Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Putinovu inváziu kritizujú aj najmocnejšie štáty sveta: Turecko, Japonsko aj Čína odsúdili krok Ruska

Mapa konfliktov na Ukrajine s frontovou líniou Zobraziť galériu (5)
Mapa konfliktov na Ukrajine s frontovou líniou (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, SITA/Turkish Presidency via AP, Pool,TASR/Kyodo News via AP)

ANKARA/TOKIO/PEKING – Nielen Spojené štáty americké a Európska únia uviedli, že uvalia na Rusko sankcie. Po včerajšom vyhlásení ruského prezidenta Vladimira Putina o uznaní separatistických oblastí na východe Ukrajiny hovorí o pripojení sa k protiruským sankciám aj Japonsko. Turecko, ktoré má blízko k Ukrajine aj Rusku, rozhodnutie Ruska označilo za neprijateľné a Čína sa zasa vyjadrila, že podporuje suverenitu a teritoriálnu integritu Ukrajiny.

Vývoj udalostí mal v pondelok rýchly spád, keď Putin v rozsiahlom prejave k národu oznámil uznanie separatistických oblastí, Luhanskej a Doneckej, na východe Ukrajiny. Spojené štáty a Európska únia následne zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusov sankcie.

Putinovu inváziu kritizujú aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Turecko hovorí o jasnom porušení politickej jednoty

Rozhodnutie Ruska uznať samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za nezávislé štáty kritizuje aj Turecko. Postup Ruska označilo ako "jasné porušenie politickej jednoty, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny".

"Rozhodnutie Ruska považujeme za neprijateľné a odmietame ho," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň zdôraznilo prísľub Turecka podporovať politickú jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny. Všetky zúčastnené strany vyzvalo, aby "používali zdravý rozum a rešpektovali medzinárodné právo", píše agentúra AP s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ministerstva. Turecké ministerstvo zahraničných vecí v ďalšom vyhlásení tureckým občanom "rozhodne odporučilo", aby opustili oblasti vo východnej časti Ukrajiny.

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (5)
Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool )

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, má blízke vzťahy s Ukrajinou i Ruskom. Ankara sa opakovane ponúkla plniť funkciu sprostredkovateľa medzi oboma krajinami s cieľom zmierniť napätie, pripomína AP.

Rusko kritizuje aj Japonsko

Japonský premiér Fumio Kišida tiež kritizoval Rusko za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Uviedol, že jeho krajina bude s medzinárodným spoločenstvom diskutovať o možných "prísnych krokoch" vrátane sankcií. Informovala o tom agentúra AP.

Kišida reagoval na to, že Rusko v pondelok uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby "udržiavali mier".

Napätie na Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
Napätie na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

Tento krok je "neprijateľný a porušením medzinárodného práva", povedal Kišida. Japonsko je podľa neho pripravené na ráznu odpoveď, ktorá by mohla zahŕňať sankcie, píše agentúra Reuters.

Nové sankcie zo strany Japonska by zahŕňali zákaz vývozu polovodičových čipov a iných kľúčových technológií či prísnejšie obmedzenia pre ruské banky, informovali už predtým noviny Jomiuri.

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu
Zobraziť galériu (5)
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Čína má obavy z ďalšieho vývoja

Čína na zasadnutí Mimoriadnej rady OSN, ktoré sa začalo v utorok nadránom, vyzvala "všetky strany" na zdržanlivosť a žiadala, aby nevyostrovali ukrajinskú krízu, ale vyriešili ju diplomaticky. "Vítame a povzbudzujeme každú snahu o diplomatické riešenie," vyhlásil veľvyslanec Číny pri OSN Čang Ťün.

Zároveň však Čína vyjadrila obavy o vývoj na Ukrajine a podporuje jej suverenitu. Čínsky minister zahraničia Wang I po telefonickom rokovaní s americkým náprotivkom Antonym Blinkenom vyjadril obavy o ďalší vývoj situácie na Ukrajine. Suverenita a teritoriálna integrita Ukrajiny musí byť podľa Wanga zachovaná, uviedol v noci na dnešok hovorca amerického ministerstva zahraničia. 

Ministri po telefóne rokovali o vývoji na ukrajinsko-ruskej hranici a riziku ruskej invázie. Rovnaký postoj dala Čína najavo už v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Viac o téme: SankcieKonflikt RuskoČínaJaponskoTureckoUkrajinaVLadimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu