Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Taliansko zvažuje skrátenie karantény pre zaočkovaných: Rekordný počet prípadov

Očkovanie v Taliansku
Očkovanie v Taliansku (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Talianska vláda uvažuje nad skrátením sedemdňovej karantény pre ľudí zaočkovaných proti koronavírusu, ktorí prišli do kontaktu s osobou chorou na COVID-19. V pondelok to oznámil komisár vlády poverený bojom proti pandémii Francesco Figliuolo. Dobre informované zdroje povedali, že opatrenie by sa najprv týkalo ľudí zaočkovaných tromi dávkami vakcíny, píše talianska tlačová agentúra ANSA.

Komisár uviedol, že vedci toto prípadné opatrenie posudzujú spoločne s Najvyšším zdravotníckym úradom (ISS). V súčasnosti je karanténa pre nezaočkovaných dlhšia, desaťdňová, poznamenal generál Figliuolo. "Skúmame, aké opatrenia zavedieme do praxe," informoval. Vláda by mala prepracovať karanténne pravidlá pre ľudí, ktorí sú zaočkovaní proti covidu, ale teraz v období šírenia variantu omikron nie je pravý čas na takýto krok, vyjadril názor námestník ministra zdravotníctva Pierpaolo Sileri.

"Prepracovanie karanténnych pravidiel je nutné, ale teraz na to nie je čas," povedal pre televíziu Sky TG24. "Podľa mňa v to treba dúfať, ale zrejme až do desiatich, pätnástich dní od dnešného dňa," doplnil. Omikron pravdepodobne teraz tvorí v Taliansku vyše 50–60 percent prípadov covidu, oznámil ešte Sileri.

Povedal, že Taliansko bude zakrátko zaznamenávať 100.000 prípadov covidu denne, "ale ak nepôjdu všetci do nemocnice, nevidím žiadny problém týkajúci sa škôl", ktoré sa podľa plánu znovu otvoria 10. januára. Do tohto termínu sa možno prepracujú aj karanténne pravidlá pre deti, uviedol námestník ministra.

Chcú zabrániť šíreniu omikronu

Nezávislá zdravotnícka skupina GIMBE vyhlásila, že karanténa by sa mala skrátiť pre ľudí, ktorí dostali tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny (tzv. booster). Čas medzi druhou a posilňujúcou dávkou sa od 10. januára skráti zo šiestich na štyri mesiace, oznámil tiež Figliuolo v pondelok. "Ponáhľame sa, aby sme zabrzdili variant omikron," vysvetlil.

"Stále mi robia starosti ľudia váhajúci s očkovaním, je to zopár miliónov ľudí, ktorí by nám mohli podať pomocnú ruku v boji proti koronavírusu, a predovšetkým proti týmto variantom," dodal Figliuolo.

Taliansko má rekordný počet nových prípadov nákazy

Taliansko za predchádzajúci deň zaznamenalo najvyšší nárast počtu infekcií koronavírusom od začiatku pandémie. Pribudlo 78.300 prípadov, čo bol takmer dvojnásobok oproti nedeli. Zaznamenali taktiež približne 200 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, informovala v utorok agentúra DPA.

Viac o téme: OčkovanieKaranténaTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu