Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Izraelský expremiér musel predčasne odísť z náboženskej ceremónie, prišlo mu nevoľno

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

JERUZALEM - Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa v novembrových parlamentných voľbách bude uchádzať o znovuzvolenie, musel v stredu predčasne odísť z náboženskej ceremónie v jeruzalemskej synagóge po tom, ako mu prišlo nevoľno. Jeho stav sa však neskôr zlepšil, uviedol expremiérov úrad.

Netanjahu, ktorý sa v októbri dožíva 73 rokov, sa v Jeruzaleme zúčastňoval na modlitbách, ktoré sú súčasťou židovského sviatku Jom Kippur, avšak "necítil sa dobre". Následne podstúpil viacero testov, ktorých výsledky boli v poriadku. "Teraz sa už cíti dobre," uviedla jeho kancelária. Dodala však, že Netanjahu "plánuje ísť na vyšetrenia do nemocnice", aby sa vylúčili akékoľvek pochybnosti.

Pociťoval bolesti hrudníka

Izraelské médiá uviedli, že Netanjahu pociťoval bolesti hrudníka. Izraelský premiér Jair Lapid zaželal Netanjahuovi cez sociálnu sieť Twitter "úplné a rýchle uzdravenie". Parlamentné voľby, ktoré sa v Izraeli budú konať 1. novembra, budú už piatymi za uplynulé štyri roky.

Dosluhujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Dosluhujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky Netanjahuova strana Likud vedie a v 120-člennom parlamente (Knesete) by získala viac než 30 kresiel. Jeho pravicový blok strán, ktorý zahŕňa spojencov z ultraortodoxných strán aj krajnej pravice, by mohol podľa prieskumov obsadiť takmer 61 kresiel potrebných na získanie väčšiny. AFP píše, že voľby by tak mohli priniesť návrat Netanjahua, ktorý bol najdlhšie vládnucim premiérom Izraela, a čelí obvineniam z korupcie, ktoré odmieta. 

Viac o téme: NevoľnosťIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu