Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lukašenko poslal výhražný list OSN: Ak Západ neprestane podporovať Ukrajinu, vypukne tretia svetová!

Putin s Lukašenkom sú priatelia Zobraziť galériu (3)
Putin s Lukašenkom sú priatelia (Zdroj: FOTO TASR/AP)

MINSK - Alexander Lukašenko je jedným z najbližších spojencov a podporovateľov Vladimira Putina. Bieloruský prezident v liste adresovanom generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi varoval pred treťou svetovou vojnou a vyzval Západ, aby okamžite zastavil dodávky zbraní Ukrajine.

Zatiaľ čo podpora Vladimíra Putina v jeho vlastných radoch je vraj čoraz menšia, stále sa môže spoľahnúť na Alexandra Lukašenka. Títo dvaja muži sú už roky blízkymi priateľmi a aj vo vojne na Ukrajine bieloruský prezident podporuje šéfa Kremľa. 

Ako informoval americký magazín Newsweek, Lukašenko pred pár dňami napísal list generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi. V ňom uvádza, že Bielorusko "vyzýva krajiny sveta, aby sa zjednotili a zabránili tomu, aby regionálny konflikt v Európe prerástol do úplnej svetovej vojny". Vo svojom liste zároveň vyzval Západ, aby okamžite zastavil všetky dodávky zbraní na Ukrajinu. Západ sa navyše podľa spojenca Putina musí zdržať "informačných vojen a akýchkoľvek provokácií, ako aj nafukovania nenávistných prejavov v médiách". Len tak možno obnoviť mier a boje by sa skončili. 

Pohľad na zničené mesto Bachmut
Zobraziť galériu (3)
Pohľad na zničené mesto Bachmut  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Lukašenkova intervencia prichádza krátko po tom, čo šéfka ruskej štátnej televízie Margarita Simonjanová vystúpila v panelovej diskusii o vojne na Ukrajine. Podľa nej Rusko radšej rozpúta jadrovú vojnu, než by prijalo porážku. "Všetci veria, že my prehráme a Západ vyhrá. Nechápu, že sa to nedá. Jednoducho sa to nedá, nikdy sa to nestane. Buď vyhráme, alebo sa to skončí zle pre celé ľudstvo, iné cesta neexistuje." 

Viac o téme: Vladimir PutinAlexander LukašenkoTretia svetová vojnaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu