Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľká rana pre Putina tesne pred oslavami Dňa víťazstva: Prišiel o elitného podplukovníka (†36)

Ruský podplukovník Fezul Bičikajev.
Ruský podplukovník Fezul Bičikajev. (Zdroj: Twitter/News from Ukraine)

MOSKVA/CHARKOV - Rusko utrpelo krátko pred oslavami Dňa víťazstva veľkú stratu. Jeden z najlepších podplukovníkov Vladimira Putina prišiel o život počas prestrelky pri meste Charkov. Podľa dostupných údajov by malo ísť už o 39. ruského stratéga, ktorý padol vo vojne na Ukrajine.

Podplukovník Fezul Bičikajev (†36) patril v ruskej armáde medzi elitu. Pri Charkove zomrel počas plnenia tajnej spravodajskej misie. Ruské médiá zobrazujú Bičikajeva ako hrdinu s guľometom, ktorý chránil svoju jednotku vlastným telom, uvádza Globe Today. V komunikácii cez vysielačku počas prestrelky zaznelo, že veliteľ je zranený. Guľka mu prerazila tepnu, ale on údajne svojim mužom prikázal, aby postupovali v útoku. "Je to len škrabanec chlapi, postupujte ďalej!" zneli jeho posledné rozkazy.

"Vďaka sebaobetovaniu a hrdinskému činu dôstojníka sa podarilo zachrániť mnoho vojakov, zničiť nepriateľskú sabotážnu skupinu a dokončiť bojovú misiu," uviedol ruský vojenský expert Oleg Marzoev vo Vladikavkaze. Bičikajev bol jedným z najmladších ruských podplukovníkov, druhým veliteľom pluku a jeho smrť sa rovnala ťažkej, nenapraviteľnej strate. 

Padlí dôležití stratégovia

Bičikajevova smrť prichádza len deň po strate ďalšieho ruského podplukovníka Fjodora Solovjova (†44). Zahynul vo východnej časti Ukrajiny na Donbase. Solovjov bol veliteľom húfnicového delostreleckého pluku 127. streleckej divízie. Pochovali ho s plnými vojenskými poctami a trojitou salvou zo zbraní v dedine Chunaki v regióne Penza. Štyri dni predtým bol údajne zabitý podplukovník a veliteľ tanku Eduard Dmitrijev (†44). 

Od 24. februára, teda od začiatku ruskej invázie na Ukrajine, zomrelo deväť generálov a 38 plukovníkov. USA ponúkli Ukrajine spravodajské informácie, aby sa mohla zamerať na vysokopostavených veliteľov. Takýmto spôsobom Ukrajinci výrazne naštrbili morálku ruských síl. Smrť Fezula Bičikajeva, otca troch detí, bola odhalená počas víkendového nácviku ruských ozbrojených síl v Moskve, ktoré sa pripravovali na vojenskú prehliadku pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny. 

Viac o téme: MoskvaUkrajinaCharkovVojna na UkrajineFezul Bičikajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu