Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špionážna aféra odhalená! Ruská tajná služba sa nechala napáliť: Prezradila ich sexica so slovenským pasom

Novinár popísal skutočne bizarný príbeh, ktorý sa odohral v bezprostrednej blízkosti príslušníkov FSB. Zobraziť galériu (4)
Novinár popísal skutočne bizarný príbeh, ktorý sa odohral v bezprostrednej blízkosti príslušníkov FSB. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer, Twitter.com/Christo Grozev)

MOSKVA/KYJEV - Ak vám prišli príbehy z niektorých televíznych zahraničných kriminálok ako zamotané či zložité, pripravte si poriadnu dávku pozornosti aj na prípad u našich vojnou zmietaných susedov na Ukrajine. Tamojšie tajné služby sa totiž dostali do stretu s tými ruskými z FSB (Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie). Hlavným terčom tu bol pilot ruskej stíhačky a aj jeho falošná a príliš sexi priateľka. Pre ruskú stranu dopadol tento prípad obrovskou hanbou!

archívne video

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Celé dianie odkomunikoval na sociálnej sieti novinár Christo Grozev, ktorý pracuje pre investigatívny portál Bellingcat. Podľa jeho vlastných slov je tento príbeh jedným z "najbláznivejších" z prostredia tajných služieb.

Bláznivejšie ako fikcia, začalo sa to lákaním pilotov

"Pri natáčaní dokumentu som sa priplietol do príbehu bláznivejšieho ako fikcia. Príbehu o trojitom agentovi, falošných pasoch a falošnej frajerke," začína rozprávanie Grozev. Úsmevné však na celom príbehu je to, že Ruská strana si ho vykladá po svojom a odprezentovala ho ako svoje vlastné víťazstvo.

Prípad sa začína, keď sa Ukrajinci pokúšali prilákať na svoju stranu ruských pilotov. Nič nechceli zadarmo a za prekročenie tejto hranice boli ochotní aj platiť ťažké peniaze. Konkrétne sa tu spomína suma asi dva milióny dolárov. Tu sa to však nekončilo a pre týchto pilotov sľubovali aj nové občianstvo v niektorej z európskych krajín v rámci EÚ. V tomto prípade Grozev spomína aj "meta moment", kedy sa jeden z pilotov posťažoval, že potrebuje svoju rodinu dostať mimo Ruska a chcel by pre nich tiež nové pasy a občianske preukazy. Dokonca tam padla aj veta, že nechcú, "aby dopadli ako Skripaľ" (Známy prípad otráveného Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury plynnou látkou s názvom Novičok z roku 2018, pozn. red.). Grozev však verí, že tieto citlivé riadky bolí písané úmyselne a pod vedením ruskej FSB.

Veľké a rýchle peniaze za stíhačky

Ruská strana vraj podobný rozhovor medzi Ukrajincami a pilotom odchytila. V ňom dokonca bola pilotovi prisľúbená skorá, no menšia odmena vo výške 4-tisíc dolárov. A to všetko za podmienok, že s jedným z bojových lietadiel Su-24, Su-34 alebo Tu-22M pristane na Ukrajine. Toto podľa ruskej strany nezostalo len v komunikačnej rovine a skutočne mala tieto peniaze v Kazani odovzdať pilotovi jedna kuriérka. Tá bola podľa Moskvy zakrátko zadržaná. To sa však nestalo. "To, čo Kremeľ nazýva úspešnou operáciou, je v skutočnosti úplne celé inak. FSB totiž bez vlastného úmyslu odhalila totožnosť desiatok dôstojníkov kontrarozviedky a ich utajované metódy," tvrdí novinár.

Bod zlomu, muž chcel okrem manželky previezť aj milenku

Dôkaz o tom, že dotyční sú súčasťou rozviedky FSB, prišiel v čase, keď jeden z pilotov chcel okrem seba a svojej rodiny transport aj pre svoju milenku. "Trvalo mi asi päť minút, kým som zistil, že pilotova „milenka“ (mimochodom, pre neho príliš sexi, milá FSB) bola súčasťou FSB, cez deň pracovala ako kondičná trénerka, ale zvyšok jej času si ju FSB prenajímala ako falošnú "frajerku či priateľku". (Na to prišli aj Ukrajinci)," píše o svojich zisteniach Grozev.

Pilot, ktorý potreboval transport aj pre svoju frajerku.
Zobraziť galériu (4)
Pilot, ktorý potreboval transport aj pre svoju frajerku.  (Zdroj: Twitter.com/Christo Grozev)

Podľa novinára už bola jasné, že FSB sa "vsunula" do komunikácie v momente, keď muž už viac nepožadoval transport pre svoju ženu, ale namiesto nej chcel transport len pre svoju milenku.

Spomínaná milenka, ktorá podľa pilota potrebovala transport z Ruska.
Zobraziť galériu (4)
Spomínaná milenka, ktorá podľa pilota potrebovala transport z Ruska.  (Zdroj: Twitter.com/Christo Grozev)

Žena využívala aj falošný slovenský pas!

Grozev zverejnil aj pas tejto ženy, pričom pre spomínaného pilota bolo prekvapivé, keď mu Ukrajinci hovorili o jej minulosti a on o tom nič nevedel. Tento moment prišiel aj vtedy, keď sa dozvedel o jej výletoch do Istanbulu či Barcelony. Okrem iného táto "sexi priateľka" mala podľa portálu Novinky.cz aj falošný slovenský pas!

Podľa novinára Grozeva sa spustil ešte väčší kolotoč spravodajských hier po tom, čo sa pôvodná operácia s lákaním ruských pilotov skončila a nastúpila iná bitka. Iný letec sa ukrajinských náborárov spýtal, ako omámiť svojho kopilota pomocou sedatív. Po týchto slovách sa de facto spustila hra ruských spravodajcov na tých ukrajinských. "Začala sa dvojitá operačná hra, v ktorej sa obidve strany snažili vydolovať z tej opačnej maximum informácií a súčasne ich nakŕmiť čo najväčším množstvom falošných správ," doplnil Grozev.

Špionážna aféra odhalená! Ruská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter.com/Christo Grozev)

Piloti od nich dostávali falošné informácie

Po tom všetkom to už Ukrajincov prestalo baviť a ruských pilotov následne "kŕmili" falošnými mapami, falošnými lokáciami protilietadlových zbraní a tiež im dávali nepravdivé informácie o operujúcich letiskách. 

Stretnutie, na ktoré nikto nepríde, pre FSB však už bolo príliš neskoro

Strany sa neskôr mali dohadovať na mieste stretnutia s touto "milenkou". Ukrajincom sa totiž vraj podarilo vyzvedača FSB presvedčiť o tom, aby ju poslali do Minsku, kde sa toto stretnutie malo odohrať. "Bizarná hra o vzájomnom podvode skončila o štyri dni neskôr, keď si FSB konečne uvedomila, že sa na žiadnom stretnutí neukáže nikto. Až vtedy pochopili, že sa spálili," vysvetlil novinár.

Čerešnička na bizarnej torte a roztrhaný pas

Skutočný bizár a čerešnička na torte podľa Grozeva ešte bola, keď prišiel moment pýtania sa na pas pre onú milenku. Pilota totiž konfrontovali s otázkou, ako je možné, že bol pas vyhlásený za stratený, keď ho podľa jeho skorších slov mala. Po dlhšom neodpisovaní prišla odpoveď: "Jej expriateľ jej ho roztrhal.". To Grozev s vtipom prirovnal k ruskému ekvivalentu tradičnej školskej výhovorky: "Môj pes mi zožral domácu úlohu".

Viac o téme: PilotMilenkaTajná službaRuskoUkrajinaFSB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu