Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Ukrajine zahynula prvá ruská dôstojníčka (†27): Moskva zverejnila jej smrť až po mesiaci

Ruská dôstojníčka Valentina Galatová Zobraziť galériu (2)
Ruská dôstojníčka Valentina Galatová (Zdroj: Twitter/PRESS24x7)

MOSKVA - Rusko prišlo od začiatku invázie o prvú vojenskú dôstojníčku. Valentina Galatová sa stala 37. ruským vojenským dôstojníkom, ktorý padol vo vojne na Ukrajine. Zomrela už pred mesiacom, no oficiálne to bolo zverejnené len nedávno.

Valentina Galatová slúžila ako záchranárka streleckého práporu pre armádu tzv. Doneckej ľudovej republiky. Podľa Daily Star bola súčasťou útoku ruských síl na Mariupol. Do vojenskej služby sa prihlásila dobrovoľne. Matka osemročného chlapca bola absolventkou psychológie. V bojoch pri Donecku zahynul minulý rok aj jej manžel. Vojačka je teraz pochovaná v ruskom regióne Voronež. 

Padla pred mesiacom 

Galatová sa narodila na Sibíri v roku 1994. V mladosti sa presťahovala do Voronežu. Študovala v Donecku a počas ruskej invázie sa pridala k proruským separatistom, kde slúžila ako zdravotníčka na fronte. S najväčšou pravdepodobnosťou zahynula počas mínometného útoku.

Valentina Galatová so synom
Zobraziť galériu (2)
Valentina Galatová so synom  (Zdroj: Twitter/PRESS24x7)

Jej smrť potvrdili ruské médiá začiatkom tohto týždňa, i keď padla už takmer pred mesiacom. Predpokladá sa, že v ruskej invázii na Ukrajine slúži takmer 41 000 vojačiek.

Pomstiť svojich blízkych 

V jednom zo svojich príspevkov na sociálnych sieťach Valentina sľúbila, že v rámci ruskej invázie na Ukrajinu "pomstí svojich blízkych". Zomrela 14. apríla, krátko pred prvým väčším víťazstvom svojej jednotky. Rusko stratilo vo vojne na Ukrajine množstvo svojich plukovníkov a generálov, no Galatová je oficiálne prvá strata z radov ženských dôstojníčok. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineValentina Galatová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu