Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kremeľ tají pravdu o zdraví Vladimira Putina: VIDEÁ ako dôkaz, na 11 dní dokonca zmizol!

Vladimír Putin a Sergej Šojgu. Zobraziť galériu (6)
Vladimír Putin a Sergej Šojgu. (Zdroj: Youtube/news.com.au)

MOSKVA - Rusi sa snažili zakrývať problémový zdravotný stav svojho prezidenta Vladimíra Putina už niekoľko rokov. Zachovanie imidžu silného a neporaziteľného vodcu Ruska je pre Kremeľ prioritou. Jeho oficiálne stretnutia prenášané naživo ale niekedy odhalia toho viac, ako by si želali.

V poslednom čase sa hlava Ruska čoraz viac stráca z verejného života. Jeho prejavy sú starostlivo naplánované a stretnutia s ministrami údajne dokonca časovo obmedzené. Putinovo zdravie je už dlhší čas predmetom špekulácií, pričom západné spravodajské služby naznačujú, že má vážne zdravotné problémy. Spomína sa rakovina a Parkinsonova choroba, píše denník The Sun

Ruskí predstavitelia vždy popierali tvrdenia, že s ich vodcom nie je niečo v poriadku. Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov trvá na tom, že zdravie "Veľkého Vlada" je "v absolútnom poriadku". Nedávne verejné vystúpenia ruského prezidenta však vyvolali vlnu otázok o jeho fyzickom zdraví.

Stretnutie s Lukašenkom 

Putin je pri každej príležitosti obklopený ochrankou, dodržiava podrobný program a zúčastňuje sa len malého počtu oficiálnych stretnutí, navyše len na veľmi krátky čas. Taktiež už nie je najmladší, v októbri bude mať sedemdesiat rokov. Na záberoch počas privítania bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sa viditeľne triasol, vyzeral veľmi slabý a po podaní rúk a spoločnom fotení sa rýchlo odsunul k rokovaciemu stolu.  

Veľká noc aj Šojgu

Počas polnočnej omše na Veľkú noc bol zase spozorovaný, ako si hrýzol do pier. Analytici sa už chytili teórie o možnej Parkinsonovej chorobe. Nie je to však len o jednej situácii.

Putin vyzeral chorý aj počas stretnutia so svojím šéfom obrany Sergejom Šojgu. Držal sa okraja stola počas celých dvanástich minút a poklepával nohou. 

Odborníci poukázali na to, že vyzerá nafúknutý a oslabený. Na verejnosť už prenikla aj informácia, že navštívil lekára, ktorý sa špecializuje na rakovinu štítnej žľazy. V novembri 2020 politický analytik Valery Solovei tvrdil, že  Putin podstúpil operáciu a naznačil, že trpí príznakmi Parkinsonovej choroby. 

Správa investigatívneho média Proekt uvádza, že od prvých dní vo funkcii prezidenta nevenoval Putin žiadnu pozornosť miernym prejavom choroby, ako bola napríklad horúčka. Jeden z predstaviteľov Kremľa pripomenul, že "schôdzku preložil iba vtedy, ak by dostal ťažkú infekciu". Pre Kremeľ bolo kľúčové zachovať imidž svojho lídra. Vôbec nespomínali žiadne zdravotné problémy, vrátane športových zranení. O jeho zdravotnom stave sa hovorilo iba minulý rok, keď Putin sám priznal pád z koňa. "Nakrúcali ma, keď som raz jazdil na koni. Ten však pred jednou prekážkou náhle zastal, urobil som kotrmelec a spadol som." 

Putin sa rád prezentuje ako silný muž.
Zobraziť galériu (6)
Putin sa rád prezentuje ako silný muž.  (Zdroj: Profimedia)

Prvá oficiálna absencia 

Zdá sa, že obavy o zdravie prezidenta sa začali objavovať v novembri 2012, keď zrušil množstvo služobných ciest a diaľkových letov. Začiatkom novembra 2012, na Deň národnej jednoty, štátne médiá nezahrnuli Putina do záberov z ceremónie na Červenom námestí. Dôvodom bolo jeho citeľné krívanie. Po niekoľkých mesiacoch Kremeľ pristúpil k zrušeniu Putinových oficiálnych letov, zatiaľ čo v decembri toho roku boli všetky akcie obmedzené na hodinu, keďže diktátor nemohol zo zdravotných dôvodov dlhšie sedieť. Dokonca aj koncert vo Veľkom divadle sa kvôli Putinovi skrátil. Predstavitelia Kremľa tvrdili, že "mu nie je dobre, nosí korzet a potrebuje operáciu chrbta". 

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Na jedenásť dní úplne zmizol

V roku 2015 ruský prezident na jedenásť dní zmizol, pričom Kremeľ jeho neprítomnosť nevysvetlil. Na otázku o svojom zmiznutí po návrate Putin zavtipkoval: "Bez klebiet by to bola nuda." V novembri nasledujúceho roku opäť na niekoľko dní zmizol, zatiaľ čo Kremeľ zverejnil jeho vopred nakrútené zábery. O dva roky neskôr, vo februári 2018, Putin zrušil verejné podujatia, ale priznal, že bol prechladnutý. 

Bizarné stretnutie s Macronom 

Na začiatku pandémie v roku 2020 urobil len niekoľko zriedkavých verejných vystúpení, v septembri 2021 zas skončil v izolácii a zúčastnil sa všetkých podujatí prostredníctvom video konferencie. Verejné vystúpenia a stretnutia so svetovými lídrami v posledných mesiacoch boli tiež tak trochu divné, keď Putin často sedel za extrémne dlhým stolom. Niektorí špekulovali, že ide o pokus o projektovanie moci, iní však tvrdia, že to bol extrémny príklad sociálneho dištancovania a paranoje.

K Putinovi zavítal Macron
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Okrem iného sa uvádza, že skupina zdravotníkov pravidelne sleduje Putina, najmä v Soči, ktoré uprednostňuje pred Moskvou. Chirurg Alexej Shcheglov sleduje Putina tak neúnavne, že počas verejných podujatí sa údajne dostane aj do záberu s hlavou štátu. Je považovaný za špecialistu, ktorý dokáže ako prvý odhaliť problémy so štítnou žľazou, vrátane onkologických ochorení. 

Viac o téme: Zdravotný stavVladimír Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu