Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ navrhla ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu: 248 miliónov eur na pomoc utečencom

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla v stredu v Bruseli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, a to až do výšky deviatich miliárd eur pre tento rok. Jej cieľom je pomôcť ukrajinskej vláde vyrovnať sa so škodami, ktoré spôsobila ruská invázia.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že od začiatku ruskej agresie EÚ zmobilizovala už 4,1 miliardy eur na podporu hospodárskej, sociálnej a finančnej odolnosti Ukrajiny vo forme makrofinančnej pomoci, rozpočtovej podpory, núdzovej a humanitárnej pomoci. Doterajšia vojenská pomoc Únie v rámci Európskeho mierového nástroja predstavovala 1,5 miliardy eur, pričom momentálne prebieha mobilizácia ďalších 500 miliónov eur.

Vojna na Ukrajine viedla ku kolapsu daňových, exportných a iných príjmov, k čomu sa pridalo aj rozsiahle privlastňovanie si majetku a exportného tovaru ruskou stranou, a to aj v agrosektore. Medzinárodný menový fond odhadol deficit platobnej bilancie Ukrajiny do júna na zhruba 14,3 miliardy eur.

Von der Leyenová v stredu uviedla, že pomoc Ukrajine si bude vyžadovať spoločné medzinárodné úsilie, pričom súčasťou obnovy by mali byť aj ďalšie krajiny a medzinárodné inštitúcie. "Ukrajina sa môže spoľahnúť na plnú podporu EÚ, ktorá jej bude aj naďalej poskytovať krátkodobú finančnú podporu s cieľom uspokojiť jej potreby a zachovať fungovanie základných služieb. Sme pripravení prevziať vedúcu úlohu v medzinárodnom úsilí o obnovu. Investície pôjdu ruka v ruke s reformami, ktoré podporia Ukrajinu na jej európskej ceste," vysvetlila šéfka eurokomisie vo vyhlásení pre médiá.

Finančná pomoc EÚ sa podľa nej zameria na boj proti korupcii, budovanie kapacít štátnej správy a právneho štátu, zabezpečenie nezávislosti justície a napĺňanie ambícií v oblasti prechodu na zelenú a digitálnu ekonomiku. "Tieto investície pomôžu Ukrajine, aby po ničení, ktoré spôsobili ruskí vojaci, bola silnejšia a odolnejšia," povedala Von der Leyenová.

Peniaze na pomoc pre Ukrajinu EÚ chce získať na finančných trhoch a ponúkne ich Ukrajine vo forme pôžičiek. Deväťmiliardový balíček EÚ by mal byť doplnený o finančnú pomoc ďalších bilaterálnych a multilaterálnych medzinárodných partnerov, vrátane skupiny G7. Táto pomoc sa bude vyplácať vo viacerých tranžiach s dlhými splatnosťami a zvýhodnenými úrokovými sadzbami.

Pomoc utečencom z Ukrajiny

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že sprístupní celkovo 248 miliónov eur piatim členským štátom EÚ, vrátane Slovenska, ktoré boli na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu najviac postihnuté prílevom utečencov z Ukrajiny. Vyčlenená suma je určená na podporu kontroly a ochrany hraníc súvisiacej s prijímaním utečencov v nasledovných krajinách: Poľsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Rozhodnutie EK nasleduje po celosvetovom darcovskom podujatí z 9. apríla s názvom "Postavte sa za Ukrajinu", na ktorom sa eurokomisia zaviazala poskytnúť až 400 miliónov eur na pomoc utečencom z Ukrajiny v členských štátoch najviac postihnutých novou migračnou vlnou. Uvedených päť členských štátov môže vyčlenené prostriedky použiť na poskytnutie okamžitej pomoci pre utečencov z Ukrajiny, napríklad na zabezpečenie potravín, dopravu či dočasné ubytovanie a zároveň aj na zlepšenie ochrany a kontroly na vonkajších hraniciach EÚ.

Exekutíva EÚ pripomenula, že aktivisti z občianskej spoločnosti aj miestne orgány tiež zohrávajú kľúčovú úlohu pri poskytovaní pomoci ukrajinským utečencom, a preto členské štáty musia zabezpečiť, aby sa aj k nim dostávali núdzové finančné prostriedky z rozpočtu EÚ.

Európska komisia uvoľní - s cieľom, aby sa zaistilo rýchle vyplatenie finančných prostriedkov, bez veľkej administratívnej záťaže - prisľúbené finančné prostriedky na základe dosiahnutých výsledkov a nie na základe skutočných nákladov. Zvyšných 152 miliónov eur pre päť členských krajín, taktiež zamýšľaných pre potreby prijímania utečencov z Ukrajiny, eurokomisia sprístupní po súhlase svojho rozpočtového orgánu.

Viac o téme: PomocFinancieUtečenciUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu