Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Lídri EÚ po nočnom rokovaní: Dohoda proti vysokým cenám energií, plyn je však stále problém

Ursula von den Leyenová a Charles Michel Zobraziť galériu (4)
Ursula von den Leyenová a Charles Michel (Zdroj: SITA/SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Lídri členských krajín Európskej únie sa v piatok dohodli na tzv. cestovnej mape, ktorej cieľom je zaviesť v priebehu nasledovných týždňov opatrenia zamerané na ochranu európskych spotrebiteľov pred prudko stúpajúcimi cenami energií. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že k takejto dohode dospeli v piatok nadránom, po približne 11 hodinách rokovaní.

Agentúra AP však zdôrazňuje, že 27 lídrov členských krajín Únie nedokázalo ani po zdĺhavých rokovaniach preklenúť názorové rozpory panujúce aj medzi niektorými z najväčších štátov a nepodarilo sa im dohodnúť na zavedení cenového stropu pre zemný plyn.

Heger na summite EÚ o debatách lídrov o znižovaní cien energií

Heger na summite EÚ o debatách lídrov o znižovaní cien energií (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dohodli sa však, že budú pokračovať na hľadaní kompromisu ohľadom opatrení založených na návrhoch, ktoré v tomto smere predložila začiatkom týždňa Európska komisia. "Je tu silné a jednomyseľne zdieľané odhodlanie konať spoločne ako Európania, aby sme dosiahli tri ciele: zníženie cien, zaistenie bezpečnosti dodávok (energie) a pokračovanie v snahách na znižovaní dopytu," povedal predseda Európskej rady Charles Michel.

Charles Michel
Zobraziť galériu (4)
Charles Michel  (Zdroj: SITA/SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

AFP označila spoločné vyhlásenie lídrov zo summitu za "verejný prejav jednoty", zároveň však podotkla, že Únia má pred sebou v tomto smere naďalej ťažké rokovania. Na budúci týždeň sa majú v Luxemburgu stretnúť ministri energetiky členských krajín, aby ďalej diskutovali o vytýčenej cestovnej mape. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová povedala na tlačovej konferencii, že dohoda zo summitu EÚ stanovuje "solídny plán, ako ďalej postupovať v otázke cien energii".

Ursula von den Leyenová a Charles Michel
Zobraziť galériu (4)
Ursula von den Leyenová a Charles Michel  (Zdroj: SITA/SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Lídrov vo vyhlásení zo summitu vyzývajú Európsku komisiu a členské krajiny EÚ, aby v najbližších týždňoch našli spôsoby, ako uchrániť spotrebiteľov pred vysokými cenami energií a zároveň pri tom zachovali "globálnu konkurencieschopnosť Európy... a integritu jednotného trhu". Michel povedal, že "energetická kríza predstavuje hrozbu pre vnútorný trh" Únie a zdôraznil, že na jeho ochranu je potrebná "maximálna koordinácia" členských štátov.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (4)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

AFP pripomína, že prinajmenšom 15 krajín EÚ, a teda viac ako polovica, presadzuje ambicióznejší prístup k spoločnému stropu pre ceny energií. V názorových protipóloch sa na summite ocitli napríklad aj tradiční spojenci Francúzsko a Nemecko, pričom Berlín pritom vyjadril pochybnosti voči návrhom na zastropovanie cien energií.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron už po príchode na summit povedal, že pre Nemecko "nie je dobré" sa v Európe izolovať. Následne však tvrdil, že sa snažil s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom dosiahnuť prelom v tejto otázke a s výsledkom summitu napokon vyjadril spokojnosť. Zmienená dvojica sa má na budúci týždeň opäť stretnúť v Paríži.

Lídri sa dohodli na balíku opatrení na riešenie energetickej krízy

Lídri členských krajín Európskej únie sa v noci na piatok dohodli na balíku núdzových opatrení na riešenie energetickej krízy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg. Súčasťou tohto balíka opatrení sú napríklad dobrovoľné spoločné nákupy plynu či vytvorenie nového referenčného cenového indexu na plyn. Európska komisia má tiež pripraviť dynamický cenový koridor, ktorý by zamedzil náhlemu mimoriadnemu zdraženiu plynu. Má sa vytvoriť dočasný mechanizmus zastropovania cien plynu používaného na výrobu elektriny.

"Takisto sme trhu vyslali jasný signál," uviedol predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii po približne desaťhodinovom rokovaní. "To znamená, že sme pripravení spoločne konať, že dokážeme spolupracovať a že na to existuje silná politická vôľa. Verím, že čoskoro uvidíme výsledky."

Pod silným tlakom zo strany ostatných členských krajín bolo na summite Nemecko, aby uvoľnilo cestu pre stanovenie dočasného stropu na ceny zemného plynu. Nemecký kancelár Olaf Scholz bol proti radikálnym intervenciám na trhu s plynom, aj keď väčšina ostatných členských krajín požadovala politickú podporu pre cenový strop. Po intenzívnych rokovaniach nakoniec lídri vyzvali EK, aby navrhla "dočasný dynamický cenový koridor na transakcie so zemným plynom", ktorý by zabránil jeho nadmernému zdražovaniu.

Takisto sa má vytvoriť nový komplementárny referenčný cenový index na plyn, ktorý "by lepšie odrážal cenovú situáciu na trhu s LNG," uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová. Aktuálny referenčný index na holandskej burze TTF totiž reprezentuje ceny plynu dodávaného cez plynovody, aktuálne však už v EÚ dominuje skvapalnený plyn (LNG). "Medzitým zavedieme trhový korekčný mechanizmus, aby sme obmedzili epizódy nadmerných cien plynu," dodala Leyenová.

Viac o téme: PlynEnergieSummit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu