska komisia, ktorá prinesie konečné rozhodnutie o použití jednotlivých vakcín pre dané vekové skupiny.

Pandémia covidu naďalej vážne ohrozuje verejné zdravie

Na zrušenie najvyššieho stavu pohotovosti v súvislosti s pandémiou koronavírusu je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zatiaľ priskoro – aj napriek tomu, že situácia sa na celom svete zlepšuje. V stredu to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informuje o tom agentúra AFP.

Núdzový výbor WHO pre ochorenie COVID-19 sa na minulotýždňovom zasadnutí uzniesol, že pandémia koronavírusu je stále ohrozením verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC). Tento stav WHO vyhlásila v januári 2020. "Výbor zdôraznil potrebu posilniť dohľad (nad priebehom pandémie) a umožniť lepší prístup k testom, liekom a vakcínam pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva," povedal Ghebreyesus a dodal, že s odporúčaniami výboru súhlasí.

WHO vyhlásila vlnu koronavírusu za PHEIC 30. januára 2020. V tom čase bolo mimo Číny nahlásených menej než sto prípadov a ochorenie malo dovtedy obete iba v Číne. Agentúra AFP pripomína, že od začiatku pandémie sa koronavírusom nakazilo viac než 622 miliónov ľudí, pričom ochoreniu podľahlo 6,5 milióna pacientov. WHO tiež dodala, že v priebehu uplynulých 24 hodín pribudlo 263.000 nových prípadov nákazy.

Grebreyesus si je podľa vlastných slov vedomý toho, že "celosvetová situácia sa od začiatku pandémie zlepšila", no upozornil, že vírus sa neustále mení. "Pandémia nás už v minulosti prekvapila a môže sa to zopakovať," doplnil.

Viac o téme: DetiOčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu