Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Tisíce Talianov žiadali na demonštráciách podporovanie afganských žien

(Zdroj: SITA/AP Photo)

RÍM - Tisíce ľudí demonštrovali v sobotu v mestách po celom Taliansku na podporu afganských žien a požadovali od medzinárodného spoločenstva neustály tlak na lídrov radikálneho hnutia Taliban, aby umožnili ženám podieľať na sa vzdelávacom a politickom živote krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Medzi skupinami organizujúcimi protesty boli členovia Nadácie Pangea, ktorá 20 rokov pracuje na projektoch ekonomického rozvoja afganských žien, ale nakoniec ich pomáhala evakuovať z krajiny po prevzatí moci Talibanom v polovici augusta.

 

 

Na sobotňajšom proteste mali podporovatelia Nadácie Pangea na rukách nakreslené písmeno P. Bolo to rovnaké písmeno, aké mali na rukách napísané afganské ženy, aby ich bolo možné v chaotických týždňoch na kábulskom letisku rozoznať a evakuovať. Chaos vznikol, keď západné štáty končili svoju vojenskú misiu v Afganistane a práve  vtedy Taliban rýchlo dobyl metropolu a prevzal moc.

"Musíme pokračovať v nátlaku, aby sa mohli ženy podieľať nielen na vzdelávaní, ale aj na politike svojej krajiny," uviedla na proteste v Ríme podpredsedníčka nadácie Simona Lanzoniová. "A musíme pokračovať v humanitárnych evakuáciách presne stanoveným spôsobom, pričom treba myslieť v prvom rade na všetky tie ženy, ktoré sa v auguste nemohli dostať na letisko, ale dnes sú v Afganistane naozaj ohrozené," dodala.

 

 

Akcia s heslom #Nonlasciamolesole (Neopustime ich) prilákala do ulíc niekoľkých talianskych miest tisíce ľudí. Rečníci vyzývali, aby práva žien v Afganistane trvalo pozorovalo ministerstvo zahraničných vecí a OSN.

Viac o téme: ProtestŽenyTalianskoAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu