Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prieskum vo Fínsku: Členstvo v NATO podporuje 76 percent obyvateľov

Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.
Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli. (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, File)

HELSINKI - Viac ako tri štvrtiny obyvateľov Fínska v súčasnosti podporujú vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v pondelok.

Približne 76 percent Fínov si želá, aby sa ich krajina k NATO pripojila. To predstavuje nárast v porovnaní so 60 percentami z marca, píše agentúra AFP s odvolaním sa na prieskum, ktorý pre fínsku verejnoprávnu televíziu Yle uskutočnila firma Taloustutkimus.

Postoj Fínov sa zmenil po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu

Iný prieskum minulý týždeň potvrdil, že členstvo Fínska v NATO podporuje 121 poslancov z 200-členného fínskeho parlamentu. Proti bolo desať poslancov. Postoj Fínov k vstupu do NATO sa zmenil po tom, ako Rusko 24. februára začalo inváziu na Ukrajinu. Podpora členstva v Aliancii sa predtým pohybovala na úrovni 20 – 30 percent, píše AFP.

Fínsko rovnako ako susedné Švédsko nie jej členskou krajinou NATO. S touto alianciou sú však obe severoeurópske krajiny prepojené už od polovice 90. rokov 20. storočia, a to prostredníctvom programu Partnerstvo za mier. Zúčastňujú sa na spoločných vojenských cvičeniach s NATO, ako aj na mierových misiách vedených Alianciou.

Viac o téme: PrieskumObyvateliaČlenstvoNATOFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu