Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zlé správy pre fajčiarov: Štúdia odhalila krutú pravdu o KORONAVÍRUSE!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Zdá sa paradoxné, že fajčiari sú menej náchylní na infekciu koronavírusom. Ale pokiaľ ide o závažnosť ochorenia, závislí na nikotíne majú v rukách zlé karty. Britskí vedci ukazujú, že kvôli tejto závislosti je ich pobyt na covid oddelení dvakrát pravdepodobnejší.

Podľa štúdií je u fajčiarov vyššie riziko ťažkých priebehov covid-19. Potvrdzujú to ďalšie analýzy predložené britskými vedcami v časopise Thorax. V súlade s tým je podiel infikovaných, ktorí sú v nemocnici liečení na covid-19 alebo dokonca zomrú, medzi fajčiarmi výrazne vyšší ako u nefajčiarov. Podľa výsledkov by pravdepodobnosť hospitalizácie pre covid-19 mohla byť takmer dvojnásobne vyššia u ľudí, ktorí v súčasnosti fajčia, ako u celoživotných nefajčiarov.

Štúdia odhalila záhadu: Prečo táto skupina ľudí menej často ochorie na KORONAVÍRUS?

„Naše výsledky silne naznačujú, že fajčenie je spojené s rizikom vážneho ochorenia covid, rovnako ako fajčenie ovplyvňuje riziko srdcových chorôb, rôznych typov rakoviny a ďalších chorôb,“ uviedla pre tlačovú agentúru PA vedúca výskumu Oxfordskej univerzity Ashley Cliftová.

Zlé správy pre fajčiarov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Iné štúdie vidia fajčenie ako ochranu pred infekciou

Analýzy, najmä na začiatku pandémie, príležitostne naznačovali, že u fajčiarov je proporcionálne menej pravdepodobné, že sa nakazia ochorením covid-19. Napríklad na karnevale v Heinsbergu v Porýní boli fajčiari infikovaní menej často, ako ukázala analýza tímu vedeného bonnským virológom Hendrikom Streeckom. Mechanizmus, ktorý je za tým, je nejasný, existujú však rôzne špekulácie, povedal nedávno riaditeľ Virologického ústavu Univerzity v Bonne pre Augsburger Allgemeine. Hrdlo fajčiarov je podráždenejšie, a preto je tam viac imunitnej aktivity, čo vírusu sťažuje vytvorenie infekcie.

Koronavírus v Bosne a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP (AP Photo))

Japonská štúdia, ktorá bola práve vypublikovaná v renomovanom časopise Nature, skúmala účinky látok v cigaretovom dyme na ľudský organizmus. Zistilo sa, že vysoko toxické uhľovodíky môžu čiastočne zabrániť prieniku koronavírusu do buniek. „Iná teória je veľmi jednoduchá: Fajčiari jednoducho chodia von fajčiť častejšie, a tým znižujú frekvenciu expozície,“ povedal Streeck k paradoxnému zisteniu. Akonáhle sa fajčiar nakazí, má oveľa väčšie riziko vážneho ochorenia na covid-19, zdôraznil virológ.

Neuveriteľný nápad vedcov: Takto chcú najnovšie bojovať s KORONAVÍRUSOM

Pre novú analýzu britskí vedci použili dve rôzne metódy na vyhodnotenie údajov a prieskumov z lekárskej databázy britskej biobanky, ako aj údajov z Public Health England a ďalších zdravotných záznamov alebo úmrtných listov. Vedci upozorňujú, že v observačných štúdiách môže dôjsť k skresleniu.

Viac o téme: FajčiariKoronavírusCovidŤažký priebeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu