Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rada EÚ troma novými nariadeniami dotvorila európsku zdravotnú úniu

Stella Kyriakidesová
Stella Kyriakidesová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BRUSEL - Rada EÚ v pondelok prijala tri nariadenia ako posledné "stavebné kamene" na dobudovanie európskej zdravotnej únie.

Ide o nariadenie o závažných cezhraničných ohrozeniach zdravia, nariadenie o rozšírenom mandáte Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a rámcové nariadenie o mimoriadnych udalostiach s cieľom poskytnúť Európskemu úradu pre pripravenosť a reakciu na núdzové situácie v oblasti zdravia (HERA) dodatočné právomoci.

Súhlas členských krajín s novými pravidlami znamená doplnenie európskej zdravotnej únie a vytvorenie silného právneho rámca na zlepšenie kapacity EÚ v oblastiach prevencie, pripravenosti, dohľadu, hodnotenia rizík, včasného varovania a reakcie na zdravotné krízy. Budú fungovať spolu s finančnou podporou v rámci programu EU4Health na posilnenie systémov zdravotníctva v celej EÚ. Podľa eurokomisárky pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej pandémia koronavírusu ukázala potrebu mať "viac Európy" v oblasti verejného zdravia a silnejšiu schopnosť chrániť občanov pred zdravotnými hrozbami.

Prijatie nariadenia umožní viacero vecí

Prijatím nariadenia o závažných cezhraničných ohrozeniach zdravia si EÚ zabezpečí: rozsiahle plánovanie pripravenosti na pandémie a integrovanejší systém dohľadu; lepšiu schopnosť hodnotenia rizika a cielenej reakcie; mechanizmy na spoločné obstarávanie lekárskych protiopatrení a prijímanie spoločných opatrení na úrovni EÚ. Silnejšie ECDC bude vydávať odporúčania v oblasti zdravotných hrozieb a umožní rýchle zásahy v prípade zdravotných kríz.

Nariadenie pre mimoriadne situácie umožní v rámci HERA zriadiť Výbor pre krízové situácie v oblasti zdravia. Na úrovni EÚ bude koordinovať lekárske protiopatrenia a prístup k nim. Umožňuje tiež aktiváciu výrobných zariadení EÚ, núdzové výskumné a inovačné plány a prístup k núdzovému financovaniu. Uvedené tri nariadenia budú zverejnené v Úradnom vestníku EÚ a nadobudnú účinnosť v novembri.

Viac o téme: EurópaNariadeniaRada EÚZdravotná únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu