Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zázračná pilulka proti KORONAVÍRUSU? Liek má drasticky znížiť riziko závažného priebehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Podľa klinickej štúdie nový liek na koronavírus od americkej farmaceutickej spoločnosti Merck výrazne znižuje pravdepodobnosť veľmi ťažkých priebehov ochorenia u rizikových pacientov. Spoločnosť, známa aj ako MSD, v piatok oznámila, že sa ho chce pokúsiť čo najskôr presadiť v USA a taktiež podať zodpovedajúce žiadosti úradom po celom svete. Liek sa podáva ako pilulka.

V štúdii museli pacienti s koronavírusom s ľahkými až stredne ťažkými príznakmi, ktorí boli liečení placebom, ísť do nemocnice v 14,1 percenta prípadov do 29 dní alebo zomreli, vysvetlil Merck. V skupine pacientov, ktorí boli liečení liekom molnupiravir, to bolo 7,3 percenta, teda len asi polovica.

FOTO Pár zomrel na KORONAVÍRUS iba minútu po sebe: Do posledných chvíľ sa držal za ruky

Čísla sú založené na vyhodnotení údajov od 775 pacientov s koronavírusom. Všetky subjekty mali najmenej jeden rizikový faktor, ktorý by pravdepodobne spôsobil závažný priebeh. V testovacej skupine, ktorá dostala liek Merck, nedošlo počas obdobia štúdie k žiadnym úmrtiam. Osem ľudí, ktorí dostávali placebo, medzitým zomrelo. Akcie Mercku vyskočili v piatok na trhu pred obchodovaním až o okolo osem percent.

Remdesivir je jediným oficiálne schváleným liekom na korónu v EÚ. Niektoré ďalšie sa však už používajú, napríklad dexametazón a protilátkové prostriedky.

Viac o téme: TabletkaPilulkaKoronavírusMerckCovid-19Molnupiravir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu