Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bývalý šéf CIA: Putinove dni sú už spočítané! Jeho nástupca vzíde z týchto troch kandidátov

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - O budúcnosti prezidenta Ruskej federácie sa šíri čoraz viac teórií, že jeho čas sa kráti. Podľa istého odborníka má už Putin svoje dni spočítané a keď jeho čas konečne vyprší, nebude to pekné. Na internete sa objavilo nespočetne informácií o tom, že hlava Ruska trpí nevyliečiteľnými chorobami a Kremeľ má zaňho už dokonca aj nástupcu.

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Heger (archívne video)

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bývalý šéf CIA v Moskve Daniel Hoffman sa vyjadril, že na Vladimira Putina (69) sa chystá s určitosťou atentát. Jeho poradcovia sa proti nemu obrátia v momente, keď budú nespokojní so svojimi osobnými postojmi alebo s priebehom vojny na Ukrajine. Informuje o tom news.com.au. "Nikto sa nebude Putina pýtať, či bude chcieť odísť dobrovoľne. Buď dostane kladivom do hlavy, alebo skončí v sanatóriu," povedal Hoffman.

Tri mená

Putinovi súperi by pred svojím potenciálnym pokusom o vraždu zostali maximálne utajení. "Ak sa aj Putin dozvie o tomto spiknutí, nemá šancu ich nájsť. Bude to náhle, stane sa to bez varovania", dodal bývalý šéf CIA. Keď sa zachádzalo do detailov, Hoffman sa dokonca nebál uviesť ani mená, pričom spomenul šéfa Bezpečnostnej rady ruskej federálnej polície Nikolaja Patruševa, riaditeľa FSB Alexandra Bortnikova a ministra obrany Sergeja Šojgu. 

Šéf FSB Alexander Bortnikov.
Zobraziť galériu (4)
Šéf FSB Alexander Bortnikov.  (Zdroj: Getty Images)

Meno Nikolaj Patrushev (70) sa neustále objavuje ako potenciálny Putinov nástupca, pričom si tento človek buduje až brutálnu povesť. Portál General SVR nedávno informoval, že by bol najhoršou možnosťou v prípade nahradenia Putina. "Patrushev je darebák. Nie je o nič lepší ako Vladimir Putin. Navyše mi príde viac prefíkaný a zákerný ako Putin. Ak by sa dostal k moci, problémy Rusov sa len znásobia," uvádzalo sa na portáli. Ďalším potenciálnym kandidátom je Alexander Bortnikov, člen užšieho kruhu ruského prezidenta. V marci tohto roku bol Obranným spravodajstvom Ukrajiny (DIU) označený za potenciálneho nástupcu Putina. Svoju súčasnú pozíciu zastáva od roku 2008.

Nikolaj Patrushev, generálny tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie
Zobraziť galériu (4)
Nikolaj Patrushev, generálny tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie  (Zdroj: Getty Images)

Sergej Šojgu, obľúbený, najdlhšie slúžiaci člen vládneho kabinetu Ruska, je tiež všeobecne považovaný za možnú alternatívu náhrady, pričom Al Jazeera minulý rok napísala, že Šojgua často vidno v televízii s Putinom pri rybolove alebo poľovačke. Tieto aktivity mimo práce robia z neho najschopnejšieho kandidáta na vodcu Kremľa. "Jeho šance sú veľmi vysoké. Dovolím si povedať, že v súčasnosti nemá konkurenciu," povedal vtedy pre Al Jazeera Nikolay Mitrochin, výskumník z nemeckej univerzity v Brémach.

Sergej Šojgu
Zobraziť galériu (4)
Sergej Šojgu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Zdravotný stav 

Všetci traja muži sú kľúčovými členmi ruského "silovik" – bývalého vojenského personálu, ktorý teraz pôsobí v politike. Táto skupina sa javí ako rastúca hrozba pre Putinovu vládu. Špekulácie prichádzajú uprostred nekonečných správ o zdravotnom stave ruského prezidenta. Putin mal trpieť vážnymi chorobami, ako rakovina alebo Parkinsonova choroba. Verejnosť to postrehla najmä pri verejných vystúpeniach, kde nevyzeral ako zdravý človek.

Šéf ukrajinskej špionáže generálmajor Kyrylo Budanov pre USA Today povedal, že Putin v najbližších dvoch rokoch zomrie, pretože bude trpieť závažnými chorobami. "Putin nemá pred sebou dlhý život," povedal.

Viac o téme: NástupcoviaRuskoMoskvaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu