Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty štvrtý (18. máj 2022)

Pohľad na zničený Mariupoľ
Pohľad na zničený Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že odštartovala operácia zameraná na záchranu ukrajinských vojakov z Mariupola. Z obliehaného oceliarskeho závodu Azovstaľ evakuovali v pondelok viac ako 260 ukrajinských vojakov. Moskva však tvrdí, že títo bojovníci sa vzdali a teraz sú v zajatí.

Naživo z Ukrajiny

Za včerajšok prešlo cez naše hranice vyše 2400 ľudí z Ukrajiny, no viac sa ich podľa Mikulca vrátilo naspäť

Za včerajšok prešlo cez naše hranice vyše 2400 ľudí z Ukrajiny, no viac sa ich podľa Mikulca vrátilo naspäť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE

21:20 Obrancovia Mariupolu boli vzatí do vyšetrovacej väzby v Rostove. 

21:15 Ukrajinská armáda oslobodzuje ďalšiu osadu v Charkovskej oblasti. 18. mája Ukrajina opäť získala kontrolu nad obcou Dementiivka. Nepriateľstvo s ruskými silami pokračuje v ďalšej dedine, Ternova.

21:10 Vojaci ukrajinskej teritoriálnej obrany údajne vyhodili v okupovanom juhoukrajinskom meste Melitopol do vzduchu obrnený vlak, v ktorom sa nachádzali aj ruskí vojaci. V stredu to v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedla ukrajinská teritoriálna obrana, informuje spravodajská televízia Sky News.

19:43 Rusi úplne odpojili poslednú hlavnú elektrárenskú rozvodňu v Luhanskom regióne neustálym ostreľovaním.

19:00 Takmer 1300 zabitých civilistov sa doteraz našlo v Kyjevskej oblasti od začiatku ruskej invázie na konci februára. Informuje o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax-Ukrajina a tamojšiu políciu.

"Doteraz sme našli telá 1288 zabitých ľudí. Zdôrazňujem, že išlo o civilistov," uviedol náčelník polície Kyjevskej oblasti Andrij Niebytov, ktorého cituje agentúra Interfax-Ukrajina. "Väčšina z nich bola zastrelená automatickými zbraňami," pokračoval policajný náčelník.

18:06 Zelenskyj navrhuje predĺženie stanného práva na Ukrajine do konca leta.

Prezident Volodymyr Zelenskyj predložil návrh zákona o predĺžení stanného práva na Ukrajine o 90 dní. Zelenskyj zaviedol stanné právo 24. februára, pričom platnosť súčasného zákona vyprší 24. mája.

16:26 Prokremeľské médiá informujú o výbuchoch v okupovaných oblastiach Cherson. Systémy protivzdušnej obrany pravdepodobne fungujú.

16:20 Kadyrov žiadal, aby západné krajiny zrušili sankcie voči Rusku a ospravedlnili sa.

14:56 Taliansko je ochotné poslať Ukrajine ďalšie zbrane, ak je to potrebné, ale konečné rozhodnutie urobí Európska únia (EÚ). Na spoločnej tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marinovou to v stredu uviedol taliansky premiér Mario Draghi. Informovala o tom agentúra ANSA.

14:41 Ruský vojak Vadim Šišimarin v stredu pred súdom v Kyjeve priznal vinu z vojnových zločinov na Ukrajine. Ide o prvý takýto proces s ruským vojakom od začiatku ruskej invázie do susednej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Šišimarin (21) pre súdom v Kyjeve čelil obvineniam z vojnových zločinov a plánovanej vraždy v spojitosti so zabitím 62-ročného muža na severovýchode Ukrajiny.

14:26 Rusko v stredu oznámilo, že recipročne vyhostí 27 zamestnancov španielskych zastupiteľských úradov v Rusku. Vyplýva to z oficiálneho vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí zverejneného na ich webovej stránke.

14:19 Rusko oznámi talianskemu veľvyslancovi v Moskve Giorgiovi Staraceovi, že sa rozhodlo vyhostiť 24 talianskych diplomatov. Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na stredajšie oznámenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Správu priniesla ako prvá ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

14:03 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Ukrajine "chýba vôľa" na pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. "Rokovania sa neposúvajú a musíme konštatovať, že ukrajinským vyjednávačom úplne chýba vôľa na pokračovanie tohto procesu," vyhlásil Peskov.

13:20 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že vyhosťuje 34 francúzskych diplomatov v reakcii na podobný krok Francúzska. Francúzsko vyhostenie svojich diplomatov "rázne odsúdilo". Informuje o tom agentúra AFP. "Tridsaťštyri zamestnancov francúzskej diplomatickej misie v Rusku je vyhlásených za nežiaduce osoby (personae non gratae)," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Na opustenie krajiny majú dva týždne.

12:26 Izrael dodal Ukrajine 2000 vojenských prilieb a 500 nepriestrelných viest, ktoré sú určené pre záchranné zložky a civilné organizácie, oznámilo v stredu izraelské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra Reuters. Izraelský minister obrany Benny Ganc v ešte v apríli uviedol, že jeho krajina dodá Ukrajine prilby a vesty, čo podľa Reuters signalizuje posun v postoji Izraela k poskytovaniu takéhoto vojenského vybavenia.

11:03 Až 959 ukrajinských vojakov sa podľa ruského ministerstva obrany tento týždeň vzdalo v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

"Za uplynulých 24 hodín sa vzdalo 694 militantov vrátane 29 zranených," uviedol ruský rezort obrany na pravidelnom brífingu ku konfliktu na Ukrajine. "Od 16. mája sa dovedna vzdalo 959 militantov vrátane 80 zranených," spresnil podľa AP hovorca ruských ozbrojených síl generálmajor Igor Konašenkov.

10:26 Cez slovensko-ukrajinskú hranicu v utorok (17. 5.) prešlo 2647 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1593 žien a 356 detí. O dočasné útočisko požiadalo 205 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2783 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 188 policajtov, 66 hasičov, päť colníkov, 150 vojakov, 105 dobrovoľníkov, 36 príslušníkov zahraničných zložiek a 21 zamestnancov migračného úradu," priblížila Eliášová.

09:43 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vyzval v stredu Peking, aby "hral zodpovednú úlohu" pri invázii Ruska na Ukrajine. Povedal to na svojich prvých rozhovoroch s čínskym rezortným partnerom Wang Im za posledných šesť mesiacov, uviedla tlačová agentúra AFP. Japonsko sa pripojilo k západným spojencom pri uvaľovaní prísnych sankcií na Rusko za napadnutie Ukrajiny, ale Peking inváziu Moskvy odmietol odsúdiť.

Minister Hajaši povedal svojmu čínskemu kolegovi Wang Imu, že invázia Ruska "je jasným porušením charty OSN a ďalších noriem medzinárodného práva," píše sa vo vyhlásení japonského ministerstva zahraničných vecí. Hajaši "vyzval Čínu, aby hrala zodpovednú úlohu pri udržiavaní svetového mieru a bezpečnosti", dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

08:48 Rusko zrejme využíva tisíce čečenských bojovníkov v oblasti juhoukrajinského mesta Mariupol a v Luhanskej oblasti, čo len zdôrazňuje jeho "značné problémy s vojenským personálom na Ukrajine", uviedlo v stredu ráno britské ministerstvo obrany v správe hodnotiacej tamojšiu bojovú situáciu. "Napriek tomu, že ruské sily celé týždne obliehali Mariupol, vytrvalý ukrajinský odpor bránil Rusku v získaní úplnej kontroly nad mestom. Prekazil aj prvé ruské pokusy o dobytie kľúčového mesta a spôsobil veľké straty v radoch ruských síl," uviedlo ministerstvo.

Situácia viedla k tomu, že Rusko musí "do veľkej miery využívať pomocný personál", napísal britský rezort obrany vo svojom pravidelnom dennom spravodajskom hodnotení. "Tieto (doplňujúce) sily zrejme pozostávajú z jednotlivcov -dobrovoľníkov a z oddielov Národnej gardy, ktorých úlohou je obvykle zaisťovať vládu vodcu čečenskej republiky Ramzana Kadyrova," uvádza sa v správe. Ministerstvo ďalej uvádza, že Kadyrov pravdepodobne osobne dohliada na operácie nasadených bojovníkov, pričom jeho bratranec je zrejme čečenským poľným veliteľom v Mariupole. Rezort britskej obrany dodáva, že takáto "nesúrodosť jednotiek" zrejme prispieva k nejednotnému veleniu, čo brzdí ruské operácie, cituje BBC.

08:26 Ruské jednotky pokračujú v raketových útokoch na vojenské ciele a civilistov po celej Ukrajine, oznámila v stredu ukrajinská armáda. Informáciu priniesla televízia BBC. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl spresnil, že v prístavnom meste Mariupol sú zvyšné ukrajinské jednotky nachádzajúce sa v oceliarniach Azovstaľ zablokované ruskými vojakmi. Ruské sily útočia aj v Doneckej oblasti na východe a pokračujú v ostreľovaní pohraničných oblastí Černihivskej a Sumskej oblasti.

07:51 Západoukrajinské mesto Ľvov blízko hraníc s Poľskom je neustále terčom ruského raketového ostreľovania, citovali v stredu tamojšie médiá starostu tohto mesta Andrija Sadového. V Ľvove sa nachádza veľké množstvo medzinárodných organizácií a cieľom týchto útokov je zneistiť ich, povedal Sadovyj pre ukrajinskú televíziu. Rusko sa podľa neho nezameralo len na tamojšiu vojenskú infraštruktúru, ale prostredníctvom ostreľovania chce vyvolať neustále napätie. "Keď však ľudia včas reagujú na letecký poplach a ukryjú sa v ochranných krytoch, potom to nie je nebezpečné," dodal Sadovyj.

06:31 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sú pozastavené a Rusko obvinil zo "stereotypného zmýšľania".

06:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v utorok v noci vo svojom pravidelnom príhovore, že príslušníci armády a spravodajských služieb Ukrajiny odštartovali operáciu zameranú na záchranu ukrajinských vojakov z Mariupola. TASR informáciu prevzala od denníka The Guardian.

Zelenskyj zdôraznil, že pre úspešný priebeh operácie sú potrebné "jemnosť a čas". Dodal, že jeho vláda "udržiava maximálnu diplomatickú aktivitu v iných oblastiach, ktoré sú v záujme Ukrajiny". Ukrajinská armáda podľa prezidenta "odráža neustále útoky v tých oblastiach, kde sa Rusko snaží postúpiť," pričom ako hlavné ciele ruskej armády spomenul Severodoneck a iné mestá v Donbase.

Belgorodská a Kurská oblasť čelili ostreľovaniu z Ukrajiny

Úrady v dvoch ruských pohraničných oblastiach v utorok hlásili ostreľovanie z ukrajinského územia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá. Pri útoku na dedinu Bezymeno v Belgorodskej oblasti sa ľahko zranila jedna osoba, uviedol miestny gubernátor Viačeslav Gladkov, citovaný agentúrou TASS.

Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt informoval, že ostreľovaný bol hraničný priechod v Tetkine. Podľa prvotných zistení pri tomto útoku nikto neutrpel zranenia. Tento hraničný priechod bol terčom útoku už štvrtýkrát od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, dodal Starovojt. Rusko opakovane hlási útoky z Ukrajiny na pohraničné oblasti, najmä na infraštruktúru slúžiacu na prepravu a skladovanie palív. Ukrajina nepotvrdila ani nepoprela, že za útokmi stojí jej armáda.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu