Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ povolí Maďarsku odklad sfunkčnenia protikorupčnej reformy do 19. decembra

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt
Maďarský generálny prokurátor Péter Polt (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRUSEL - Veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) poskytli Maďarsku odklad do 19. decembra tohto roku na to, aby vláda v Budapešti zaviedla do praxe protikorupčné reformy, ku ktorým sa zaviazala s cieľom vyhnúť sa pozastaveniu vyplácania európskych fondov. Podľa tlačovej agentúry AFP to v stredu potvrdili viaceré diplomatické zdroje.

Podľa nemenovaných diplomatov sa 19. decembra preskúma pokrok dosiahnutý v tomto smere. Rozhodnutie na úrovni veľvyslancov musia schváliť ministri členských krajín vo štvrtok na zasadnutí Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu. Európska komisia 18. septembra navrhla Rade EÚ, aby bolo Maďarsku zmrazené vyplatenie 7,5 miliardy eur. Exekutíva EÚ totiž podozrieva vládu maďarského premiéra Viktora Orbána z oslabovania právneho štátu a zo zneužívania eurofondov na obohacovanie  svojich známych a príbuzných.

Maďarsko v reakcii na kroky Bruselu prijalo sériu 17 opatrení vrátane vytvorenia "nezávislého orgánu" na zlepšenie monitorovania využívania fondov EÚ a možnosti občanov podať sťažnosť na súd, ak sa domnievajú, že došlo k svojvoľnému ukončeniu vyšetrovania prípadov korupcie a krokov, ktoré majú zvýšiť transparentnosť legislatívneho procesu čerpania eurofondov.

Maďarská vláda dúfa, že týmto spôsobom presvedčí Brusel, aby odblokoval zdroje vyčlenené pre maďarský plán obnovy odolnosti v hodnote 5,8 miliardy eur. Maďarsko je jedinou členskou krajinou EÚ, ktorej národný plán obnovy nebol schválený Európskou komisiou, a to z dôvodov súvisiacich s nedodržiavaním zásad právneho štátu.

Korupcia v Maďarsku sa nelíši od priemeru EÚ, tvrdí generálny prokurátor

V Maďarsku klesol počet registrovaných trestných činov v uplynulom desaťročí o tretinu, uviedol generálny prokurátor Péter Polt v správe o činnosti prokuratúry predloženej v stredu parlamentu, v ktorej sa detailne venuje korupčnej otázke. Maďarská prokuratúra má podľa Polta dobré vzťahy s Európskou prokuratúrou (EPPO). V súvislosti s korupciou generálny prokurátor podotkol, že netreba zabúdať, že subjektívne hodnotenie korupčnej situácie v Maďarsku, ktoré je založené na prieskumoch, nie je v žiadnom prípade rovnaké ako objektívna skutočnosť. "Z objektívnych údajov naznačujúcich korupciu vyplýva, že situácia Maďarska sa – s výnimkou zdravotníctva – nelíši od priemeru v členských krajinách Európskej únie," podčiarkol Polt.

Podľa generálneho prokurátora sú medzinárodné vzťahy prokuratúry, tak ako aj v uplynulých rokoch, stále vynikajúce. "Mimoriadnu zmienku si zasluhuje dobrá spolupráca s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF)," píše sa v správe.

Polt zdôraznil, že odporúčania OLAF-u z roka na rok neustále klesajú, pričom po každom odporúčaní nasleduje vyšetrovanie. Maďarská prokuratúra podľa jeho vyjadrenia vzniesla za posledných šesť mesiacov obvinenia v 67 percentách prípadov OLAF-u. "Je to vynikajúci výsledok, pretože je takmer dvojnásobkom priemeru EÚ, ktorý je 35 percent," spresnil. Za dobré označil pracovné vzťahy aj s Európskou prokuratúrou. Dodal, že Maďarsko je zatiaľ jedinou nečlenskou krajinou tejto inštitúcie, ktorá uzatvorila dohodu o spolupráci medzi maďarským generálnym prokurátorom a generálnym prokurátorom EPPO.

Maďarská vláda odmieta členstvo v EPPO s odôvodnením, že vstup do nej by narušil suverenitu krajiny, pretože v jej ústave je zakotvené, že v Maďarsku je tamojšia prokuratúra výhradným orgánom ochrany práva vo verejnom záujme. Maďarsko síce nie je členom EPPO, avšak tento orgán môže zasiahnuť voči maďarským občanom v trestných činoch patriacich do jeho právomoci, ak trestný čin bol vykonaný na území niektorých z členských krajín Európskej prokuratúry.

Zo správy podľa MTI ďalej vyplýva, že vlani súdy rozhodli vo všetkých ohľadoch v súlade s obžalobou prokurátora v prípade 87,9 percenta obvinených, čo je podľa generálneho prokurátora výsledkom vynikajúcej práce prokuratúry. Počet evidovaných trestných činov v Maďarsku za posledné desaťročie klesol o tretinu – vrátane trestných činov proti životu a zdraviu –, pričom zároveň však stúpol počet trestných činov prevádzačstva, píše Polt.

Viac o téme: KorupciaReformaOdkladMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu