Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci v USA vyrobili hybridný variant koronavírusu: Svetom sa šíri panika o jeho rekordnej úmrtnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON – Vírus, ktorý sa začal šíriť z Číny do celého sveta, spôsobil ľudstvu trápenie na niekoľko rokov. Vo svetovej ekonomike nastal fenomén, kedy všetko zastalo. Ľudia museli zostať doma a čakať, kým sa schváli vakcína proti tomuto smrteľnému vírusu. Týmto všetkým sme si už našťastie prešli, no s covidom sa naďalej experimentuje. Jeho hybridná verzia bola použitá v laboratóriu v Bostone a spôsobilo to veľký rozruch.

Vedci z Bostonskej univerzity vytvorili v laboratóriu hybridnú verziu koronavírusu, ktorý strašil ľudstvo posledných niekoľko rokov. Dňa 14. októbra uverejnili na bioRxiv, že tento covid následne použili na infikovanie laboratórnych myší. Výsledkom bolo, že 80 percent jedincov uhynulo. Keď sa o tom dozvedela široká verejnosť, začala sa šíriť panika, uvádza Forbes.

Verejná hrozba 

Senátor štátu Kansas Roger Marshall sa na Twitteri vyjadril, že tento výskum musí byť okamžite zastavený. "Neviem pochopiť, ako je možné, že NIH (Národný inštitút zdravia) sponzoruje niečo takéto. Keďže sa bavíme o univerzite, existuje tu riziko, že by mohlo zomrieť veľa ľudí. Dovolím si povedať, že by to bola väčšia katastrofa, ako v prípade jadrového útoku," uviedol. Pridali sa k nemu aj viaceré svetové médiá.

Bostoská univerzita poskytla vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že tento hybridný variant je menej nebezpečný, ako skutočný, ktorý sa začal šíriť na východnom pobreží USA v roku 2020. "Cieľom tohto výskumu je priniesť lepšie postupy v zdravotníctve, ktoré by mohli pomôcť v boji proti budúcim pandémiám," uvádzalo sa v správe.

Tri druhy vírusu

Výskum, ktorý viedol doktorom Mohsa Saeed, asistent profesora biochémie na Bostonskej univerzite, začal s experimentovaním pôvodným SARS-CoV-2, ktorý sa rozšíril v USA začiatkom roka 2020. Vedci použili techniku napojenia, kde prostredníctvom spike proteínu zaviedli na povrch pôvodného koronavírusu podvariant BA.1 omikron. Následne infikovali myši v laboratóriu tromi rôznymi verziami SARS-CoV-2. Boli nimi pôvodný vírus, variant omikron a nový hybrid vyrobený v laboratóriu. Každá myš bola infikovaná iba jedným z nich. 

Vedci v USA vyrobili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hybridný vírus mal úmrtnosť 80 percent. Pri omikrone nezomrel žiadny jedinec a pôvodný zabil všetkých. Z toho jednoznačne vyplýva, že ak sa k pôvodnému koronavírusu pridá cez spike proteín variant omikron, úmrtnosť po nakazení sa zníži o 20 percent. Vírus sa však vyvíja a postupom času je schopný infikovať čoraz viac druhov živočíchov. Z tohto pohľadu by sa teda mohol stať prenosnejším a predstavovať aj väčšiu hrozbu. V podstate sa teda dá povedať, že výskum priniesol zisk a nové poznatky, ale je s tým spojená aj možná hrozba vypuknutia smrteľnej epidémie. Nie je totiž celkom isté, že vírus postupom času skutočne slabne. Úmrtnosť a infikovanosť sú dva rozdielne pojmy.

Priebeh výskumu v tajnosti?

Florian Krammer, profesor vakcinológie na Icahn School of Medicine na Mount Sinai, sa na túto problematiku vyjadril so slovami, že takéto experimenty potrebujú schválenie od vlády USA. Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIAID) nedostal podľa vyjadrenia jej riaditeľky Emily Erbeldingovej žiadne hlásenie ani správu z Bostonskej univerzity, že sa tam má konať takýto druh výskumu. 

"Práve toto je problém. NIH sa síce nemusí referovať o každom kroku pri výskume, na ktorý poskytne grant, ale na druhej strane je dobré aspoň dopredu varovať, že vedci idú experimentovať s niečím, čo môže priniesť aj negatívne následky, prípadne hrozbu," hovorí Krammer s tým, že v začiatkoch sa táto situácia veľmi nelíši od tej v Čine.

I keď nejde o štúdiu zverejnenú v renomovanom vedeckom časopise, aj takéto zverejnené informácie môžu vedcom pomôcť rýchlejšie konať v určitých situáciách. V neposlednom rade sa o nich rýchlejšie dozvie aj široká verejnosť. Či ide o hrozbu, alebo pridanú hodnotu v boji proti vírusom, bude ľudstvo múdrejšie až po diskusií vedcov, ktorí sa na výskume podieľali a NIAID. Pri výskume smrteľných patogénov sa musí jasne stanoviť, kde je tá pomyslená čiara, ktorá ešte nepredstavuje možné riziko zo šírenia smrteľnej epidémie.

Viac o téme: HybridHrozbaExperimentUSABostonKoronavírusVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu