Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS EMA schválila podanie tretej dávky vakcíny od Pfizeru

Vakcína proti koronavírusu
Vakcína proti koronavírusu (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

HAAG - Európska agentúra pre lieky (EMA) v pondelok súhlasila s tým, aby sa ľuďom nad 18 rokov podávala tretia dávka vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Informovala o tom agentúra AFP.

"Podporné dávky Comirnaty (vakcíny od Pfizer/BioNTech) sa môžu zvážiť v prípade ľudí vo veku 18 rokov a starších, a to najskôr šesť mesiacov po druhej dávke," uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení EMA, v ktorom sa používa obchodný názov očkovacej látky. Uvedené odporúčanie sa týka len osôb, ktoré netrpia poruchou imunitného systému. Agentúra celú záležitosť posudzovala približne mesiac.

EMA okrem toho v pondelok rozhodla, že tretia, tzv. posilňujúca dávka vakcíny od BioNTech/Pfizer a tiež očkovacej látky od firmy Moderna sa môže podávať aj osobám s veľmi oslabeným imunitným systémom, a to minimálne 28 dní po druhej dávke.

Ide vôbec o prvé rozhodnutia tohto európskeho regulačného úradu vo veci aplikovania tretích dávok proticovidových vakcín. Mnohé európske krajiny sa však už rozhodli podávať tretiu dávku vakcíny ešte pred zverejnením oficiálneho stanoviska EMA.

Agentúra posudzuje vakcínu od spoločnosti Moderna 

Agentúra ešte posudzuje možnosť podávania tretej dávky vakcíny od spoločnosti Moderna (obchodný názov Spikevax) ľuďom, ktorí nemajú oslabenú imunitu. Kedy EMA zverejní svoje stanovisko v tejto veci, zatiaľ nie je známe.

Viac o téme: VakcínaSchválenieEMAKoronavírusPfizer/BioNTechTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu