Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zbrojársky priemysel kritizuje: Nemecko má muníciu len na jeden alebo dva dni vojny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Ak by sa Nemecko okamžite zapojilo do vojny, Bundeswehru by veľmi rýchlo mohla dôjsť munícia. Niektorí experti predpokladajú maximálne dva dni do minutia munície. Priemysel kritizuje, že Nemecko odovzdáva zbrane napríklad Ukrajine, ale ďalšie nedáva vyrábať.

Podľa medializovaných informácií by v prípade vojny Bundeswehru došla munícia maximálne do dvoch dní. Informuje o tom magazín Business Insider s odvolaním sa na informácie od predstaviteľov obranného priemyslu, odborníkov a obranných politikov v Bundestagu. „Potrebovali by sme ďalších 20 miliárd eur len na obstaranie munície,“ povedala pre magazín Eva Höglová, komisárka pre obranu nemeckého Bundestagu.

Ukrajinská armáda ukázala použitie samohybných zbraní Zuzana 2 (Zdroj: Відео Мілітарний портал)

Tiež nie je dostatok skladov munície, povedala Höglová. "Stále to vyžaduje veľa úsilia." V priebehu vojny na Ukrajine zriadila federálna vláda pre Bundeswehr špeciálny fond vo výške 100 miliárd eur. Podľa Business Insider by sa však munícia mala hradiť z bežného rozpočtu na obranu, nie zo špeciálneho fondu.

Zbrojársky priemysel kritizuje: Nemecko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zástupcovia zbrojárskeho priemyslu kritizovali postup spolkového ministerstva obrany. Toto nereagovalo na ponuky priemyslu vyrábať rýchlejšie a viac. "Samozrejme, tento popis situácie sa nezlepší, ak dôjde k odovzdaniu munície zo zásob Bundeswehru a zároveň nedôjde k zodpovedajúcej zákazke priemyslu," povedal Hans Christoph Atzpodien, generálny riaditeľ Spolkového zväzu nemeckej bezpečnosti a obranného priemyslu (BDSV) pre Business Insider.

Nemecké zásoby munície sú podľa magazínu ďaleko za svojimi záväzkami. Podľa špecifikácie NATO by zásoby mali vydržať najmenej 30 dní, uvádza sa v správe.

Viac o téme: NedostatokMuníciaNemeckoBundeswehr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu