Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Výrobca Sputnika V by mal údaje o vakcíne dodať do konca decembra

Vakcína Sputnik V Zobraziť galériu (2)
Vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP, File)

ŽENEVA - Výrobca ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V by mal Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) do konca decembra odovzdať najnovšie údaje z klinických testov. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa WHO. Vo februári by zariadenie na výrobu vakcíny Sputnik V mala navštíviť delegácia WHO.

Vakcínu Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút v Moskve. Ruské úrady ju schválili na použitie v auguste 2020. WHO a ani Európska lieková agentúra (EMA) ju však ešte neodobrili. Tento časový harmonogram pre poskytnutie údajov i návštevy expertov oznámil v pondelok Riaditeľ WHO pre oblasť regulácie Rogério Gaspar.

Vakcína Sputnik V
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Vyjadril presvedčenie, že Gamalejov inštitút časť údajov poskytne na konci decembra a druhú časť do konca januára. WHO minulý rok schválila na núdzové použitie deväť vakcín, pripomína Reuters. Organizácia pri tom posudzuje kvalitu, bezpečnosť a účinnosť očkovacích látok. Takéto schválenie je potrebné na distribúciu dávok vakcín do chudobnejších krajín sveta prostredníctvom programu COVAX.

Viac o téme: TestyOčkovanieVakcínaWHOKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu