Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Česku sa dnes začali komunálne a senátne voľby, v prvých hodinách prišla desatina voličov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Česku sa dnes začali voľby do obecných zastupiteľstiev a do tretiny Senátu. V prvých dvoch hodinách volieb prišla k urnám v priemere desatina voličov, tak ako v minulých rokoch. Miestami bola účasť až pätinová. Volebné komisie zatiaľ žiadne vážnejšie problémy pri hlasovaní nezaznamenali. Oznámenie na údajné kupčenie s hlasmi rieši polícia v Ústeckom kraji.

Hlasovanie sa dnes skončí o 22:00. Volebné miestnosti sa opäť otvoria v sobotu o 08: 00 a voľby potrvajú do 14:00. Hlavné výsledky by mohli byť známe do sobotňajšej polnoci. Kompletné výsledky hlasovania, najmä v prípade komunálnych volieb, budú k dispozícii zrejme až v nedeľu ráno. Medzi prvými voličmi boli dnes prezident Miloš zeman a predseda vlády Petr Fiala (ODS).

Miloš Zeman odovzdal hlas v škole v Lánoch

Prezident Miloš Zeman odovzdal hlas v škole v Lánoch. Spomenul, že tieto voľby môžu byť okrem iného aj referendom o vláde. Voliči by podľa neho mali chodiť k voľbám, aby ich obce neriadili "pitomci", povedal novinárom. Zeman mal dnes v Lánoch ako volič premiéru, doteraz bol občanom Prahy 13. "Nech žijú voľby, nech žijú kandidáti, ktorých som si vybral," povedal Zeman po odovzdaní svojho hlasu. Koho volil, neprezradil.

V Česku sa dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

V Senáte chce Fiala udržať väčšinu pre demokratické strany

Premiér Petr Fiala volil v Brne, želá si, aby ODS udržala po komunálnych voľbách svoje pozície, a to šesť primátorov a 180 starostov. "Vôbec sa netajím tým, že by som si želal vytvoriť v mestách, kde to pôjde, koalície na vládnom pôdoryse. Chceme tým brániť posilňovaniu vplyvu populistov a extrémistov," povedal šéf ODS. Vo vláde je koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a tiež STAN a Piráti. V Senáte chce Fiala udržať väčšinu pre demokratické strany a aby Miloš Vystrčil (ODS) obhájil mandát a mohol byť naďalej predsedom Senátu. Podľa Fialu by ľudia mali ísť k voľbám a voliť politikov, ktorých poznajú a vidia ich prácu, povedal pri odovzdaní hlasu.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (5)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Piráti chcú minimálne obhájiť 350 zastupiteľských mandátov

Z vládnych strán odovzdali svoje hlasy už aj predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf Pirátov Ivan Bartoš a predseda STAN Vít Rakúšan. Šéfka Poslaneckej snemovne Pekarová Adamová verí v obhajobu mandátov, ktoré koalícia Spolu v obciach má. Komunálne voľby podľa nej nie sú referendom o vláde, ako tvrdí šéf opozičného hnutia ANO Andrej Babiš, ale voľbou medzi populizmom a kompetenciou. Piráti chcú minimálne obhájiť 350 zastupiteľských mandátov, povedal novinárom podpredseda vlády pre digitalizáciu a minister pre miestny rozvoj Bartoš. STAN chce v komunálnych voľbách uspieť vo všetkých krajských mestách.

V Česku sa dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Rakúšan odovzdal svoj hlas v Kolíne

Za úspech bude vicepremiér a minister vnútra Rakúšan považovať, keď sa kandidáti dostanú do zastupiteľstiev viac ako siedmich krajských miest. V Prahe, kde prešlo hnutie od júna zmenami v súvislosti s korupčnou kauzou Dozimeter, verí v zisk nad osem percent. Rakúšan odovzdal svoj hlas v Kolíne, tento rok prvýkrát tam do zastupiteľstva nekandiduje. Ako starosta viedol Kolín v rokoch 2010 až 2019.

Opozičné hnutie ANO by si podľa svojho predsedu Andreja Babiša malo v terajších komunálnych voľbách vylepšiť výsledky vo veľkých mestách, myslí si, že dobrú východiskovú pozíciu má napríklad v Prahe. Pri voľbe na obecnom úrade v Priehoniciach pri Prahe pripomenul, že ide o prvé voľby po parlamentných voľbách, z ktorých vzišla súčasná vládna päťkoalícia. Ľudia tak podľa neho môžu zároveň vystaviť účet terajšiemu kabinetu.

V Ústeckom kraji prijala polícia v súvislosti s voľbami viacero oznámení

Že voľby budú referendom o vláde, zopakoval dnes po odovzdaní hlasu v Prahe 6 aj predseda hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura. Keďže v jeho obvode v senátnych voľbách nekandiduje žiadny kandidát za SPD, svoj nesúhlas s vládnou politikou vyjadril znehodnotením volebného lístka, na ktorom vybral súčasného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičku (Spolu).

V Česku sa dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V Ústeckom kraji prijala polícia v súvislosti s voľbami viacero oznámení, všetkými sa zaoberá, nikoho zatiaľ neobvinila, povedal ČTK hovorca krajskej polície Daniel Vítek. Podľa serveru Romea.cz sa podozrenie na kupčenie s hlasmi objavilo v Krupke na Teplicku, v Tepliciach a na sídlisku Mojžiř v Ústí nad Labem. Podozrenie na kupovanie s hlasmi sa objavuje najmä vo vylúčených lokalitách v regióne pri každých komunálnych voľbách.

Vedenie obce vyčiarklo zo zoznamu voličov takmer 50 ľudí

Polícia sa zaoberá tiež údajným účelovým nahlásením trvalého bydliska v Moldave na Teplicku. Vedenie obce vyčiarklo zo zoznamu voličov takmer 50 ľudí, predseda volebnej komisie dnes povedal, že aj ich nechá voliť. Starostka Lenka Nováková (Otvorene k všetkým) ČTK povedala, že o aktuálnej situácii ohľadom pripustenia vyškrtnutých voličov informovala Štátnu volebnú komisiu.

Spolu s voľbami do zastupiteľstiev obcí a tretiny Senátu sa dnes v 14 obciach začalo miestne referendum. Ľudia v nich najčastejšie rozhodujú o bytovej výstavbe, majú sa ale tiež vyjadriť k prenájmu rybníka, možnému vzniku menšej zoologickej záhrady, stavbe spaľovne či ťažbe štrkopiesku. Podľa údajov na stránkach ministerstva vnútra sa referendá majú konať v 13 obciach. Zoznam nezahŕňa obec Kalek na Chomutovsku, starosta obce Tomáš Nedvěd ale dnes ČTK potvrdil, že referendum sa v obci koná. Taktiež plebiscit pokračujú v sobotu, ich výsledky obce zverejní po sčítaní výsledkov na svojich úradných doskách.

Viac o téme: ČeskoKomunálne voľbyVoličiSenátne voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu