Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varovné slová šéfa OSN: Svet je neprijateľne blízko k zničeniu jadrovými zbraňami

Generálny tajomník OSN António Guterres Zobraziť galériu (7)
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP)

NEW YORK - Spojené štáty, Čína, Rusko a Pakistan spoločne pracujú na tom, aby zaistili, že noví vládcovia z hnutia Taliban v Afganistane budú dodržiavať svoje sľuby, predovšetkým pri zostavovaní skutočne reprezentatívnej vlády a pri zabraňovaní šírenia extrémizmu. Ešte pred prejavom na Valnom zhromaždení OSN to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Okrem toho generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že ľudstvo je až príliš blízko vyhladeniu jadrovými zbraňami.

Lavrov povedal, že zástupcovia z Ruska, Číny a Pakistanu odcestovali do katarského hlavného mesta Dauha a potom do afganskej metropoly Kábul, aby sa stretli s Talibanom aj s predstaviteľmi "sekulárnych úradov" - s bývalým prezidentom Hámidom Karzajom a Abdulláhom Andulláhom, ktorý viedol vyjednávania zosadenej vlády s Talibanom.

Ruský minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Eduardo Munoz /Pool Photo via AP)

Minister Lavrov uviedol, že dočasná vláda oznámená Talibanom nezastupuje "celú škálu afganskej spoločnosti - všetky etnicko-náboženské a politické sily, preto sme v kontakte, ten stále prebieha". Taliban sľúbil inkluzívnu vládu s účasťou všetkých zložiek spoločnosti; umiernenejšiu podobu islamského práva, než keď vládol naposledy v rokoch 1996-2001, vrátane práv žien; stabilitu po 20-ročnej vojne a bránenie militantom v tom, aby využívali afganské územie na podnikanie útokov. Posledné kroky dočasnej vlády však naznačujú, že Taliban zavádza ešte brutálnejšiu politiku, predovšetkým voči ženám a dievčatám.

Ruský minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Eduardo Munoz /Pool Photo via AP)

"Najdôležitejšie... však je zaistiť, aby sľuby, ktoré dali verejne, dodržali," povedal Lavrov. "A pre nás je to najvyššia priorita," zdôraznil. Na tlačovej konferencii sa venoval širokej škále tém. Hovoril aj o ruských žoldnieroch v africkom Mali, i keď konkrétne nespomenul Wagnerovu skupinu. Lavrov bránil rozhodnutie prechodnej vlády v Mali najať si ruskú súkromnú vojenskú spoločnosť na pomoc v boji proti teroristom. Povedal, že je to "legitímne" právo Mali a ruská vláda s tým nemá nič spoločné.

Ruský minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Eduardo Munoz /Pool Photo via AP)

Francúzsko oznámilo, že zmenšuje svoje ozbrojené sily bojujúce proti islamským extrémistom v Mali a v regióne, uviedol Lavrov ako argument. Výkon francúzskych síl skritizoval slovami, že "mali poraziť teroristov v oblasti Kidal na severe krajiny, ale nepodarilo sa im to. A teroristi stále tej oblasti vládnu". Správy o možnej prítomnosti žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny v Mali nedávno vyvolali veľké znepokojenie západoeurópskych vlád, pretože v krajine sú mierové sily EÚ.

Pred týždňom malijská vojenská vláda, ktorá sa dostala k moci po prevrate, odmietla tvrdenia, že uvažuje nad najatím žoldnierov z Wagnerovej skupiny, aby zaistili bezpečnosti v nepokojnej západoafrickej krajine. Skupina je údajne blízka ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a presadzuje záujmy Moskvy.

Ruský minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Eduardo Munoz /Pool Photo via AP)

Podľa správ si malijská vláda chce najať 1000 týchto žoldnierov, píše agentúra DPA.Premiér Mali Choguel Kokalla Maga potom však obvinil Francúzsko z toho, že zradilo jeho krajinu, keď sa jednostranne rozhodlo stiahnuť vojakov. V prejave pred VZ OSN premiér povedal, že jeho vláda má právo "hľadať iných partnerov".

Svet je neprijateľne blízko k zničeniu jadrovými zbraňami

Ľudstvo je až príliš blízko vyhladeniu jadrovými zbraňami, napísal v nedeľu na Twitteri generálny tajomník OSN António Guterres. "Po celom svete je nahromadených takmer 14.000 jadrových zbraní. Ľudstvo je stále neprípustne blízko vyhladeniu týmito zbraňami," uviedol Guterres. "Teraz je čas nadobro rozohnať mrak jadrového konfliktu, odstrániť jadrové zbrane z nášho sveta a ohlásiť novú éru dôvery a mieru," dodal šéf OSN.

Práve na 26. septembra pripadá Medzinárodný deň za úplné odstránenie jadrových zbraní. Ak sa má dosiahnuť mierová a udržateľná budúcnosť, svet sa musí zbaviť atómových zbraní, dodáva na Twitteri OSN.

Taliban nevystúpi v rámci všeobecnej rozpravy VZ OSN

Afganské militantné hnutie Taliban nedostalo možnosť prihovoriť sa k svetovým lídrom v rámci tohtoročnej všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. V nedeľu to uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra DPA.

Všeobecná rozprava 76. VZ OSN, v rámci ktorej vystupujú predstavitelia štátov z celého sveta, sa začala 21. septembra a potrvá do pondelka. Dujarric potvrdil, že za Afganistan v pondelok vystúpi afganský vyslanec Ghulám Isakzaj.

Afganský vyslanec Ghulám Isakzaj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Manuel ElĂ­as/United Nations Photo via AP)

O vystúpenie v mene Afganistanu najskôr, už v polovici septembra, požiadal práve Isakzaj, ktorý pri OSN zastupoval kábulskú vládu, v auguste fakticky zosadenú hnutím Taliban. Zo strany OSN bol následne potvrdený ako vedúci afganskej delegácie na VZ OSN. V pondelok 20. septembra, deň pred začiatkom všeobecnej rozpravy, dostal generálny tajomník OSN António Guterres ďalšiu žiadosť o vystúpenie vo VZ, tentokrát od nového "talibanského" dočasného ministra zahraničných vecí Amíra Chána Muttákího.

V liste tiež napísal, že doterajší afganský veľvyslanec pri OSN už nie je zástupcom Afganistanu, keďže zosadený prezident Ašraf Ghaní nie je viac hlavou štátu. Taliban tiež oznámil, že za nového stáleho zástupcu krajiny pri OSN nominoval jedného zo svojich hovorcov Suhajla Šahína. Žiadosti oboch súperiacich strán mal posúdiť príslušný akreditačný výbor OSN. Ten dosiaľ nemal naplánované žiadne zasadnutie, takže na poste zostáva súčasný afganský veľvyslanec, dodáva DPA.

Viac o téme: RuskoAfganistanOSNTalibanSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu