Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Husté sneženie v Japonsku spôsobilo dopravný chaos: Záveje majú rekordnú výšku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / Pavel Neubauer)

TOKIO - Husté sneženie spôsobilo v pondelok v strednom Japonsku dopravné zápchy, zrušenie letov i narušenie vlakových spojení. V niektorých oblastiach zaznamenali aj rekordne vysoké snehové záveje, informovala tlačová agentúra AFP.

V regióne zostalo bez elektriny vyše 3200 domácností, uviedla elektrická spoločnosť Kansai. Predstavitelia tiež varovali, že na nasledujúcu noc je predpovedané ďalšie sneženie. Mrazivé počasie si zatiaľ nevyžiadalo žiadne zranenia ani úmrtia, uviedol hovorca vlády Hirokazu Macuno. Husté sneženie postihlo predovšetkým pobrežie popri Japonskom mori, od severného po západné Japonsko, a niektoré oblasti zažívajú rekordné snehové zrážky, dodal Macuno.

"Množstvo snehu sa podľa očakávania zajtra ešte zvýši... preto je nutná väčšia opatrnosť a pozornosť," povedal hovorca vlády. Hlavnú cestu v prefektúre Šiga zatvorili "z dôvodu uviaznutých vozidiel", upozornil Macuno. Dopravná zápcha sa údajne začala, keď kamión dostal šmyk v meste Hikone, kde za 24 hodín do pondelkového rána napadlo 68 centimetrov snehu – oproti priemeru bol 30-krát hlbší, informovala verejnoprávna stanica NHK.

Zrušili desiatky letov

Snehová kalamita v noci na pondelok uväznila v miestnom vlakovom spoji v spomínanej prefektúre Šiga takmer 200 pasažierov, dodala stanica NHK. Na jednom zábere z vozňa vlaku, zverejnenom na Twitteri, vidno obrovskú hromadu čerstvého snehu medzi dvoma otvorenými dverami, staničná lampa pritom osvetľovala padajúce snehové vločky s nočnou oblohou v pozadí.

V nedeľu bolo z dôvodu sneženia zrušených približne 130 domácich letov, uviedla japonská tlačová agentúra Džidži. Stanica NHK zase informovala, že v pondelok bolo zrušených okolo 50 letov.

Viac o téme: DopravaSneženieChaosJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu