Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko presúva na západ ťažkú vojenskú techniku, jej súčasťou môžu byť aj jadrové zbrane

Presun ruskej vojenskej techniky na západ. Zobraziť galériu (3)
Presun ruskej vojenskej techniky na západ. (Zdroj: Twitter/ lesk eusec)

MOSKVA – Z Ruska sa na Ukrajine stáva krajina, ktorá vynakladá väčšinu svojich síl na obranu už zabratých území, ako na získavanie nových. Pritom koncom februára to bol práve Kremeľ, ktorý spustil mohutnú ofenzívu na svojho východného suseda. Ukrajine sa v poslednom období podarilo uspieť vo viacerých kľúčových bojoch. Putin teda musí prísť s novou stratégiou a Západ sa obáva toho najhoršieho.

Na sociálnych sieťach sa začali objavovať videá dlhého konvoju, ktorý sa presúva na ruskom vlaku. Táto vojenská jednotka má podľa mnohých odborníkov na starosti jadrový arzenál. Keďže Rusko je s Ukrajinou vo vojnovom stave, predpokladá sa, že vojenská technika smeruje práve tam, informuje Sky News. Vlak sa pohyboval na železnici severovýchodne od Moskvy. Podľa okolite´ho prostredia sa široká verejnosť domnieva, že ide o trasu smerom do Sergijev Posad, ktorá je od ukrajinských hraníc vzdialená zhruba 500 km.   

Dôkaz?

Forbes McKenzie, bývalý spravodajský dôstojník britskej armády a výkonný riaditeľ McKenzie Intelligence Services Ltd, povedal, že vlak, ktorý je zaznamenaný na videu, má všetky charakteristiky vojenskej skupiny (12. hlavné riaditeľstvo), ktorá je zodpovedná za údržbu, prepravu a likvidáciu jadrového arzenálu v Rusku."Vidíme tu obrnené vozidlo BPM-97, ktoré používa pohraničná stráž, no okrem nej aj jednotky, ktoré prepravujú jadrový arzenál," vyjadril sa. Z videa sa však nedá určiť, ktoré jednotky tieto vozidlá obsluhujú.

Presun ruskej ťažkej techniky smerom na západ (Zdroj: Twitter/ lesk eusec)

Na druhej strane môže ísť aj o doplnenie vojenskej techniky pre ruské jednotky na Ukrajine. "V tomto období by sme očakávali cvičenie 12. riaditeľstva, čo by nebolo nič neobvyklé. Jednotky NATO robia presne to isté. V podstate každá jadrová veľmoc uskutočňuje podobné vojenské cvičenia, ktorých súčasťou je aj presun jednotiek, ktoré majú na starosti jadrový arzenál," vysvetlil McKenzie.

Pentagón sa neobáva 

Jedným z možných vysvetlení je, že tieto pohyby sú varovaním pre Západ. "Tento presun je viditeľný aj z vesmíru. Rusi sa možno len snažia vystrašiť nepriateľa, že sú schopní použiť jadrové zbrane. Zatiaľ sme však nezaregistrovali, že by ich začali strategicky rozmiestňovať a pripravovali sa na útok," dodal. Podľa Pentagónu neexistujú zatiaľ žiadne informácie, ktoré by potvrdili presun ruského jadrového arzenálu smerom na Ukrajinu. 

Rusko presúva na západ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak, File)

Presun ponorky

Americký spravodajský portál Fox News prišiel len pred niekoľkými dňami s informáciou, ktorá by mohla potvrdzovať presun ruských jadrových zbraní smerom na západ. NATO spozorovalo, že ruská ponorka Belgorod K-329 opustila svoj domovský prístav za polárnym kruhom.

Podľa informácií západných médií tam kotvila od júla tohto roku. Obavy s jej presunom narastajú aj v prípade možného ruského testu belgorodského zbraňového systému Poseidon. Táto munícia je údajne schopná po odpálení vyvolať na pobreží rádioaktívne cunami. La Republlica informuje, že smeruje na vojenské cvičenie do Karského mora. 
 

Viac o téme: Vojenská technikaRuskoUkrajina v krízeVojna na UkrajineJadové zbrane12. hlavné veliteľstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu