Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Škandál v nemeckej armáde: Dôstojník mal donášať Rusku, kvôli sympatiám k Putinovi?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DÜSSELDORF - Šesťdesiatpäťročný záložný dôstojník nemeckého Bundeswehru sa musí zodpovedať pred súdom za údajnú špionáž pre ruskú tajnú službu. Mužovi, ktorý za svoju činnosť zrejme nedostal zaplatené, hrozí až desaťročné väzenie.

Muž z Erkrathu pri Düsseldorfe podľa spolkovej prokuratúry prezradil informácie o nemeckých záložníkoch a civilno-vojenskej spolupráci v krízových situáciách. Išlo aj o vplyvy sankcií uvalených na Rusko v roku 2014 a plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori, ktorý bol medzitým zastavený. Zdá sa, že niektoré zozbierané dokumenty pochádzajú z verejne prístupných, ale aj neverejných zdrojov. 

Sympatie k Rusku

Keďže sa u podozrivého nepodarilo nájsť žiadny obnos peňazí, vyšetrovatelia majú podozrenie, že motívom boli sympatie k Ruskej federácii. "Obžalovaný sa snažil urobiť zaujímavým," uviedol vo štvrtok zástupca úradu. Všimli si ho, pretože ho ruské úrady pozývali na oficiálne podujatia. Obhajca podplukovníka oznámil, že jeho klient sa k obvineniam vyjadrí, ale až neskôr. Bývalý vojak sa už počas vyšetrovania čiastočne priznal k činu, uviedla hovorkyňa súdu.

Viac o téme: ArmádaŠpionážRuskoNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu